Doğunun Paris’i olan Erzincan’a yolunuz düştü ve müthiş bir seyahat sonrası bu memleketin neyi meşhur diye merak ediyorsunuz anlaşılan. Doğunun en nefis damak çatlatan lezzetlerini bulabileceğiniz Erzincan’ımız sizlere  unutamayacağınız bir şölen sunacak.

Anadolu'nun en eski kültür merkezlerinden olan Erzincan, leziz yemekler denince şüphesiz akla gelen ilk şehirlerimizden. Doğu Anadolu Bölgesi, birçoğunuzun da biliyor olduğu üzere yöresel yemeklerinde eti ön plana çıkarmakta. Erzincan da bu bölgede yer alan ve et yemekleriyle meşhur, eti en iyi tanıyan ve yanına en çok ne yakışır bilenlerden. Sizler için  'Erzincan'da ne nerede yenir?' sorunuza cevap niteliğinde bir içerik hazırladık. Gelin birlikte bakalım.

Erzincan Çorba

Her yörede olduğu gibi Erzincan yöresel lezzetlerinin arasında da çorbalar yer alıyor. Bunlardan bir tanesi de Erzincan Çorbası. Çorba diye bahsediyoruz ancak kendisi ana yemek kadar doyurucu bir lezzet.
Kesme hamur, kemik suyu, yeşil mercimek gibi malzemelerden oluşan kentin simgesi haline gelmiş lezzet ile Erzincan yemeklerine lezzetli bir başlangıç yapabilirsiniz.

Erzincan Döneri

Ülkece döner hassas bir noktamız olabilir. Döner sevmeyen çok nadir insanlar vardır diye tahmin ediyoruz aramızda. Vejetaryen arkadaşlarımızı hariç tutarak tabi ki ama onlar bile bu lezzetten vazgeçemiyor olacak ki vejetaryen döner olarak bir çok çeşidi çıkarılmıştır.
Erzincan yaprak döneri olarakta bilinen bu lezzet Erzincan yaylalarında gezinen hayvanların et ve kuyruk yağlarından yapıyorlar. Erzincan’da bu lezzeti kesinlikle denemelisiniz.

Etli Üzüm Yaprağı Sarması

Erzincan’da meşhur üzüm bağları vardır. Mayıs ayında toplanan asma yaprakları salamura yapıyorlar. Bu salamura yapılan yapraklardan Etli Üzüm Yaprağı sarması tadı eşsiz oluyor.
Minik minik sarılan sarmaların iç harcına kıymada koyuluyor. Ancak asıl güveçte pişmesinden ve pişirilen güvecin içerisine kemikli et ve erik kurusunun eklenmesi ile lezzetine lezzet katıyor.

Gasefe

Kayısı deyince ilk aklımıza gelen şehir Malatya’dır. Ancak Erzincan’ın öyle bir yöresel lezzeti var ki, Gasefe’ yi çok seveceksiniz.
Kayısılar haşlıyorlar. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdiriyorlar ve ardından fındık veya ceviz ile süslenip servis ediyorlar.

Haşıl

Anadolu’nun çeşitli yörelerinde karşılaştığımız Haşıl, Erzincan’ın farklı yöresel lezzetlerindendir. Yapması kolay, doyurucu ve lezzetli olduğu için Erzincan’da oldukça popüler. Genellikle bulgurdan yapılan yemek Erzincan’da buğdaydan yapılır.

Kelecoş

Erzincan, Van ve Iğdır yörelerinde de karşılaştığımız bu yemek, keledoş veya keleçaşı olarak karşımıza çıkıyor. Ancak Elazığ bölgesinde bilinen ismi ile Kelecoş, Erzincan mutfağında yöresel bir lezzet.
Elde açılan yufkaların ve pişirilen yufkalar parçalanarak servis tabağına yerleştiriliyor. Üzerine kavrulmuş et ekleniyor. Son olarak eritilmiş tereyağı gezdirilerek servis edilen yemeğin lezzeti sizi çok mutlu edecek. Kelecoş’u denemeden Erzincan’dan ayrılmayın.

Kete

Erzincan’ın yöresel yemeklerinden biride ketedir. Sac üzerinde pişirildiği için kete ismini almıştır.
Buğday unu ile hazırlanan hamur bir miktar dinlendikten sonra hamur şeklinde açılır. Hamurun içersine kavrulmuş un ve kıyma konulup saçta pişirilir. Eğer tereyağını seviyorsanız arasına tereyağı dökerek tüketebilirsiniz. Bizden söylemesi kesinlikle tereyağlı deneyin !

