Bayram tatili ile birlikte sevdiklerine kavuşmak için yollara düşecek olan sürücülere uzmanlardan her yıl olduğu gibi uyarılar gelmeye devam ediyor. Kendinizi riske atmamanız sağlıklı bir yolculuk ve bayrama ulaşmanız için çok önemli.
Dönüş yolunda emniyet kemeri takılı, telefonunuz uzağınızda, hızınız yasal sınırda olsun. Sevdiklerinize kavuşmak için lütfen trafik kurallarına uyun...
Bayram tatilinin son bulması ile birlikte trafik kazaları açısından riskli günlere giriyoruz.
İnsana bağlı trafik kazalarının sebepleri arasında başta gelen hususlar aşırı hız, hatalı sollama, direksiyon başında uyuma ve emniyet kemeri takılmaması.
Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların birçoğu hiç zarar görmeden kazayı atlatmakta, emniyet kemeri kullanmayanlarda ise oranlar çok düşmekte.
Trafik kazalarını en aza indirmek için ne yapmalıyız:
Araç Bakım ve Periyodik Muayeneleri zamanında yapılmalıdır
Kazaların % 30'unun neden olduğu araç arızalarının önlenmesi için en önemli önlem araç bakımlarının ve periyodik muayenelerinin zamanında yapılmasıdır.
Araçlarında LPG yakıtı kullanan sürücülerin, iki yılda bir Makina Mühendisleri Odası LPG/CNG Gaz Sızdırmazlık Araç Kontrol İstasyonlarında araçlarını kontrol ettirmeleri gerekir. LPG'li araç sürücüleri, araçlarından gaz kokusu gelmesi durumunda bu kontrolü iki yıl dolmadan da ücretsiz olarak istasyonlarımızda yaptırabilirler.
Araçların fren, balata, lastik, ön takım, elektrik sistemi, hidrolik sistemi, motor yağı, anti friz vb. konularındaki bakımları da yetkili servislerde mutlaka yapılmalıdır.
Araçlarımızdaki ekipmanlar eksiksiz olmalıdır
Araçlarınızdaki ilk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı gibi önem arz eden ekipmanların yola çıkmadan önce tam ve eksiksiz olduğu kontrol edilmelidir.
Yollarımızdaki tadilat çalışmalarına dikkat edilmeli
Yeni yol yapımı ve yol tadilatlarındaki ikazların yeterli olmaması nedeniyle üzücü kazaların meydana geldiği bir gerçektir. Bu kısımlardaki uyarıcı ve ikaz levhalarının eksiksiz bir şekilde konulması ve dış etkenlerden (rüzgar, kar, yağmur, insan müdahalesi vb.) etkilenmeyecek şekilde sabitlenmesi gerekmektedir.
Yol bakım ekipleri bayramda farklı bölgelerde olabilecek kar, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarına karşı hazır beklemeli ve ilgili karayolu ekipleri tuzlama gibi çalışmalarla erken müdahale etmelidir.
Olabilecek üzücü kazaların sonuçlarını en aza indirgemek için ilk yardım ekipleri trafiğin yoğun olacağı bayramın ilk ve son günlerinde hazır beklemelidirler.
İnsan faktörü nedeniyle meydana gelebilecek trafik kazalarını en aza indirmek için bayram tatilinde şehir dışına çıkacak sürücülerin emniyet kemeri takmaları, hız sınırına uymaları, yorgun, uykusuz ve alkollü araç kullanmamaları ve hatalı sollama yapmamaları gerekir. Yayalarımızın da yollardaki seyahatleri sırasında trafiğe ve trafik kurallarına azami dikkat etmesi çok önemlidir, özellikle yoldan karşıya geçişlerde ve karanlık yollarda bu dikkat daha da önemlidir.
Üzüntüye mahal vermeden sağlıklı bir yolculuk sürecini sağlayabilmek adına gerek sürücülerin gerek yönetimin gerekli tedbirleri alması gerekmekte. Tüm bayramlarda olduğu gibi bu bayramda da hayatların kararmaması için bu önlemler çok büyük bir önem arz ediyor.