Uzun boyun kabul gördüğü kısa boyun ise takıntı haline geldiği çağımızda boy kısalığının travmatik etkileri görülebilmekte. Genetik faktörler, sağlık durumu ve beslenme gibi etkenlerin belirleyici olduğu boy uzaması, bebeklikten başlar kızlarda ergenlik döneminin başlamasından hemen sonrasına kadar erkeklerde ise ergenlik döneminin bitimine kadar devam eder. 

Bireylerin boyunu genetik bakımdan anne ve babanın boyu etkilerken kemik ve eklem hastalıkları, kemik yapımını ve kalsiyum düzeylerini etkileyen sağlık sorunları, büyüme ve gelişmeye ilişkin aksaklıklar, yeterli ve dengeli beslenememe gibi pek çok durum boy kısalığına yol açabilir.

Boy Uzatma Ameliyatı nedir?

Uygun profildeki hastalara uygulanabilen ve boy uzatma ameliyatı olarak adlandırılan boy uzatma ameliyatı, sağlık sorunları ya da estetik nedenlerle bacak uzunluğunu artırmak için yapılan ortopedik bir cerrahi işlem olarak tanımlanıyor. Operasyonla hastalara belirli ölçüde boy uzatma imkanı sunuluyor.  Ancak ameliyat, estetik boyutunun yanı sıra bazı sağlık sorunlarına sahip bireylerde tedavi amaçlı olarak gerçekleştiriliyor. Genellikle bacakta uyluk kemiği üzerinde gerçekleştirilen bu işlem, daha nadir olarak kol kemiği boyunun uzatılması için de uygulanabiliyor.

Ameliyat nasıl yapılır?

Ortopedi uzmanı tarafından genel anestezi altında gerçekleştirilen uzatma ameliyatı, kemiğin cerrahi işlemle kesilmesi ve kesilen kemik parçalarını uzun bir süreçte, her gün 1 milimetre civarı, birbirinden ayırarak yapılır. Böylece açılan boşlukta yeni kemik dokusu oluşur ve kemikte uzama sağlanır. Kemikleri birbirinden uzaklaştırmak suretiyle yeni kemik oluşumu sağlanmasına distraksiyon osteogenezi denir. Bu operasyonlarda vücudun farklı bir bölgesinden herhangi bir kemik dokusunun alınması gerekmez. Hedeflenen boy uzatma miktarının sekiz santimetreye kadar olması halinde yalnızca uyluk veya kaval kemiği üzerinde operasyon gerçekleştirilebilir. Fakat bunun üzerinde bir boy uzatma hedefleniyorsa her iki kemik üzerinde işlem yapılmalıdır.
Kaslar, bağlar, sinirler, damarlar ve diğer yumuşak dokular kemiklere yapışık olduğundan ve işlem yavaş yavaş aşamalı olarak yapıldığından otomatik olarak uzamaya uyum sağlarlar. Bu amaçla ilgili bölgeye fizyoterapi uygulanarak süreç daha kolay hale getirilir.

Ameliyatla boy kaç santim uzar?

Sıklıkla uygulanan boy uzatma teknikleri ile birlikte boyda 7-10 cm kadar uzama elde edilebilir. Bu uzama yaklaşık olarak iki ay içerisinde gerçekleşir. Uygun teknikler kullanılarak hem uyluk hem de kaval kemiğine operasyon yapılması ile birlikte hastalarda 15 santimetreye kadar boy uzaması sağlanabilir.

Parkinson hastalığı: Parkinson hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir? Parkinson hastalığı: Parkinson hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir?

Kimlere yapılır?

Ameliyatın uygulanabilmesi için büyüme plaklarının kapanmış olması gerekir. Estetik nedenlerle boyunu uzatmak isteyen bireylerde 18-20 yaşlarında kapanan büyüme plaklarının beklenmesi gerekir. Dolayısıyla operasyon için en iyi dönemin 20 yaştan sonrası olduğu söylenebilir. 

Çeşitli sağlık sorunları nedeniyle boy kısalığı veya cücelik sorunu bulunan çocuklarda 3 yaşından sonra boy uzatma ameliyatı yapılabilir. Bu bağlamda ameliyatın alt sınırı 3 yaş, üst sınırı ise 45-50 yaş olarak belirtilebilir. 

Riskleri Nelerdir?

Deneyimli ortopedi uzmanları tarafından yapılan operasyonlar için diğer birçok ameliyat gibi bu ameliyatın da riskleri minimal düzeyde. Fakat uzman olmayan kişilerce yapılan boy uzatma işlemlerinde açısal bozukluklar, istenmeyen kozmetik görüntü ve izler, aksama sorunu gibi komplikasyonlar söz konusu olabilir. 
 

Editör: Sena ERDOĞAN