Parkinson hastalığı, beyin sinir hücre hasarının yol açtığı, elde titreme ile başlayan, kas sertliği yanı sıra denge kaybı gibi kontrolün bulunmadığı belirtilerle kendini gösteren ve yavaş ilerleyen, hareketlerde yavaşlama ve titremeye neden olan, tedavi edilmezse zaman içinde hastayı yatağa bağımlı hale getirebilen, hayat kalitesini bozan bir hastalık olarak tanımlanabilir. 

Belirtileri Nelerdir?

Daha çok 60 yaş üzeri kişilerde görülen Parkinson, çoğunlukla vücudun bir tarafında hareketlerin ileri derecede yavaşlaması (bradikinezi), genellikle istirahat halindeyken görülen titreme (tremor), kasların düzensiz ve istemsiz kasılması sonucu oluşan vücutta sertlik hissi (rijidite) ve postür (duruş) bozukluklarıyla ortaya çıkıyor. 

Zamanla yürürken tek veya iki taraflı kol sallanma hareketlerinde azalma veya kayıp, adımlarda küçülme, yürümeye başlamada zorluk, düğme iliklemek ya da açmakta zorlanma, yatakta dönme ya da otururken kalkmada güçlük Parkinson’un belirtileri arasında yer alıyor.

Hastalarda maske (donuk yüz) yüz ifadesi, alçak ve kısık ses tonuyla konuşma, el yazısında küçülme, öne doğru eğilme/kamburlaşma görülebiliyor. Hastalığının orta ve ileri evrelerinde yürüyüş bozuklukları, denge kusurları, harekette donmalar ortaya çıkıyor.

Parkinson Hastalığında Evre Evre Belirtiler

Parkinson hastalığının evrelerine göre belirtileri ise şöyledir:

1. Evre Belirtileri

1.Evre’de belirtiler hafif ve tek taraflı olarak işler. Hafif titremeler, mimiklerde değişiklik, yürüyüş bozuklukları kişi fark etmese de kişinin etrafındakiler tarafından anlaşılabilir.

2. Evre Belirtileri

Bu evrede yürüyüş ve duruş etkilendiğinden gözle görülür bir farklılık bulunur. Bunun yanında titremede de devam eder.

3. Evre Belirtileri

Kişinin vücudunda belirgin bir şekilde yavaşlama ya da dengesizlik gelişir. Düşmeler görülebilir. Bunun yanında işlev bozuklukları oluşabilir.

4. Evre Belirtileri

Bu evrede bütün belirtiler şiddetli bir şekilde görülür. Hasta güçlükle yürümeye başlar. Hareketlerdeki yavaşlık devam eder. Bu evrede kişinin destek alması önemlidir. Diğer evrelere göre titremede azalma olabilir.

5. Evre Belirtileri

Bu evrede tekerlekli sandalye kullanımına yönelik bağımlılık oluşabilir. Kişi bakıma ihtiyaç duyabilir.

Türkiye'de her yıl 200 bin kişi kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor Türkiye'de her yıl 200 bin kişi kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor

Tedavi Yöntemi

Bu hastalığın kontrol altına alınması için birçok tedavi seçeneği bulunuyor. Bunun için erken teşhis önem arz ediyor. Hastalığın tedavisinde ilk olarak ilaç tedavisi öneriliyor. İlaçlarla beklenen yanıtın alınamadığı hastalarda veya zamanla ilaçların faydasının azaldığı durumlarda cerrahi tedavi uygulanıyor.

Editör: Sena ERDOĞAN