Bir çok güzellik markasının ürünlerinin içeriğinde kullandığı Aloe vera, güzellik dünyasında son zamanların en vazgeçilmez bitkisi olarak varlığını taçlandırıyor. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ama özellikle cilt bakımı için bir çok kadının yüzünü güldüren Aloe vera bitkisinin faydalarını merak edenler için derledik.
Aloe vera sıcağı seven tropikal ve tropikal iklimine benzer iklimlerde yetişen sukulent benzeri bir bitkidir. Meksika, kaliforniya gibi bölgeler dahil olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde doğal olarak yetişmektedir. Türkiye’de ise daha çok evlerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.  Aloe veranın binlerce yıldır cilt sorunlarına ve yara iyileşmesine yardımcı olduğu düşünülmüştür. Aloe vera üzerinde yapılan deneysel çalışmalar hala sürmekle birlikte, cilt üzerine sürülmesi ve oral yolla kullanımıyla sağlığa birçok faydası olduğu düşünülmekte.

Aloe Vera Bitkisinin Faydaları

Aloe vera, cilt üzerindeki faydalarından ötürü günümüzde daha çok kozmetik alanda tercih edilen ve sık kullanılan bir bitkidir. Cilt bakımının yanı sıra farklı sağlık sorunları için de faydalı olabilen bir bitkidir. Aloe veranın bilinen bazı faydaları şunlardır:

Çeşitli bilimsel araştırmalarda immunostimülan (bağışıklık sistemini destekleyici) olduğu gösterilmiştir.
Akne (sivilce) sorunlarınız varsa Aloe vera içeren jel ve sabunların kullanımı akneli cildin tedavisine yardımcı olabilir.
Ciltte kaşıntılı döküntülerin giderilmesinde etkili olabilir.
Cildi nemlendirir, yumuşatır ve kırışık oluşumunu yavaşlatarak yaşlanmayı geciktirebilir.
Özellikle yaz aylarında güneş yanıklarının ve güneş lekelerinin giderilmesinde faydalı olabilir.
Birinci ve ikinci derece yanık tedavisinde fayda sağlayabilir. Ayrıca yanıktan dolayı oluşan ağrıların azalmasında etkili olabilir.
Dil, yanaklar ve ağzın tamamında yanma hissi olarak tanımlanan yanan ağız sendromuna iyi gelebilir.
Diş ve diş eti hastalıklarına iyi gelebilir. Bazı diş macunlarının içeriğinde de yer alır..
Radyasyondan dolayı oluşan cilt toksisitesinde (zehirlenmesi) tavsiye edilebilir.
Aloe vera jeli ile zenginleştirilmiş probiyotik yoğurt yapımında kullanılarak besinlerle tüketilebilir.
Sindirimi hızlandırarak kilo kaybında yardımcı olabilir; ancak fazla tüketimi ishal yapabilir ve böbreklere zarar verebilir.
Diyabet (şeker) hastalığına fayda sağladığı söylense de yapılan deneylerde diyabetle ilişkisi henüz kesin olarak kanıtlanamamıştır.
Hepatit ve inflamatuvar bağırsak hastalıklarında fayda sağlayabilir.
Aloe vera, antihistaminik özelliği olan (allerjik reaksiyonları azaltan) alprogen maddesini bulundurur. Bu sayede hafif düzeyde cilt allerjilerine iyi gelebilir.
Sindirimi kolaylaştırıcı etkisinden dolayı kabızlık tedavisinde kullanılan diğer besinlerle birlikte kullanılması kabızlık sorunun daha çabuk giderilmesine yardımcı olabilir.
Donmadan kaynaklı hafif yaralanmaların tedavisinde etkili olabilir.
Aloe vera özlü krem kullanımı uçuk virüsünün iyileşmesinde yardımcı olabilir.
Daha çok deri yüzeyinde, ağız ve genital bölgede oluşan kaşıntılı deri hastalığı olan oral liken planus hastalığının semptomlarını azaltmada fayda sağlayabilir.
Sedef hastalığında Aloe vera özlü krem hafif derecedeki sedef hastalığına bağlı görülebilen kızarıklık, pullanma, iltihap gibi semptomları azaltabilir.
Saç derisinde kullanıldığında kepek ve saç dökülmesi gibi saç sorunlarına çözüm olabilir. Saç dökülmesi ve saçkıran durumunda Aloe veranın kırmızı - turuncu çiçekli kısmın özünü kullanmak daha etkilidir.
Dalak ve karaciğer büyümesine iyi geldiği düşünülmektedir.
Antioksidan özellikli maddeler içerir.
Bitkinin içeriğinde 18 amino asit, 20 mineral ve A, C, E vitaminleri gibi toplamda 12 vitamin çeşidi bulunur.
Aloe vera suyu, mide yanması iyileşmesinde fayda sağlayabilir.
İçeriğindeki beta karoten ile göz sağlığı üzerine faydalıdır.
Artrit ağrılarınızın azalmasına yardımcı olabilir.

