Erzincan sevdalısı, değerli hemşerimiz, Orgeneral(E) İsmail Hakkı Akansel’de göçüp gitti bu fani Dünyadan.
Arkasında, bir hoş seda ve eserler, hizmetler bırakaraktan..
Akansel paşa; 90 yılı aşan ömrü boyunca, başarılarla dolu askerlik hizmeti yanında, Erzincanla hep yakından ilgilenmiş, biriktirdiği, yazı ve resimlerden oluşan, 1939 depreminde tamamen yok olup giden Erzincanı tanıtan iki eser vermiştir.
“Eski Erzincanda Tarihi Kışla ve Askeri yapılar” ve “Kaybolan şehir Eski Erzincandan fotoğraflarla Anılar”
Adıyla yayınlanan iki kıymetli eserdeki, fotoğraf ve bilgileri başka yerde bulmak zordur.
Dürüst, çalışkan memleket sever bir hemşerimiz olan Akansel Paşa, Eski Erzincanı sadece kitaplarındaki resimlerle tanıtmakla kalmamıştır. Eski Erzincan şehrindeki önemli resmi binaların yerlerini gösteren haritalar hazırlamış, Belediyeden, söz konusu binaların Eskişehirde , kendisinin belirlediği yerlere o binaların adlarını taşıyan tabelalar dikilmesini istemiştir. Dikilen tabelalar zamanla kayboldu.
Akansel paşa; 1980 sonrasında İstanbul Belediye Başkanlığı görevine getirilmiş ve o tarihlerde İstanbulu düzene sokan adam olarak tanınmıştır.
Akansel paşa, başarılı askerlik hayatında Ege Ordu Komutanlığı ve Harp Akademileri komutanlığı gibi üst düzey görevlerde bulunmuştur.
Orgeneral İsmail Hakkı Akansal, 90 yılı aşan ömrünün son yıllarını “İzmirde geçirdi ve önceki gün ömür çizgisi İzmir’de noktalandı. İsteği üzerine naaşı İstanbula götürülüp Edirnekapı mezarlığında, genç yaşta yurtdışındaki görevi sırasında hayatını kaybeden oğlu Şehit Binbaşı Yaşar Erol Akanselin yanında toprağa verildi.
Bilindiği gibi şehit binbaşı Yaşar Akanselin adı Şehrimizin önemli caddelerinden birine verilmiştir.

PROF. DR. AYTEMİZİN ANILARI

Prof. Dr. Cemal Aytemiz,”Erzincanın ve Bilinmeyenleri” adlı kitabında, Akansel paşa için şöyle diyor:
“Çok yakından tanıdığım dürüst çalışkan, memleket sever bir hemşerimizdir. Erzincana yakın ilgi duymuş, baba ocağını her zaman sevgi minnetle anmıştır.
Kaybolan Erzincanı, kitaplarındaki resimlerle ve yazılarla günümüze getiren, 1939 öncesi Erzincanı sosyal yönü ile tanıtan, Erzincan sevdalısı İsmail Hakkı Akansele Allahtan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum.