15 Temmuz darbe girişiminin ardından askeri okulların kapatılacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Liselerden, mesleki okullardan rahatlıkla Harp Okullarına giriş olacak. Harp Okullarının üzerinde bir çatı olarak Milli Savunma Üniversitesi kurulacak" demişti.

Kara Harp okullarının yeniden açılacak olması Erzincan açısından oldukça önemli. Harp okullarına tarihte ev sahipliği yapan Erzincan’ın günümüzde de bu görevi layıkıyla yerine getirebileceği kuşkusuz.

ERZİNCAN’DA Kİ ASKERİ OKULLARIN TARİHÇESİ

“İlk defa 1891 yılında 4ncü Ordu Müşürü Zeki Paşa tarafından inşa ettirilen kışlaya zamanın padişahının ismine ithafen Hamidiye kışlası adı verilmiştir.1905 yılına kadar kışla olarak kullanılmıştır. Osmanlı zamanında sadece İstanbul’da bir Harp Okulu vardı. Beş Ordu merkezinde (Edirne, Manastır, Erzincan, Şam ve Bağdat) birer Harp Okulu açılması kararlaştırılınca Temmuz 1905’de Erzincan Harbiyesi’ne tahsis edilmiştir. 3 sınıflı Erzincan Harbiye’si 1908 yılında 17 kişilik ilk mezunlarını vermiştir. 2nci Meşrutiyetin ilanı ve Abdülhamit’in azlinden sonra diğer taşra Harp Okulları ile birlikte kapatılmış ve öğrencileri İstanbul Harbiyesi’ne nakledilmiştir. 25 Temmuz 1916 ‘da Erzincan’ın Ruslar tarafından işgalinde işgalciler tarafından kışla ve depo olarak kullanılmıştır. 13 Şubat 1918’de Erzincan’ın kurtuluşunu müteakip kışla, muhafazaya memur erlerin hata ve ihmalleri sonucu yanmıştır. 1938 Erzincan depreminde de hasar gören bina 1944 yılında yıkılarak yeniden inşasına başlanılmış biten bölümleri 1950 yılında itibaren peyderpey 3ncü Ordu birliklerinin kullanımına tahsis edilmiştir. 29 Mayıs 1955 tarihinde Erzincan Askeri Lisesi (Lise 1nci sınıf)ve Ortaokulu (Orta 1nci sınıf) olarak kullanılmaya başlanılmıştır. 1958 yılında Lise ve Ortaokul ilk mezunlarını vermiş ve ortaokul kısmı kapatılmıştır. Ortaokulun 2nci ve 3ncü sınıfına geçen öğrenciler 1959 yılında İstanbul’da açılan Selimiye Askeri Ortaokulu’na nakledilmiştir. Erzincan Askeri Lisesi 10 yıllık öğretim hayatından sonra 1965-1966 ders yılında öğrenci almayarak liseden mezun olanlar Harbiye’ye lise 2 ve 3ncü sınıf öğrencileri de Kuleli Askeri Lisesine gönderilerek kapatılmıştır. Daha sonraki yıllarda bazı tadilatlar geçiren bina halen 3ncü Ordu Karargahı olarak kullanılmaktadır.”

ERZİNCAN TEKRAR ASKERİ OKULUNA KAVUŞMAK İSTİYOR

Yeni açılacak olan askeri harp okullarından birinin de Erzincan’da açılması için önümüzdeki günlerde gerek siyasi liderler, gerekse son Başbakan Binali Yıldırım’a bilgi verilerek bu konuda Erzincan’ın isteği kendilerine iletilecek.

Editör: Doğu Gazetesi