Halk arasında 'takıntı' olarak nitelendirilen obsesif kompulsif bozukluğun kadınlarda görüldüğü durumlar;

En kullanışlı hamur yoğurma makinesi En kullanışlı hamur yoğurma makinesi

Kısa boy: Özellikle 1,60 santimden kısa olan kadınlar bu durumu takıntı haline getiriyor. Topuklu ayakkabıları hayatının parçası haline getiren kadınlar günlük hayatta kullandıkları ayakkabıları başta spor ayakkabılar olmak üzere kalın topuklu tercih ediyor. Kadınların bu takıntısı ev yaşamına da yansıyor kadınlar evde kalın tabanlı terlik giyiyor.

Kilo: Her düşünce gibi kilo verme düşüncesinin de belirli sınırlar içinde kalması gerekiyor. Ancak kadınlar bu fikre gereğinden fazla takılıyor. Hatta kilo verme fikri artık kilo verme çabasının bile önüne geçiyor. 

Uzun saç takıntısı: Kadınlar yaşamları boyunca saçlarını bazen kısa bazen uzun bazen de ara boy olarak kullanır. Ancak bazı kadınlar hayatları boyunca uzun saç kullanıyor, saçlarını kestirmeye kıyamıyor. Bu kadınlar kısa saçın kendilerini erkek gibi göstereceğini düşünüyor ve uzun saçı takıntı haline getiriyor.

Güzellik Takıntısı: Her kadın güzel olmak ister. Ancak takıntılı kadınlar  dış görünüşüne aşırı önem veriyor. Güzelliği takıntı haline getiren kadınlar vücutlarında mutlaka beğenmedikleri bir yer buluyor ve istediği görüntüye ulaşana kadar her yolu deniyor. Bu kadınlar genellikle aşırı makyaj yapıyor ve dikkat çeken kıyafetler giyiyor.

Aldatılma korkusu: Aldatılma korkusu bazı kadınlarda kötü deneyimler nedeniyle ortaya çıkarken bazı kadınlarda ise ya ilerde aldatılırsam düşüncesi ile ortaya çıkıyor. Bu durum zamanla kadınlarda sürekli aldatıldığını ya da aldatılacağı paronayasına dönüşebiliyor. 

Takı takıntısı: Kadınlar kolye, yüzük, küpe, bileklik, saat gibi takıları günlük hayatta kullanmayı sever. Ancak bazen bu takılara fazla anlam yüklenebiliyor. Takıların uğur, şans, kazanç getirdiğine inanan kadınlar takı takmadan dışarı çıkamıyor.  

Temizlik takıntısı: Genellikle kadınlarda görülen bu takıntının örnekleri oldukça fazla. Temizliği takıntı haline getiren kadınlar hemen hemen her gün evde köşe bucak temizlik yapıyor, ellerini sık sık yıkıyor ve etrafındakilere de yıkatıyor. Çamaşırları birkaç seferde yıkıyor, bulaşıkları yıkarken çamaşır suyu kullanıyor...


 

Editör: Sena ERDOĞAN