Erzincanlı Beyza Nur Albayrak Türkiye ikincisi Erzincanlı Beyza Nur Albayrak Türkiye ikincisi

Yerden yüzlerce metre yüksekliğe inşa edilen bu teraslar bir yandan heyecanlandırırken diğer yandan ülkemize bir kez daha hayran olmamızı sağlıyor. Bir anlamda bu teraslar, yükseklik korkusu olmayanların bile ayaklarını titretirken, şehrin panoramik güzelliğiyle insanı büyülemeyi başarıyor. İşte ülkemizin en güzel cam seyir terasları ?

1. Elazığ Harput Cam Seyir Teras

cam seyir terasları

Elazığ’ın muhteşem tarihi zenginliğine katkıda bulunan Harput Balakgazi Parkı ve Cam Seyir Terası, binlerce yıllık mirası ve harika manzarası ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer. Cam seyir terası Balakgazi Parkı’nın önünde yer alan kayalıklar üzerine 220 metrekarelik bir alana inşa edilmiştir.

2. Trabzon Boztepe Seyir Terası

cam seyir terasları

Yaklaşık 1100 metre uzunluğundaki alanda yer alan Trabzon Boztepe seyir terası ve gezinti yolunda, 3 adet hizmet birimi, kafeler, tuvaletler, oturma dinlenme alanları, seyir basamakları ve izleme noktalarıyla çok geniş bir alana kurulmuş. 250 ton çelik kullanılarak inşa edilen bu seyir terasında, fotoğraf çekmeyi sevenlere özel bölgeler de bulunuyor. Manzarası ise dillere destan!

3. Çamlıca Kulesi

cam seyir terasları

İstanbul’un en yüksek yapısı olan Çamlıca Kulesi, deniz seviyesinden 587 metre yükseklikte yer alıyor. Toplamda 49 kattan oluşuyor; bunların 4’ü yerin altında, 45’i ise zemin üzerinde bulunuyor. Bu kule, medya ve radyo-TV yayıncılığı hizmetlerinin yanı sıra kablosuz telekomünikasyon operatörlerine altyapı hizmeti sunuyor. Ayrıca ziyaretçilere hitap etmek amacıyla çeşitli olanaklara sahip. İçerisinde hediyelik eşya mağazası, kafeterya, restoran gibi yerlerin yanı sıra eşsiz manzaralara sahip seyir terasları ve aktivite alanları bulunuyor.

4. Gümüşhane Torul Cam Teras

cam seyir terasları

Gümüşhane’nin Torul ilçesindeki Torul Kalesi’nin yakınında bulunan 240 metre yüksekliğindeki cam seyir terası, tarihî önemi olan bu bölgeye benzersiz bir perspektif sunuyor. Orta Çağ’da inşa edilen ve Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı topraklarına katılan kale, savunma ve gözetleme amaçlarıyla kullanılmış. Gümüşhane’ye yolunuz düşerse buraya gelmemek olmaz!

5. Malatya Levent Vadisi Seyir Terası

cam seyir terasları

Levent Vadisi, jeolojik süreçlerin etkisiyle oluşmuş birçok ilginç özelliğe sahip bir doğa harikası. Vadinin çekiciliğini ve turizm potansiyelini artırmak amacıyla, Malatya Valiliği tarafından Levent Vadisi’nde bir seyir terası inşa edilmiş. Bu seyir terası, vadinin en merkezi noktasında, 28 kilometrelik kayalık alanın üstünde, dere yatağından 240 metre yükseklikte konumlanmış. Gözlem terası, çelik konstrüksiyon ve cam kullanılarak yapılmış özel bir proje olarak ziyaretçilerin ilgisini çekiyor ve hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri haline gelmiş durumda.

6. Safranbolu Kristal Teras

cam seyir terasları

Tokatlı Kanyonu’nda yer alan tarihi su kemeri, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yapılmış. İlçe merkezine 7.5 km uzaklıkta bulunan bu eser, 116 metre uzunluğunda, 6 kemerli ve oldukça geniş bir yapı. Kristal Teras ise Safranbolu’nun turizmine katkıda bulunmak amacıyla inşa edilmiş önemli bir yapı. Tokatlı Kanyonu üzerinde, yaklaşık 80 metre yükseklikte ve 11 metre genişliğinde yer alır. Camdan yapılmış bu teras, oldukça dayanıklıdır; 75 ton ağırlığını taşıyabilir ve roketatar mermisiyle dahi kırılmaz.

