Uzmanlar uyumadan önce cep telefonu, bilgisayar ve televizyon gibi mavi ışık saçan teknolojilerle vakit geçirilmemisini öneriyor. Vücudun doğal 24 saatlik biyolojik saati olduğunu aktaran uzmanlar havanın aydınlanması ile birlikte vücudun uyanılması gerektiğini,kararması ile birlikte ise uyuma vaktinin geldiğini anladığını ve kenidini hazırladığını belirtiyor.

Bu döngüde evlerde kullanılan ve maruz kalınan ışık sirkadiyen ritmi bozuyor ve uyku bozukluklarına neden oluyor. Sök konusu konu ile ilgili uyarılarda bulunan uzmanlar, ışığın uykuya yardımcı olan melatonin salınımını etkilediğini, bazı ışık türleri melatonin üretimini engellediğini ifade ediyor.

Uzmanlar hangi renkte aydınlatma kullanılmasını öneriyor? 

Uzmanlar kırmızı, turuncu ve sarının sıcak tonları zihni ve bedeni uykuya hazırlamak için uygun olduğunu söylüyor. Bazı uzmanlar güneş battıktan sonra evdeki soğuk mavi ışıklar yerine sıcak ışıklara geçmeyi öneriyor.

Kırmızı ışık

Araştırmalar kırmızı ışığa maruz kalmanın uykuyu iyileştirebileceğini gösteriyor. Bu nedenle kırmızı ışık geceleri kullanılabilecek en iyi ışıklardan biri.

Sarı ve turuncu Işık

Loş sarı ve turuncu renkli ışıklar özellikle mavi ışık gibi daha soğuk renklerle karşılaştırıldığında melatonin üretimini artıracağından geceleri kullanılması için önerilir.

Makyaj süngeri nasıl ve ne sıklıkla temizlenmeli Makyaj süngeri nasıl ve ne sıklıkla temizlenmeli

Hangi renklerden uzak durulmalı?

Mavi ışık

Geceleri düzenli olarak mavi ışığa maruz kalmak, vücudu hâlâ gündüz olduğuna ikna eder, bu da sirkadiyen ritmi bozabilir ve uyku kalitesini azaltabilir. Mavi ışık birçok yapay ışıktan ve cep telefonu, bilgisayar ve televizyon gibi elektronik ekranlardan yayılır. Yatmadan en az bir saat önce mavi ışık yayan elektronik cihazları kullanmaktan kaçının. 

Yeşil ışık

Yatmadan önce yeşil ışık görmek uykusuzluğa neden olabilir.

Editör: Sena ERDOĞAN