Gülabibey Mahallesi’ni koruyarak ihmale uğramış Erzincan tarihine ve kültürüne ciddi katkıların sağlanacağını düşünüyoruz.         Her şehrin dünü ve bugünü vardır. Erzincan’ı sadece bugünüyle anlayamayız, dünün yaşatılması lazım. Aksi halde eski Erzincan’ı sadece kitaplarda göstermek zorunda kalacağız.
         BAHÇE ŞEHİR
         Her şeyden önce bu mahalle 1939 depreminden sonra kurulan bir mahalle. Ve deprem yaralarını sarmak adına oluşturulmuştur. Dolayısıyla kültürel ve toplumsal işlevi olmuştur bu mahallenin. Evleri, evlerin yapımda kullanılan malzemeler farklıdır. Estetik ve Bahçelidir. Erzincanlının özelliği ev yaptığı yerin etrafını ağaçlarla donatmasıdır. Şefik Aras Ağabey’imiz, Eski Erzincan’ı “Bahçe Şehir” diye niteler. Gülabibey Mahallesi’nin bu özelliği hala korunmaktadır.
         Mahallenin doğu tarafına ticari alan ruhsatı verilmiş. İç kısımların da çok güzel birkaç sokak dokunulmadan orijinal haliyle duruyor. Bu mahallede kat artışına gidilirse bu evlerin hepsi yıkılır, yerlerine apartmanlar dikilir. O güzelim bahçeli mahalle, taş, beton mahallesine dönüşür.
          HASSASİYET BEKLİYORUZ
          Erzincan’ın özelliklerini aksettiren mahalleler yıkılıp yerine Toki Binaları yükselirken birkaç defa yazdık, hiç olmazsa bir sokak bırakılsın, sokağın başına da kitabesi konsun, oda olmuyorsa bir toprak ev.
         Belediye Başkanı Sayın Yüksel Çakır, Kentsel dönüşüm kapsamında yenilenen Taksim Mahallesi’nde örnek bir ev bırakacaklarını ifade etmişlerdir. Teşekkür ediyoruz. Fakat sonradan yapılan bu evin düşüncelerimizdeki ihtiyacı karşılaması mümkün gözükmüyor. Gülabibey Mahallesi için hassasiyet gösterilmesini bekliyoruz. Bursa Erzincanlılar Dernek Başkanı Sayın Gürsel Arslan’ın bu mahalle ile ilgili çok güzel fikirleri var. Değerlendirilebilir.
         MAHALLE Mİ? SİTE Mİ?
         Bir şehirdeki eski yapılar aynı zamanda o şehirde yaşayan, yaşamış tüm insanların ortak özelliklerini yansıtır. Erzincan’lı yaşamı, dört tarafı çevrili büyük sitelerde öğrenmedi, Gülabibey ve benzeri mahallelerin sokaklarında öğrendi. Siteler maalesef Erzincan’ın özgünlüğünü, büyüsünü bozuyor. Artık mahalleli yerine hangi sitede oturduğunuz önemli.
         Gülabibey Mahallesi’ni; Bir zamanlar sokaklarında çocukların koşup oynadığı, insanların kendilerini yalnız hissetmediği, birbirlerinin yardımına koştuğu, kendine ait tarzı olan, Erzincan’ı var eden mahallelerden biri olarak görmeliyiz.
          İHTİMAM GÖSTERELİM
          Elimden gelse Gülabibey Mahallesi’ndeki ağaçlara bez bağlayıp bu mekânların hepsi kutsaldır, dileği olan gidip bez bağlasın diyeceğim. Maalesef bir şeyleri kutsamadan koruyamıyoruz. Her şeye gelir getiren kazanç mantığıyla bakıyoruz.
         O yüzden Gülabibey Mahallesi’ni kutsayalım diyorum. En azından kent insanına saygı duymak adına yapalım bunu.
         Şuanda ne Erzincan, ne de halkı fakir değil. Mimarlarımız, teknik adamlarımız var. Gülabibey Mahallesi’ndeki birkaç sokağı rahatlıkla güzelleştirip yaşatabiliriz.
         Var olanı koruyarak geleceğe taşımak önemlidir diye düşünüyoruz. Ve bu düşüncede ki yerel anlayışların alkışlandığını ayrıca belirtmek istiyoruz.