İlimizin en büyük ve en kalabalık, pazar yeri olan cumartesi pazarını siz hiç, bir yabancı gözüyle izlediniz mi? Biz bu çirkin görüntülere yıllardır alışageldik, yine öylemi devam edeceğiz? Gelişmekte olan şehrimizde bu pazar yeri hiç nasibini almayacak mı? Bu hususta daha evvelce de yazmıştım ama heyhat.
İsterseniz sizinle bir geziye çıkalım, şehrimizin İnönü mahallesindeki bu pazar yerimize. Daha evvel kurulmuş olan tesisleri ve geniş bir alana yayılmış olan bir alanı var. Seyyar olarak dizilmiş olan tezgâhların kapıları sökülmüş, boyaları dökülmüş, paslanmış, bazılarının ayakları da kırık. Bozulmuş çatı kaplamalarından her yağmurda sular akıyor. Geçelim kuzey orta bölümdeki dükkân yerlerine: Her biri ayrı bir renkte, kiminin kepenkleri çekilmiş ve paslanmış, kiminin de duvarları sökük vaziyette. Ayrıca bu dükkânların orta kısmında daha evvel yıkılmış ve geçiş yeri haline getirilmiş olan iki dükkânın yerleri vardır. Yıllardır bir viraneliği andırmakta, şöyle ki, iç duvarlar yanık izleriyle dolu ve söküntü haliyle bir yardım elini beklemektedir.
Seyyarlığı yüzünden tezgâhlar daha çok bozulmaya maruz kalıyor, her esnaf kendine göre her pazar bir tezgâh şekli veriyor. Kimi yan yana diziyor, kimi fazlalığı savuruyor. Ama her pazar sonu yeniden tezgâhların düzeltim işleri de temizlik işlerine kalıyor.
Bu cümlelerden olmak üzere; Dükkân sahipleri ile anlaşarak sistemli bir boya ve restore işlemi yapılabilir. Ortadaki yıkıntı dükkânların yerine güzel bir geçiş kemeri yapılabilir, seyyar tezgâhlar sabit hale getirilebilir. Kuzey kesimde ki köylülerimize ait pazar yeri vardır. Açılan şemsiyeler her rüzgâr esnasında devrilerek tehlikeli bir hale gelmektedir. Bu tehlikeleri önleme açısından, şemsiye direklerini takmak üzere tespit edilen bir düzen içerisinde, zemine sabit direk yuvaları yerleştirilebilir. Ayrıca bu görünüm sistemli bir şekilde yapılırsa bir düzgünlüğü bir güzelliği de ortaya çıkaracaktır.
Bunların ötesinde şehrimizde her zaman yokluğu hissedilen, daimi bir halk pazarı haline getirilebilir. Bu hususta, etrafı kapalı bir alan haline getirilebilir, etrafına başka illerde olduğu gibi yeni dükkânlar yapılabilir. Bu meyanda alanın doğu kısmı da hizmet dışında kalmıştır.
Bu pazar yerimizin güzelliği, hijyenliği ve bir düzene kavuşması için yetkililerimizce gözden geçirilmesi ve acilen programlarına alınmalıdır. Erzincan halkı olarak bu pazar yerinin yeniden restore edilmesini ve güzel bir görünüme kavuşmasını temenni ediyoruz. Erzincan şehri olarak göze hitap etmesi açısından yeni bir cazibe sağlayacaktır.
Takdir yetkili mercilerindir.