Her yıl olduğu gibi geçtiğimiz yılbaşında da beynelmilel bir hale gelen 2015 takvim yılını kutladık. Her birimize tahsis edilen ömrümüz bir yıl daha kısaldı. Bu güne kadar kaybettiklerimizle ve kazandıklarımızla, aramıza yeni gelenlerle ve aramızdan gidenlerle mutlu olduk veya üzüldük. -Hıristiyan Âleminin dini yılbaşı kutlamaları, Noelleri var. Onlar coşkuyla kutlarken bizlerde ortak olduk, onlarla birlikte sabahlara kadar bayram ettik, eğlenceler düzenledik, havai fişek ışık gösterileri yaptık, milli piyango biletleri aldık. Bütün bu gece boyu, kutlama eğlence ve dünya sefalarının yorgunluğunun ardından ülkemizde bir gün de, resmi tatil dinlenme mükâfatı verilmektedir.

Diğer taraftan Hıristiyan, Katolik, Yahudi Âleminin, Peygamberlerinden ve atalarından süregelen haftalık dini günleri, resmi tatil günleridir. Bu ülkelerde bizim gibi laiktirler. Ama biz Avrupalaşma adına ve aynı sistem üzerinden aynı güzergâha girdik.

Cümle âlemi ve bizi var eden Cenabı Hak c.c. tarafından Cebrail a.s. aracılığıyla son peygamber Hz. Muhammed’e s.a.v.Kadir gecesinde bütün insanlığa indirilen, geçmişten geleceğe ışık ve ilim saçan Kuran-ı Kerim. İçerisinde Kadir Gecesi olmayan bin aydan daha hayırlı olan bu gece ibadet gecesidir, asıl karşılama sadece o gecedir. Oruçlar tutulur, tövbe istiğfarlar getirilir, hayırlar yapılır ve gece namazları kılınır. Ama bu mübarek gecenin yorgunluğu için yarım gün dahi, resmi bir tatil günü verilmez. Keza haftada bir gün, cuma günleri inanların umumi temizlik, ibadet ve bayram günüdür. Ama ne yazık ki, bu resmi tatil günümüzde elimizden alındı. Şayet böyle bir hafta tatilimiz olsaydı, ailece o manevi havayı teneffüs ederek birlikte camilere veya cem evlerine gidecektik, mezarlarımıza gidecektik, ana baba isyanları ve çocuklarımız bizden bu kadar çok kopmayacaktı, böyle cinnetler, cinayetler olmayacaktı, ananelerimizle o manevi havayı eşimiz ve çocuklarımızla birlikte yaşayacaktık. İki gün resmi hafta tatilimizin bir günüde cuma için olamazmıydı, belki de bu kadar çok çocuklarımız bizden uzaklaşmayacaktı. Onlar kiliselerinde, havralarında vs. tatil gününe rastlayan o günlerinde, gün boyu huzurlu bir şekilde ibadetlerini yapıyor, vaazlarını, ilahilerini dinliyorlar, Bizlerde o manevi günlerde iş yerlerinde çalışıyoruz. Sadece öğlen paydosuna sıkıştırabildiğimiz kısıtlı bir cuma namazı hakkımız var. Hangi dinden olursa olsun gerçek manada dinlerine bağlı olan insanlar daha huzurludur, mülayimdir, hak ve hukuka daha çok riayet eder, saygıda kusur etmezler. Her zaman, her yerde çevresinin ve ülkesinin menfaatleri, kendi çıkar ve menfaatlerinin önünde tutarlar, yardımlaşma ve merhamet daha çok pekişir. Osmanlı tarihimiz en güzel övünç kaynağımız değilmidir? Kazançlarımız kıvançlarımızı silip götürmesin.

Toplumda, mensup olduğunuz inançlarınız zayıflar veya yok olursa hızla yayılan boşanma, cinayet, cinnet ve başıboşluğun önünü kesemezsiniz. Uçan bir balonu fazla şişirirseniz patlar, elinizden bırakırsanız artık onu tutamazsınız. Bizlerinde diğer inanan insanlar gibi Kadir gecesi ve cuma günlerinde hiç değilse yarım gün bir resmi tatil günümüz olsun, kime ne zararı var.