Karbonat
Dibi tutan ya da yanmış tencerenizi hemen ocaktan alın ve henüz sıcakken tahta bir kaşık kullanarak yanmış kalıntıları iyice temizleyin. Tahta bir kaşık kullanmanız, tencerenizi çizmemeniz açısından önem arz ediyor. Ardından tencerenizi 1-2 saat kadar soğumaya bırakın.

Tencereniz oda sıcaklığına geldiğinde 1-2 çay bardağı; tencerenizin büyüklüğüne göre tabanını kaplayacak kadar karbonat dökün. Daha sonra üzerine 3-4 bardak su ekleyin ve elde ettiğiniz bu karışımı tencereyi ocağa alarak kaynatmaya başlayın. Tencerenin içindeki karışım kaynarken dipteki kirler yumuşamaya başlar. Bu sırada ısıya dayanıklı ve yumuşak uçlu bir fırça yardımıyla kirleri temizleyin.

Karbonatı tencereden boşaltın ve yaklaşık 1 saat boyunca tencerenin oda sıcaklığına geri dönmesini bekleyin. Eğer hâlâ biraz leke kalmışsa bir temizlik süngerine 1 kaşık karbonat dökün ve bununla tencerenizi hafifçe ovalayın. 

Antik Kentte iki boğa başı bulundu Antik Kentte iki boğa başı bulundu

Sirke
Daha inatçı lekeler için tencereye 1 su bardağı sirke ekleyin. Ardından ne kadar sirke kullandıysanız o kadar da su ekleyin. Daha sonra bu karışıma bir yemek kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Tencereyi ocağa alın ve bu karışımınızı yaklaşık 15-20 dakika boyunca kaynatın. Bu sırada tencerenin dibinde bulunan ve kaynama sırasında yumuşamaya başlamış olan kirleri tahta kaşık ya da ısıya dayanıklı ve yumuşak uçlu bir fırça yardımıyla temizleyin. Bu sayede tencerenizi çizmeden lekelerden kurtulun.

Deterjan
Tencerenize bir miktar deterjan ekleyin. Ardından deterjanın üzerini biraz geçecek kadar da su ekleyin ve tencerenizi ocağa koyarak karışımınızı kaynatın. Deterjanlı su kaynarken bir tahta kaşık ile yanık kısımları temizleyin. Daha sonra kaynayan suyu boşaltın. En son adım olarak ise bir sünger yardımıyla tencereyi son bir kez iyice temizleyin.

Limon ve Tuz
Bu yöntem en pratik temizleme yöntemi denilebilir.  Tencerenize bir yemek kaşığı tuz ve iki yemek kaşığı kadar da limon suyu ekleyin ve bu şekilde yarım saat kadar bekletin. İşte bu kadar!
 

Editör: Sena ERDOĞAN