13 Mart 1992 depreminde, Erzincan’daki hastaneler yıkıldı, yada ağır hasar görerek devre dışı kaldı. O nedenle sağlık hizmetleri durma noktasına geldi.
İşte bu noktada kızılay devreye girdi. İlk etapta laboratuar hizmeti için, girişimler yapıldı. Ve yanılmıyorsam dış destekle “Kızılay laboratuarı’ kuruldu.
 31.12.1994’de hizmete giren laboratuar zamanla hizmet alanını genişletti. Sağlık personeli, araç, gereç temin edildi. Poliklinik hizmeti başlatıldı. Halktan büyük ilgi görünce “Tıp merkezi” olarak yılda 10 binden fazla hastaya baktı. Ve hastane hüviyetine kavuşturulması gündeme geldi. Bu konudaki çabalar devam ederken, sağlık bakanlığının önerisi üzerine Türk Kızılayının aldığı kararla, kızılay’a ait tüm sağlık kurumları ile birlikte Erzincan Tıp merkezide 2011 yılında kapandı.
Yazımızın bu noktasında, Kızılay Erzincan Şubesi Başkanı Yard. Doç. Dr. Ömer Parmaksızoğlu’nu rahmetle anmak isteriz. Zira kendisi tıp merkezinin hizmet alanının genişletilmesi için yoğun çaba sarfetmiştir. Kapatılmaması için yine her çareye başvurmuştu.
Kızılay tıp merkezi kapandıktan sonra, bir ara Sağlık Bakanlığı Tıp merkezini kiraladı ve “Semt Polikliniği” olarak hizmete devam edeceği açıklandı. Ne varki oda uzun sürmedi. Sayın Bakan Binali Yıldırım’ın girişimi ile tıp merkezi binasında “Dünya Göz’ün” açılacağı ifade edildi. Nitekim Kızılay bu binayı “Dünya Göz’e” kiraya verdi. Binaya asılan ilanlarda bu husus halka duyuruldu.
Ne varki geçtiğimiz yıl içinde karar değişti, Dünya Göz’ün binayı tamamen yıkıp kendi standartlarına göre yeni bir bina yaptıracağı ve o yeni binada Dünya Göz’ün hizmet vereceği öğrenildi.
Dün son durumun ne merkezde olduğunu Kızılay Erzincan Şubesi Başkanı Dr. Ferit Bayata’ya sorduk. Bayata, edindiğimiz bilgileri doğruladı. Dünya Göz’ün Kızılay’a ait binaları tamamen yıkarak mevcut arsada yeni bir bina yapacağını, yeni binaya ait projenin hazırlandığını, baharla birlikte inşaatın başlıyacağını belirtti.
Anlatılanlardan anlaşılacağı gibi, sık sık değişen kararlarla çeşitli aşamalardan geçen Kızılay Tıp merkezi, nihayet yıkılacak. Yerine yaptırılacak binada “Dünya Göz Hastanesi” açılacak. Bölgeye ve Erzincan’a hizmet verecek.
Biliyoruz ki Kızılay laboratuarı açıldığı ve 15 yıl hizmet verdiği süreçte hemşehrilerimizin, kızılay’a ve dolayısıyla Tıp merkezine önemli bağışları oldu. Merkezin yanındaki iki arsayı iki hemşehrimiz bağışladı ayrıca Tıp merkezine tıbbi cihazlar bağışlandı. Binanın genişletilmesi ile ilgili inşaata katkılar oldu.
Dünya Göz Hastanesi gerçekleştiğinde hemşehrilerimizin Erzincan’a daha iyi hizmet verebilmesi için Kızılay Tıp Merkezine yaptığı bağışlar da değerlendirilmiş olacak diye düşünüyoruz. Ve diliyoruz ki iki yıla yakın süredir, ne oldu, ne olacak diye merak edilen Kızılay Tıp Merkezinin yerine yapılması planlanan proje, kısa süre içerisinde hayata geçirilsin ve Erzincan Sağlık alanında yeni bir imkana kavuşturulsun.