Yapılan deneylerde Aloe veranın içerisindeki antioksidan yapılı bileşiklerin meyve, sebze ve et ürünleri gibi pek çok gıdanın bozulmasını geciktirdiği gözlemlenmiştir. Bu özelliği sayesinde hem gıdaların raf ömrünü uzatmak amacıyla hem de doğal yenilenebilir film ve kaplama materyali olarak da kullanılabilecek faydalı bir bitkidir.

Aloe Vera Nasıl Kullanır?

1.    Cilt için; Aloe vera cilt bakımı, sivilce, akne ve yanık gibi problemler için kullanılacaksa bitkinin yaprağını ince bir şekilde kesin. İçindeki jeli doğrudan bölgeye uygulayabilirsiniz. 
2.    Saç için; Aloe veranın içindeki jeli bir kaseye alın. Saç tipinize göre jeli doğrudan uygulayabilir veya zeytinyağı ile karıştırarak sürebilirsiniz. Kepek sorunu için saç diplerine masaj yapın. Saç dökülmeleri ve elektriklenmeler için saçınız nemliyken kökten diplere doğru uygulayın. 15 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayabilirsiniz.
3.    Çay için; Aloe vera çiçeğini veya çayını güvendiğiniz aktarlardan temiz edebilirsiniz. Aynı şekilde cilt için aloe vera sabunlarını da kullanabilirsiniz.
Aloe Veranın Zararları
Aloe veranın doğrudan tüketilmesi kesinlikle tavsiye edilmiyor. Özellikle diyabet, kalp ve kronik rahatsızlığı olanların aloe vera bitkisini doğrudan ağız yoluyla tüketmemesi gerekiyor. Aloe verayı tüketmek isteyen kişilerin, önceden doktora danışması gerekiyor. Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınların da tüketmesi uygun değildir. 

Aloe vera jeli, hassas bünyelerde ve alerjiye eğilimli olan ciltlerde bazı yan etkilere neden olabilir. Bu yüzden cildinize uygulamadan önce jeli kolunuzun iç tarafına sürün ve 24 saat bekletin. Bu bölgede kızarıklık, kabarma, kaşıntı ve tahriş olursa aloe verayı kullanmayın.
Aloe Vera Yüzde Sivilce İçin Nasıl Kullanılır ve Sürülürse Ne Olur? 
 Aloe vera, yüzde sivilce için kullanılabilecek en iyi doğal yöntemlerden biridir. Doğal yöntem olması cilde zarar vermeden temizlenmesini ve gözeneklerin sağlıklı bir şekilde kapanmasını sağlamaktadır. Aloe vera jelinin sivilce için yüze sürülmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak günde iki kez den fazla uygulama zarar verici olabilir. Dozu ve kullanım sıklığı doğru olmalıdır.

Aloe vera jeli sivilce için cilde birkaç farklı yöntem ile uygulanabilir. İlk yöntem en basit olanıdır. Çünkü jel katkısız bir şekilde cilde sürülür. İsteğe göre sivilceler üzerine daha yoğun uygulama yapılabilir. Aloe vera jeli sivilce için yüze peeling şeklinde de uygulanabilir. Bunun için jelin içerisine bir miktar tuz ya da şeker eklenerek pütürlü bir yapı elde edilir. Özellikle sivilcelerin yoğunlaştığı bölgelere nazik bir şekilde yoğunlaşarak masaj uygulaması yapılabilir.

 Evde Aloe Vera Bakımı

Tropik bölgelerde yetiştirilen aloe vera, 'sarısabır' ismiyle de bilinir. Ana vatanı Afrika olan bu bitki, uygun koşullar sağlandığında evde de yetiştirilebilir. Aloe veranın içinde bulunan jel, özellikle cilt bakımı için oldukça önemlidir. Kozmetik sektöründe sık sık kullanılan aloe vera bitkisini evde yetiştirmek için bazı temel prensipleri öğrenmeniz gerekebilir. 'Evde aloe vera nasıl bakılır?' diye merak edenler için, aloe vera bitkisini yetiştirirken ihtiyaç duyacağınız püf noktalarını sizlere sunuyoruz.

    1. Adım: Aloe Verayı Güneşli Bir Yere Koyun

Aloe vera güneşi seven bir bitkidir. Tamamen gölge olan yerlerde aloe vera bitkisi büyümez. Aloe vera için en uygun ortam, doğrudan güneş ışığı almayan mutfak pencereleri ve güneşli balkonlardır. Aloe vera günde 6-8 saat güneş aldığında daha verimli büyür. Donma ihtimali yoksa yaz aylarında bitkinizi dışarıya koyabilirsiniz. Ancak soğuk havalarda bitkiyi korunaklı bir yere almak gerekir. Azcık soğuk havalar bile aloe vera jelinin donmasına ve pelte pelte olmasına yol açabilir.

