Vergi Haftasındayız. Erzincan Defterdarı Rıfat Özyünlü basına yaptığı açıklamada vergi haftasının amacını açıkladı. Ayrıca Erzincan’ın gelirinin giderini karşılamayabilecek durumda olmadığını vurguladı.
         Vergi tahsilatları hakkında bilgi verdi. Buna göre Erzincan’da vergi tahsilatı oranı %79. Ancak, Erzincan’ın gelirinin giderinin %35’ini karşıladığını ifade etti. 2013 yılındaki gider 658 milyon Tl.
         Kuşkusuz; geliri giderini karşılamayan bir çok il var. Erzincan’ın ekonomisi güçlendikçe, daha çok kazanıp daha fazla vergi verdikçe, gelir gider arasındaki farkta azalacaktır.
         Bilineceği gibi; vergi ödevi herşeyden önce anayasal bir ödevdir. Anayasa’nın 73. Maddesinde aynen şöyle denilmektedir:
         “Herkes kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı maliye politikasının sosyal amacıdır.”
         Vatandaşlar olarak devletten beklentilerimiz vardır; İsterizki, sağlık hizmetlerimiz yeterince görülsün. Eğitimle ilgili ihtiyaçlarımız karşılansın. Yaşam düzeyimiz yükselsin. Huzurumuz, güvenliğimiz sağlansın. Hemen her alanda devletin katkısını, desteğini hissedelim.
         Peki ama; devlet, iş başındaki hükümetler, kendisinden beklenen hizmetleri nasıl ve neyle yerine getirecek?.
         Doğal olarak, bu sorunun cevabı, “Millettir”. Milletten alınacak dolaylı, dolaysız vergilerdir. Hizmetlerin yerine getirilebilmesi için dış kaynaklardan borç parada bulunsa, yinede borcun ödenebilmesi için, öz kaynaktan vergi yoluyla para temin edilmesi gerekecektir.
         Anayasa’da belirtildiği gibi; verginin vatandaşın gücüne göre ve adaletli olması gerekmektedir. Diğer yandan, vergi yoluyla sağlanan kaynağın, adaletli ve verimli şekilde kullanılması olayıda çok önemlidir. Vatandaşın çalışıp, çırpınıp, kazandığı paradan, devlete vergi olarak ödediği kaynağın, en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Milletin parasının, çar-çur edilmesine, çeşitli şekillerde ziyan olmasına, kesinlikle izin verilmemelidir.
         Vatandaşa yapılan yatırım ve hizmetlerde, önceliklerin isabetle belirlenmesi, kaynağın isabetli şekilde kullanılması, aynı zamanda daha az harcama ile, daha çok iş yapılmasının sağlanması anlamına geleceği tabiidir.
         Düzenlenen vergi haftasının, vatandaşlarda vergi bilincinin artmasını amaçladığı kabul edilir. Dileriz maliye teşkilatının gayretiyle amaca ulaşılır.