Egzama nasıl anlaşılır, tedavi yöntemleri nelerdir? Egzama nasıl anlaşılır, tedavi yöntemleri nelerdir?

Sonbahar ve kış aylarında hava sıcaklıklarının değişmesiyle birlikte bağışıklık sistemimiz zayıflar, hastalıklara eğilim artar. Bu arada metabolizma hızımız da yavaşlamaya başlar. Dolayısıyla bu aylardan itibaren beslenmeden uykuya kadar her alışkanlığımızı gözden geçirip, bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerekiyor. 
Beslenmedeki temel felsefe taze, temiz ve organik sebze ve meyve tüketilmesidir. Bol miktarda antioksidan, anti-kanserojen ve vitamin içeren sebze-meyvelerden yeterli miktarda tüketmeye gayret edin. Yeşil yapraklı sebzelerden ıspanak, roka, marul, maydanoz, semizotu sık tüketilmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler bol miktarda Omega-3 içerir ve bu faydalı yağ metabolizmayı hızlandırıcı, kanın akışkanlığını kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Özellikle bu mevsimde balık tüketmeye özen gösterin. 
Diğer yandan enfeksiyonlara karşı hijyen kuralları asla ihmal edilmemelidir. Alınabilecek en basit ve en etkili önlemlerden biri elleri bolca yıkamaktır. 
Yeterli ve kaliteli uyku, sirkadiyen ritme uygun olarak gece 23.00 gibi yatağa girmek, sabah 06.00-07.00 gibi uyanmak sağlık açısından son derece önemlidir. Kaliteli ve yeterli uyku, sağlıklı beslenmeyi ve fizik egzersizi tamamlayan en önemli unsurdur. Uyku, vücudun tamir ve bakım sürecidir. Uykuda vücut yenilenir. Günlük en az 2 litre su tüketilmelidir. Sabah erken saatlerde veya akşam yapılacak tempolu yürüyüşler sindirim sistemi sağlığı için önemlidir. 
 

Editör: Adem Küçükkaya