Fidanlar ilkbaharda gövdelerine su yürümeden önce yerlerine dikilmiş olmalıdır. Kışı çok sert olmayan kurak bölgelerde ise sonbaharda fidan dikimi çok daha iyi sonuç verir. Bunun nedeni olarak sonbaharda dikilen fidanların kış yağışlarıyla gelecek mevsimdeki kök gelişmesine hazırlamaktır. Sonbaharda dikilen fidanların tutma başarı oranının çok yüksek olduğu, daha sağlıklı geliştiği ve hızlı büyüdüğü bilimsel çalışmalar ile ortaya konulmuştur

Sonbaharda Fidan Dikmenin Avantajları (2)_1280x743

1. Daha Az Stres

Sonbahardaki hava koşulları, don ve sert donlar ulaşmadan önce, yeni bitki ve ağaçlar dikmek için idealdir. Sonbaharda bir bitkiyi ya da ağacı yuvasına koyarken yaşanacak "nakil şoku" daha azdır. Bu dönemde Dünya güneşten daha uzaktadır ve sıcaklık daha düşüktür. Bu da transprasyon (terleme) yolu ile su kaybı olma riskinin daha az olması anlamına gelir. Dönemsel yağmurlar ve kar, su sağlamada yardımcı olurlar ve köklerin etrafında toprağa yerleşirler. Hava soğuduğunda bile toprak güneşin sıcaklığını korumaya devam eder. Kökler büyümeye, sonunda zemin donana kadar devam ederler ve sonra yerleşik bir hal alırlar.

2. Dormansiye Odaklanmak

Sonbahar mevsiminde dikimden fayda sağlamanın bir diğer sebebi de dormansidir. Daha önce bu kelimeyi duymuşsunuzdur fakat ne anlama geliyor biliyor musunuz? Ve neden önemli? Aynı ayılar gibi, uzun ömürlü bitkiler de sistemlerini güçlendirmek için dinlenme ihtiyacı duyduklarında kış uykusuna yatarlar. Bu dormansidir! Uzun ömürlü bitkiler ve ağaçlar uykudayken bitki özsuları düşüktür. Sertleşirler. Fazla besin maddesi alamazlar. Yeşil renkleri solgunlaşır, narin yaprakları aşağıya düşer. Dinlenirler ve dormansiye girmek için sonbaharda gelen daha soğuk havaları beklerler.

Basitçe anlatmak gerekirse; sonbahar sıcaktır fakat çok sıcak değildir; soğuktur, fakat çok soğuk değildir. Bu ahenk, bitkilerinizi ve ağaçlarınızı hava koşulları hala idealken toprağa yerleştirmek için mükemmel bir fırsat sağlar. Sonbaharda dikimden fayda sağlayın, ağaç köklerinizin sıkıcı toprağa tutunmasına izin verin ve sonra ılık esintiler ve kuş cıvıltıları baharın geldiğini müjdelediğinde, gittikçe büyüyen bahçenizin ya da yeşil alanlarınızın keyfini çıkarabilirsiniz.

Sonbaharda fidan dikimi, fidanların baharda hızlı büyüme dönemine girmeden köklerin toprağa iyice yerleşmesi için ağaçlara oldukça geniş bir zaman tanır. Dolayısıyla ağaçlar iyi gelişirler.

Sonbaharda Fidan Dikmenin Avantajları (4)_1277x960

Sonbaharda Fidan Dikimini Etkileyen Unsurlar

1. Güneş

Çoğu ağaç en büyük ve en sulu mahsulü sağlamak için tam güneşe ihtiyaç duyar. "Tam güneş", gündüz en az 6 saat direk gün ışığı almak demektir. Ağaçların etrafını düşünün. Ağacınızın etrafında güneş almasını engelleyecek daha büyük ağaçlar var mı? Binalar? Bölge çoğunlukla sabah mı güneş alıyor yoksa akşam mı?

2. Toprak

Toprağınızın zayıf ve güçlü yanlarını şimdiye kadar öğrenmişsinizdir. Ağır, killi bir toprağınız mı var? Bu günler gübreleme için iyi bir zaman olabilir. Besin maddeleri açısından nasıl? Toprağınızın pH seviyesini ölçmek için bir toprak ölçer kullanabilirsiniz. Çoğu bölgede size pahalı olmayan bir toprak testi sağlayabilecek kişiler/kurumlar bulunur. Test sonuçlarına göre topraktaki besin maddelerinin ya da toprağın pH dengesinin dikiminiz için faydalı olup olmayacağını belirleyebilirsiniz.

