Spor ayakkabının formunu koruması ve deforme olmaması için kullandığınız malzemelere dikkat etmelisiniz. Temiz içerikli malzemeler spor ayakkabınızı bozulmadan temizlemenize yardımcı olacaktır. Beyaz spor ayakkabı kirlendiğinde ilk olarak elimiz ıslak mendile gider. Oysa ıslak mendillerin büyük kısmında alkol bulunur ve alkol spor ayakkabınıza zarar verebilir. Islak mendil kullanacaksanız bebekler için özel üretim, alkol içermeyen temiz içerikli ürünleri tercih etmelisiniz.

Beyaz spor ayakkabı temizlemek için en güvenilir yollardan biri silgi kullanmaktır. Silgi ile özellikle spor ayakkabının alt kısımlarındaki lekeleri kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Diş macunu ise özellikle deri ve kumaş beyaz spor ayakkabının temizlenmesinde etkili sonuçlar verecektir. Yumuşak uçlu diş fırçasına bir miktar diş macunu uygulayın. Ardından ayakkabının kirli yüzeylerini nazikçe fırçalayın. Ayakkabı tamamen temizlendiğinde nemli bir bez yardımı ile silebilirsiniz.

Diş macununun yanı sıra karbonatı da beyaz spor ayakkabı temizliğinde güvenle kullanabilirsiniz. Karbonatı su veya sabun ile karıştırıp yine yumuşak bir fırça yardımıyla spor ayakkabınızı fırçalayabilirsiniz. Benzer bir yöntemi sirke kullanarak da deneyebilirsiniz. Sirke de beyaz ayakkabı üzerinde oluşan özellikle yağ bazlı maddelerin temizlenmesinde etkili olacaktır.

Bulaşık deterjanı birçok farklı lekenin temizlenmesinde kullanılabilecek en etkili maddelerden biridir. Evde kullanmadığınız bulaşık süngerinin üzerine birkaç damla bulaşık deterjanı döküp beyaz spor ayakkabı temizliğinde kullanabilirsiniz. Kir ve lekeler temizlendikten sonra nemli bir bezle üzerinden geçebilirsiniz.

Aseton sadece ojeleri temizlemekle kalmaz, birçok ürünün temizlenmesine destek olur. Beyaz spor ayakkabı da bunlardan biri. spor ayakkabınızda belirgin bir leke varsa, ister pamuğa ister nemli bir beze aseton damlatıp iyice ıslattıktan sonra bu leke üzerine yoğunlaşıp ovabilirsiniz. Koyu renkli çamur, kir gibi izler için aseton işininiz fazlasıyla görecektir. Kokusuna alışık değilseniz ilk başta biraz keskin gelebilir; fakat ayakkabılar havalandırıldığında bu koku çabucak geçecektir.

BİM'e iPhone 12, Fakir Çeyiz Paketi/Fastfryer, Şişme Bot,  Dikey Elektrikli Süpürge, Türk Kahve Makinesi geliyor! BİM'e iPhone 12, Fakir Çeyiz Paketi/Fastfryer, Şişme Bot, Dikey Elektrikli Süpürge, Türk Kahve Makinesi geliyor!

Eğer beyaz spor ayakkabının yüzeyi temizlenmesine rağmen kenar kısımları hala kirli görünüyorsa kulak çubuğunu kullanabilirsiniz. Kulak çubuğunu kullandığınız ürüne batırarak (sirkeli su, karbonatlı su, diş macunu, bulaşık deterjanı veya aseton) kalan kenar kısımları silebilir, zorlu bölgelerde de etkili sonuca ulaşabilirsiniz.

ÇAMAŞIR MAKİNESİNDE YIKAYABİLİRSİNİZ

Beyaz spor ayakkabınızı ilk tercih olmasa da diğer yöntemler işe yaramadıysa çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey spor ayakkabıyı uygun bir şekilde paketleyip makinede o şekilde yıkamaktır.

Beyaz spor ayakkabıyı makinede yıkamanız gerekiyorsa bu iş için üretilen çamaşır filelerini kullanabilirsiniz. Ayakkabıyı fileye koyup makineye atın. Hassas yıkama programını kullanmayı unutmayın ve kurutma makinesini kullanmayın. Formunun bozulmaması için ayakkabınızı bir ısı kaynağının yanına koyarak kurutmalısınız.

SPOR AYAKKABI İÇİN ÖZEL OLARAK ÜRETİLEN MADDELERİ KULLANABİLİRSİNİZ

Kuşkusuz ki spor ayakkabılar için özel olarak üretilmiş maddeleri kullanmak en kolay ve garanti yol olacaktır. Sadece beyaz spor ayakkabı için bile koruma ve temizleme sağlayan birçok farklı ürün var.

Punch Spor Ayakkabı Temizleyici, %20’den az süet ve nubuk içeren spor ayakkabılar için özel olarak tasarlanmıştır. Punch Spor Ayakkabı Temizleyici içerisinde yer alan kapsülleri spor ayakkabınızın içine yerleştirip yine setin içinde yer alan fileye koyarak çamaşır makinasına atabilirsiniz.  Çamaşır makinasını en fazla 40 derece sıcaklıkta kullanmayı ve ayakkabıları kurutma makinasına koymamayı unutmayın.

beyaz spor ayakkabı

Fabcare Spor Soft Spor Ayakkabı Temizleme Spreyi, yumuşak deri, süet, nubuk, tekstil, sentetik deri ve bunların kombinasyonlarından imal edilmiş bütün düz ve spor ayakkabılar için temizlik ve bakım spreyi olarak tasarlanmıştır. Ayakkabınızın üzerine sıkın ve bir süre bekleyin. Sonrasında nemli bezle silin, ayakkabınız ilk günkü gibi bembeyaz olacak.

Editör: Saliha Kara