7. Çankırı Cam Seyir Teras

Çankırı Kalesi’nin şehre hakim noktasına yapılan cam seyir terası, Türkiye’nin en büyük taban alanına ve en uzun çıkma mesafesine sahip özelliğiyle dikkat çekiyor. Ziyaretçiler, bu cam terasa çıkarak şehrin eşsiz manzarasının tadını çıkarabiliyorlar. Terasın girişinde ahşap bir bina bulunuyor ve içinde güvenlik görevlisi için bir alan ile turnike yer alıyor. Güvenlik görevlisi denetiminde, aynı anda 30 kişi terasa çıkabiliyor.

8. Artvin Hatila Vadisi Cam Teras

Artvin’deki muhteşem bir yer olan ve Sıkıldım Kayası’nda bulunan yüksek cam teras gerçekten etkileyici bir yapı. Sıkıldım Kayası, aslında köy halkı tarafından 1954 yılında kayaların oyulmasıyla oluşturulmuş bir mevki. İl merkezine olan uzaklığı yaklaşık 12 kilometre ve 490 metre rakımda bulunuyor. Hatila Deresi’nden ise tam 220 metre yükseklikte konumlanmış.

9. Balıkesir Altınoluk Cam Teras

Türkiye’nin en güzel cam seyir terasları arasında bulunan Kazdağı cam seyir terası, doğal güzelliklerle bezeli olan Balıkesir’in Edremit ilçesinde bulunuyor. Teras, Altınoluk-Doyran Mahallesine oldukça yakın bir konumda bulunuyor. Bu teras, Kazdağı’nın eşsiz manzarasını seyretmek için harika bir nokta. Özellikle doğa tutkunları, burada bulunan cam platformdan çevreyi kuşbakışı izleyebilir ve Kazdağı’nın muhteşem manzarasının keyfini çıkarabilirler.

10. Kocaeli Ayrı Gezegen Cam Teras

Kocaeli Ayrı Gezegen cam teras, Karatepe’de ziyaretçilerini ağırlayan ve eşsiz bir doğa manzarası sunan bir mekân. Özellikle, Marmara Bölgesi’nde bulunan ilk cam tabanlı seyir terası olma özelliği taşıyor. Bu teras, muhteşem Saman Dağları arasında yer alıyor ve Sapanca Gölü’nün doğal güzelliğiyle birleşince etkileyici bir manzara sunuyor.

11. Bursa Bakacak Seyir Noktası

Bursa’nın muhteşem manzarasına sahip Bakacak Tepesi, Uludağ’ın kuzey yamacında yer alıyor. Evliya Çelebi gibi tarihî seyyahların da hayranlıkla bahsettiği bir nokta olan Bakacak Tepesi, Bursa’nın enfes manzarasını seyretmek için harika bir nokta. Özellikle Osmanlı döneminde, Ramazan Ayı’nın başladığını belirlemek için kullanılan bir gözlem noktası olarak önemliydi. Gökyüzüne bakıp ayın hareketlerini takip ederek Ramazan Ayı’nın başladığını anlamak ve bu haberi tepede yakılan ateşle duyurmak için kullanılırdı. Bu nedenle de tepenin adı “Bakacak” olarak kalmış.

12. Diyarbakır Fiskaya Cam Teras

Diyarbakır’da bulunan Fiskaya Cam Teras, şehirdeki önemli noktalardan biri. Bu proje, şehrin güzelliklerini insanlara farklı bir açıdan sunmayı amaçlıyor. Teras, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Hevsel Bahçeleri, Taş Konak, Dicle Nehri ve Millet Bahçesi gibi önemli alanları bir arada görmeyi mümkün kılıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bu teras, 230 metrekarelik bir alanda olumsuz hava koşullarına dayanıklı malzemelerle inşa edilmiş. Tesisin içinde 60 metrekarelik bir cam teras ve kafe bulunuyor.

13. Kastamonu Valla Kanyonu Seyir Terası

Türkiye’nin en güzel cam seyir terasları listesinin sonuna geldik. Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan Valla Kanyonu, doğal güzellikleriyle ünlü. Bu kanyon, dünyanın en derin ikinci kanyonu olarak kabul ediliyor. Son zamanlarda burada yapılan Muratbaşı Seyir Terası, bölgenin doğal güzelliklerini daha erişilebilir hale getiriyor. Seyir terası, Küre Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan Valla Kanyonu’nun giriş kısmını görmenizi sağlıyor. Üç katlı olarak inşa edilen bu teras, ziyaretçilere adrenalin dolu bir deneyim sunuyor.

Editör: Saliha Kara