Yalancı Köfte

Soyulmuş buğday ve bulgur, Erzincan yöresine has baharatlarla harmanlanıp şekil verilir ve suda haşlanarak pişirilir. İçerisinde kıyma olmadığı için yalancı köfte unvanını almış olan köftemiz, gerçek köftenin lezzetini aratmıyor.
Erzincan’a seyahat ettiğinizde organik lezzetler ile hazırlanan Yalancı Köftenin tadına mutlaka bakmalısınız.

Babikko

Erzincan yöresel yemeklerinin arasında bulunan Babikko’yu bir çok Anadolu yöresinde görebiliyoruz. Aroması kuvvetli ve kalorili bir yemek. Ancak aldığını kaloriye değer cinsten bir tada sahip.
Hazırlanan hamur fırında pişiriyorlar. Pişen hamurun ortası oyuluyor ve o parçalar küçük hamur parçalara bölüyorlar. Sarımsaklı yoğurt ve tereyağı ile harmanlanan bu parçalar ortası oyulan bölgeye geri döküyorlar. Son eritilmiş tereyağı gezdirilmesinden sonra afiyetle yiyorsunuz.

Erzincan Lokumu

“Erzincan’da Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar güzel yemeklerden sonra sıra tatlımıza. Kapanışı Erzincan Lokumu ile yapmak istiyoruz.
 Erzincan lokumu, yapımı kolay ve oldukça hafif bir tatlı. Çayın yanına tüketilecek efsane lezzet. Tereyağı, un, yumurta, zeytinyağı gibi malzemelerden yapıyorlar. Üzeri pudra şekeri ile süslendikten sonra afiyetle tüketiyoruz.

Sırın Tatlısı

Genellikle köylerde hazırlanan Sırın Tatlısı, fıstık ve yufka ile hazırlanmaktadır. Akşam yemeklerinden sonra sıklıkla tüketilen tatlının hem şerbetli hem de şerbetsiz hali bulunmaktadır. Yapımı 40 dakika süren tatlı pratik ve lezzetli olmasıyla ön plana çıkmaktadır.

Erzincan Üzümü

Türkiye’nin pek çok yerinde hali hazırda tüketilen Erzincan üzümü, bir diğer adıyla cimin üzümü olarak bilinmektedir. Anadolu’da bulunan üzümlere göre daha sert bir yüzeye sahip olan üzümün ortalama kilo fiyatı 10 TL olarak belirlenmiştir.

Tulum Peyniri

Erzincan’da sabah kahvaltılarının vazgeçilmez yiyecekleri arasında bulunan tulum peyniri ekşi olmasıyla bilinmektedir. Yöresel lezzetler arasında en çok tüketilen yemeklerden olan peynirin börek, poğaça gibi pek çok yiyeceğin içerisinde kullanıldığı görülmektedir.

Tava Leblebisi

Kaçak ürünler ele geçirildi Kaçak ürünler ele geçirildi

Köy kısımlarında sıklıkla tüketilen tava leblebisi akşam yemeklerinden sonra sıklıkla tercih edilmektedir. Tava üzerinde hazırlanan leblebiler kurutularak hem sağlığa yararlı bir hal almakta hem de lezzetli olmaktadır.

Kaburga

Erzincan’ın etli yemeklerinden olan kaburga yemeği, porsiyon halinde servis edilen yemekler arasındadır. Bulgur pilavi ve acı biber ile karıştırılarak elde edilen kaburga yemeğinin akşam yemeklerinden doyurucu ve lezzetli olmasıyla bilinmektedir.

Gendime Çorbası

Tamamen Erzincan yöresine ait olan gendime çorbası yabancı turistlerin beğenisini kazanan bir yemektir. Kış akşamlarında sıklıkla tüketilen çorbanın yoğurt ve maydanoz ile karıştırılarak servis edilmektedir.

Kuzu Dolması

Türkiye’nin pek çok yerinde yapılan Kuzu Dolması, Erzincan’da çeşitli yöresel bitkilerin harmanlanmasıyla elde edilmektedir. Öğle yemeklerinde sıklıkla tercih edilen kuzu dolmasının pilavla karışık bir şekilde servis edildiği görülmektedir. Acı biber, domates, turşu ve baharatlarla hazırlanan dolma ortalama 1.5 saat içerisinde servise hazır hale gelmektedir.

Su Böreği

Akşam yemeklerinin vazgeçilmezleri arasında bulunan Su Böreği, yufka, maya, un ve patates ile hazırlanmaktadır. Çayla birlikte servis edilen Su Böreği’nin peynirli ve patatesli çeşitleri ön plana çıkmaktadır. Ortalama 1.5 saat içerisinde hazırlanan börek, diğer böreklere göre daha az yağ ile hazırlanmaktadır.

Editör: Merve Kiraz