Anadolu'da yetişen evliyaların büyüklerinden olan Erzincanlı Terzi Baba’nın hayatını roman kurgusu içerisinde anlatan kitaplar daha önce de basılarak yayınlanmıştı. Terzi Baba’nın  manevi yolculuğunun şifrelerini verdiğini göreceğiniz bir kitap daha manevi dünyanın kapılarını bizlere aralayacak cinsten.

1983 yılında tasavvufun hakikatlerine dair, "Miftah-ül-kenz” ismindeki risaleden çevrilerek derlenen ve Büyük anahtar ismi verilen kitabın orijinal ismi aslında KENZİL MIFTAH (Hazinenin anahtarı veya şifresi). Terzi Baba’nın ilahi aşk ile dolu adeta ikinci bir Yunus Emre olduğunu dile getiren eserin derleyicisi Emin Tamer GÖREN, kitabın meydana geliş hikayesini şöyle anlatıyor;

“ Terzi Baba hakkında yazılan "Şevkistan" adlı eserde keramet ve halleri uzun anlatılmaktadır. 1983 yılında tasavvufun hakikatlerine dair, "Miftah-ül-kenz” ismindeki risalenin aslının fotokopisini çıkararak babam Ömer Necati GÖREN'e vermiştim. Rahmetli babam, eseri bir ay gibi kısa bir sürede Türkçe'ye çevirdi. Bende, babamın çevirilerini, fotokopi olan her sayfanın arkasına daktilo ile yazmaya başladım ve 1985 yılında bitirdim. Daktilo ile yazdığım eseri, 2013 yılında bilgisayarda yazmaya başladım ve 29.10.2014 tarihinde tamamladım. Babamın tercümelerine sadık kalarak, bilmediğim kelimelerin yanına numara vermek suretiyle Türkçe anlamlarını her sayfanın altına dip not olarak koydum. Bundan muradım, okunmuş bölümlerden kopmadan okumaya devam edilmesini sağlamaktır. Ayrıca, altı çizili satırlar rahmetli babamın önem derecesini belirttiğini düşünüyorum. Ayrıca eserin orijinal ismi "KENZİL MIFTAH (Hazinenin anahtarı veya şifresi)" şeklinde tercüme edilmekle beraber, babam "Büyük Anahtar" ismini münasip gördüğünden ben bir değişikliğe gitmeden aynen aldım.”

Erzincan'ın Kilimli (Tılhas) köyünden Bektaşi Hoca namıyla maruf Mehmet Emin Gören'in torunu olan Emin Tamer Gören, Terzi Baba'nın kısa hayat öyküsüne de kitabın sonunda yer veriyor. Bu eser ile Terzi Baba’nın verdiği şifrelerin yanında Erzincan şivesinin deyişlere yansıdığına şahit olacak, belki de şimdiye kadar hiç duymadığınız Beş Latife (Kalp, Ruh, Sır, Hafi ve Ahfa)'nin hikmetlerinden haberdar olarak Kur'an-ı Kerim'in dört ilim üzerine indirildiğini öğreneceksiniz.

Eserin Derleyeni Emin Tamer Gören'in Kimdir?

1961 yılında Erzincan'da dünyaya gelmiştir. Babası Ömer Necati, annesi Sünbül hanımın beşinci ve son (tekne kazıntısı) çocuğudur. İlk, orta ve lise öğrenimini Erzincan'da tamamladıktan sonra, 1978 yılında Kara Harp Okuluna gitmiş, 1982 yılında Levazım Teğmen rütbesiyle mezun olmuştur. 1983 yılında sınıf okulunu bitirmiş ve Sivas'ta göreve başlamıştır. 1984 yılında eşi Fatma Hanım'la evlenmiş ve müteakiben Doğubayazıt/Ağrı ilçesine atanmıştır. 1986 yılında Ferda ve Sevda isimlerinde ikiz kızları dünyaya gelmiştir. Müteakiben, Edremit/Balıkesir' Küçükyalı/İstanbul, Erzurum ve son olarak Ankara'da ve ikmal ile ilgili görev yerlerinde çalışmıştır. K.K.K.lığının çalışmaları doğrultusunda Levazım olan sınıfı, ikmal olarak değişmiştir. 2013 yılında K.K.Lojistik Komutanlığı Tüketim Malzeme Daire Başkanlığından kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayrılmıştır. Emekliliğini müteakip, İzmir'e yerleşmiş, halen Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şubesi Bşk. Yrd.lığı yapmaktadır. Bu sürede, Kaymakamlık bünyesindeki Tüketici Hakem Heyetinde üyelik, askeri ve sivil mahkemelerde kendi konuları ile İlgili bilirkişilik, apartman yöneticiliği yapmıştır.

Büyük Anahtar Kenzil Miftah 605X960

Ergan, Yaylabaşı ve çevre köyleri, bölgelerinde maden ocağı istemiyor Ergan, Yaylabaşı ve çevre köyleri, bölgelerinde maden ocağı istemiyor

Editör: Merve Kiraz