3. Çevre

Elma bahçesi kurmak isteyebilirsiniz fakat bazen beklenmedik sürprizler ağaçlarınızın gelişimini engeller. Şebeke suyu boru hattı gibi. Kamu hizmeti veren kuruluşların çoğu sizi gömülü parçalar hakkında detaylı bir şekilde ücretsiz olarak bilgilendiriyor. Bunun gibi kriterleri de göz önünde bulundurmalısınız.

4. Mekan

Sonbaharda ya da başka zamanlarda dikim yaptığınızda, meyve ağacınızın zaman içinde genişleyeceğini ve uzayacağını göz önünde bulundurmanız önemlidir. Aynı şey kökler için de geçerli, çoğu kök en uçtaki dalın yaprağı gibi gittikçe daha uzağa doğru büyür. Eğer ağacınız yayılmak için yeteri kadar alana sahip değilse, kaldırımlar, heykeller ve duvarlar sıkıntı verici şeyler haline gelebilirler. Sonbahar dikiminde ya da diğer dönemlerdeki dikimlerde bölgedeki engelleri önceden belirlemek önemlidir.

Sonbaharda fidan dikimi göz korkutucu olabilir. Ama kışın yaklaştığı ve doğanın kendini yavaş yavaş geri çektiği bu günlerde, doğaya yeni bir hayat eklemek heyecan verici! Bahar geldiğinde, açan ilk ufak yapraklar yaptığınız her şeyin doğru olduğuna dair gerekli olan cesareti size sağlayacaktır.

Teninize ve ruhunuza iyi gelen kokular! Teninize ve ruhunuza iyi gelen kokular!

Sonbaharda Fidan Dikmenin Avantajları (3)_1280x849

Sonbaharda meyve ağacı dikme tarihleri

İlkbaharda, toprağın çözülmesi ile sap akışının başlangıcı arasındaki aralığı yakalamanız gerekiyorsa, sonbaharda ekerken, fidenin uykuya dalması ile donun başlangıcı arasındaki zaman aralığını seçmeniz gerekecektir. Sonbaharda meyve ağacı fidanı dikim zamanlaması bölgeye ve uzun vadeli hava tahminine bağlıdır. Sonbaharda, bitki kış uykusu ile don arasındaki süre ilkbahar aralığından biraz daha uzundur. Sabit donlar için hala 2-3 hafta kalacak şekilde bir ağaç dikmek gerekir. Bu günler, bitkinin yeni bir yere biraz yerleşmesine izin verecek.

Farklı bölgelerde meyve ağaçlarının sonbahar dikim tarihleri

Sonbaharda ekim zamanlamasının dona bağlı olduğu göz önüne alındığında, bunlar farklı bölgelerde büyük ölçüde farklılık gösterir. Orta Rusya ve Moskova bölgesinde bu, Ekim ayının ortası veya sonudur. Ve bazen daha sonra. Urallarda veya Sibirya'da - Eylül. Ancak bugün yaşanan hava felaketleri ile donların önce nereden geleceğini tahmin etmek imkansızdır. Bu nedenle, hava tahminine odaklanmanız gerekecek. Sonbaharda çok erken bir ağaç dikmenin de çok olumsuz bir etkisi olacağı unutulmamalıdır.

Sonbaharda meyve ağaçları nasıl dikilir

Meyve ağaçları dikerken, sadece uyumlulukları ve mesafeleri değil, aynı zamanda ağaç türlerinin her birinin gölge ve nem içeriği de dikkate alınır. Kuzey bölgelerde güney türlerini yetiştirirken, bitkinin termofilikliğine de odaklanılmalıdır.

Sonbahar, meyve ağaçlarını dikmek için uygun bir dönemdir çünkü toprak hala ılımandır ve bitkiler köklerini iyi bir şekilde yerleştirebilirler. Sonbaharda dikilebilecek bazı meyve ağaçları şunlar olabilir:

Sonbaharda Fidan Dikmenin Avantajları (5)_1280x856
Elma Ağaçları: Farklı elma çeşitleri, iklim koşullarına uygun olarak seçilmelidir.
Armut Ağaçları: İyi drenajlı topraklarda yetişmeleri tercih edilir.
Erik Ağaçları: Erik ağaçları genellikle kış soğuklarına dayanıklıdır.
Şeftali Ağaçları: Toprak pH seviyelerine dikkat edilmelidir.
Kiraz Ağaçları: İklim koşullarına ve bölgeye uygun çeşitler tercih edilmelidir.
Vişne Ağaçları: İyi drenajlı topraklarda iyi yetişirler.
Ayva Ağaçları: Toprak pH seviyelerine dikkat edilmelidir.
Nar Ağaçları: Toprak pH seviyelerine dikkat edilmelidir.
Trabzon Hurması : İyi drenajlı topraklarda yetişmeleri tercih edilir.

Editör: Saliha Kara