    2. Adım: Tedbirli Sulama

Aloe vera fazla suya ihtiyaç duymaz. Bu yüzden sulama işlemi oldukça önemlidir. Yüzeyin 5 cm altındaki toprak kuruyana kadar sulama işlemi yapılmamalıdır. Bitkiyi fazla sulamak köklerin çürümesine ve mantara yol açabilir. Bu da bitkinin kısa sürede ölmesine yol açar. Sulama zamanının gelip gelmediğinden şüphelenirseniz, birkaç gün daha bekleyebilirsiniz. Aloe vera bitkisini yazın haftada bir kez, kışın ise ayda 2 kez sulayabilirsiniz. Bitkiyi yavaş yavaş ve derinden sulamaya özen gösterin.

    3. Adım: Gübreleme

Nisan'dan Eylül ayına kadar olan sürede aloe vera bitkisi kuvvetle büyür. Büyümesini hızlandırmak ve güçlendirmek için ayda iki kez gübre verebilirsiniz. Gübreyi suyla seyreltip, sulama yapacağınız günler ekleyebilirsiniz. Kış aylarında gübreleme yapmamaya dikkat edin.

   4. Adım: Böceklere Dikkat Edin

Ev hamınlarına uzmanlardan önemli uyarı! Ev hamınlarına uzmanlardan önemli uyarı!

Aloe vera bitkisini çok seven unlu bitler ve bazı haşereler, bitkinin özünü emebilirler. Bitkinin böceklenmesini büyümesini olumsuz etkiler. Bu durumdan korunmak için zehirsiz ve doğal haşere ilacı kullanabilirsiniz.

    5. Adım: Saksı Değişikliği

Aloe vera bitkileri genellikle küçük plastik saksıların içinde satılır. Bitkinin yıllarca dayanmasını istiyorsanız, büyümesine imkan verecek büyük bir saksıyla değiştirebilirsiniz. Aloe vera bitkisi, altında drenaj delikleri olan sağlam toprak saksı içindeyse, saksısını değiştirmeye gerek yoktur.

  6. Adım: Kaktüs Karışımı Kullanın

Aloe vera bitkisi kuru ve kumlu toprağı tercih eder. Nemli toprak aloe vera bitkisi için uygun değildir. Bu yüzden kaktüsler için özel olarak hazırlanan karışımlardan faydalanabilirsiniz. Eğer donma ihtimalinin olmadığı bir yerde yaşıyorsanız, bitkiyi bahçede büyütebilirsiniz. Bitkinin büyüme ortamı için 1/3 toprak, 1/3 kum ve 1/3 oranında çakıl kullanabilirsiniz.

  7. Adım: Saksı Seçimi

Aloe vera yayılarak büyümeyi seven bir bitkidir. Bu yüzden bitkinin büyümesine bolca yer veren bir saksı seçilmelidir. Süzgeç delikleri olan kil saksı ve fazla suyu tutmak amacıyla bir tabla kullanabilirsiniz. Birkaç aylık bakımdan sonra aloe vera bitkisi saksıdan dışarıya doğru büyür. Yapraklar saksının boyuna ulaştığında mutlaka daha büyük bir saksı kullanmak gerekir. Saksı boyutuna karar verebilmek için, bitkinin köklerinde bulunan toprak karışımına (kök topu) bakabilirsiniz. Saksı boyutu, kök topundan 3 kat fazla olmalıdır.

   8. Adım: Bitkiyi Yeni Saksıya Ekin

Yeni aldığınız saksıyı kısmen toprakla doldurun. Daha sonra aloe veranın kök topunu ortaya yerleştirin. Yaprakların tabanına gelinceye kadar saksıyı toprakla doldurun. Toprak kök topunu kapladıktan sonra hafifçe elinizle vurun. Bu sayede bitki, toprağa daha iyi yerleşecektir.

    9. Adım: Çakıl Taşlarını Yerleştirin

Toprağın üzerine çakıl taşları veya deniz kabukları yerleştirin. Bu işlem aloe veranın doğal ortamını yaratmaya ve nemin içerde kalmasına yardımcı olur. Taşları toprağa koyduktan sonra hafifçe bastırın.

  10. Adım: Bitkinin Bebeklerini Büyütün

Ana bitkiden filizlenen küçük bitkiler, aloe veranın bebekleridir. Oluşumu tamamlanmış bir bebek gördüğünde, bıçakla dikkatli bir şekilde keserek ana bitkiden ayırın. Sertleşmesini sağlamak için bebek bitkileri 1-2 günlüğüne rafın üzerinde bekletin. Daha sonra saksı kumu alarak bebek bitkiyi, saksıya güzelce ekin.

Aloe vera birçok hastalığa fayda sağladığı gibi birçok kişiye bazı özelliklerinden dolayı ters tepki de yapabilir. Bu sebeple bitkiyi kullanım amacınıza göre test edip tam kullanımına o şekilde başlamakta fayda var gibi görünüyor.

Editör: Merve Kiraz