Büyük Önder, asker ve devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 74. yıldönümündeyiz.
 
Her 10 Kasım gününde olduğu gibi bu gün de O’nu milletçe bir kere daha anıyoruz.
 
Atatürk’ün, Türk Milletine yaptığı hizmetler, gösterdiği çağdaş medeniyet yolu ve ilkeleri, daha güçlü bir Türkiye için rehber olmaya devam ediyor.
 
Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde, milletin topyekun fedakarlığı ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti, çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmada her geçen yıl yeni mesafeler almaya gayret ediyor.
 
Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı, çöken bir imparatorluğun küllerinden yeni bir ülke kurmakla geçen bir ömrün hikayesidir. Kuşkusuz bu mücadele tek başına değildir. O, çok güvendiği Türk insanını hep yanında bulmuştur. Onlarla birlikte savaşmış, vatan ve millet uğruna şehit düşen kahramanların insan üstü fedakarlığına şahit olmuş, acıları, sıkıntıları birlikte yaşamıştır.
 
Mustafa Kemal Atatürk, sadece Türk Milletinin değil, dünyanın hayranlığını kazanmış bir liderdir. Atatürk’ün vefatını takip eden günlerde, dünya basınında yer alan, O’nunla ilgili ifadeler, kendisine duyulan hayranlığı göstermektedir.
 
Örneğin, 1922’de Türk Ordularının zafer kazanmasıyla Anadolu’daki emellerini gerçekleştiremeyen İngiltere Başbakanı Lloyd George, parlamentoda kendisine yöneltilen eleştirilere verdiği cevap şöyledir : “ Arkadaşlar, yüzyıllar nadir olarak dahi yetiştirir. Şu talihsizliğimize bakınız ki, o büyük dahi çağımızda Türk Milletine nasip oldu. Mustafa Kemal Atatürk’ün dehasına karşı elden gelir ki…” 1922
 
* * *
 
1938’de İngiltere Başbakanı Winston Churchill, Atatürk’ün vefatı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şöyle diyor : “ Savaşta Türkiye’yi kurtaran, savaştan sonra da Türk ulusunu yeniden dirilten Atatürk’ün ölümü, yalnız yurdu için değil, Avrupa için de en büyük kayıptır. Her sınıf halkın O’nun ardından döktükleri gözyaşları, bu büyük kahramana ve modern Türkiye’nin Atasına layık bir tezahürden başka bir şey değildir.”
 
                                                          * * *
 
Sanırız, bu birkaç örnek Mustafa Kemal Atatürk’ün, dünyanın takdir ettiği, hayranlık duyduğu büyük bir lider olduğunu göstermeye yeter. Aramızdan ayrılışının 74ncü yıldönümünde bir kez daha saygı ile anıyoruz. Ve O’nun gösterdiği çağdaş medeniyet seviyesi yolunda ne denli ilerleyebildiğimizi sorgulamak durumunda olduğumuzu düşünmemiz gerektiğini ifade etmek istiyoruz…