Erzincan’da iki gün süren, Andorra, İspanya, Fransa, İtalya, Slovakya, Bulgaristan, İran ve Türkiye’den toplam 36 yarışmacının katıldığı Ergan Dağ Kayağı Dünya Kupası müsabakaları yapıldı.

Ergan Dağında düzenlenen açılış töreni saygı duruşu ve ardından istiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Tarihinde ilk defa Avrupa ülkeleri dışında Türkiye’de Erzincan Ergan Dağı Kayak Merkezinde düzenlenen Dünya Dağ Kayağı Şampiyonasının Dünya Klasmanının 3. Ayağı olan Ergan Dağı Dünya Dağ Kayağı Şampiyonası verilen start ile başladı. Sporcuların büyük efor sarf ettiği yarışma da Erkekler bin 700 metrede, bayanlar ise bin 400 metre yükseklikte ki parkurda ter döktüler.

İlk olarak açıklamalar yapan, Türkiye Dağcılık Federasyonu Dağ Kayağı Kurul Üyesi ve EDKİK Başkanı Yılmaz Ünal, ileriki yıllarda Türkiye’de önemli sporcuların çıkacağını ifade ederek; “Böyle bir organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu organizasyonun Erzincan’da gerçekleştirilmesinden dolayı duyduğum memnuniyet ve gururu ifade etmek istiyorum. Bu organizasyonun burada olması için özverili bir şekilde çalıştık. İlk defa Avrupa dışında Erzincan’da yapılan yarışmanın yapılması Erzincan için şüphesiz önemli bir tanıtım olacaktır. Dünya Dağ Kayağı Federasyonu’nun, Dünya kupasının Türkiye’de yapılması için göstermiş olduğu kararlı tutum nedeniyle organizasyon komitesi olarak takdirle karşılıyor kendilerine içtenlikle teşekkür ediyorum. Gençlerimizin yetişmesinde bu organizasyonun çok önemi var. Ümit ederim ki önümüzdeki yıllar içerisinde organizasyonlarda yetişmiş ülkemizde çok farklı noktalarda temsil edecek sporcu kardeşlerimiz çıkacaktır verirse bizler için en büyük kazanç olacaktır” dedi.

Son olarak açılış konuşması yapan Erzincan Vali yardımcısı Dede Musa Baştürk; “Bu şampiyonanın Erzincan’da yapılmasının haklı gururunu yaşıyoruz. Yurt dışında ve yurtiçinde gelen bütün misafirlerimizi Erzincan’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu organizasyon şehrimizin tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Ergan Dağı Kış Sporları Merkezi'nde gerçekleştirilen ve 10-12 Şubat tarihlerinde yapılan Dünya Dağ Kayağı Şampiyonasına İtalya, Fransa, İspanya, Andora, Slovakya, Bulgaristan, İran ve Türkiye olmak üzere 8 ülkeden17 bayan, 19 erkek toplam 36 sporcu katıldı.  Dünya Dağ Kayağı Şampiyonasına katılan sporcuların 35’i yabancı 1 sporcu ise Türk.

Yarışa start verilmesinin akabinde, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Ersan Başar, yapılan organizasyon ile ilgili yaptığı açıklamasında bu organizasyonun Türkiye açısından çok önemli olduğunu ve olimpiyatlara sporcu çıkarma adına önemli bir adım olacağını ifade etti.

Başar konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Burada Erzincan Ergan Dağı'nda dünyada Kaya şampiyonasını yapıyoruz. Bu şampiyona ülkemizin açısından da çok önemli. Avrupa kıtasının dışında yapılan ilk yarışma bu. Dağ kayağı Olimpik olma yolunda bir kol. Özellikle bizim Dağcılık Federasyonu ana branşlarından bir tanesi biz dağcılar uzun yıllardır dağ Kayağını yapıyoruz ama yarışma kısmı biraz yeni 10 yıldır içinde olduğumuz bir şey.  Ülkemizde bunu yaygınlaştırmak için birçok çalışma yapıldı ve bugün de bu çalışmaların sonucunda dünya şampiyonasını yapma imkanı bulduk. Bu da bizim açımızdan çok önemli ve gurur verici bir şey. Bugün burada 8 ülkeden sporcular var 36 atlet biraz önce start aldı gördüğünüz gibi pist dışında yapılan bir spor. Yarışmacıları şu anda belki görebileceksiniz dağlarda pist olmayan yerlerde yarışıyorlar zorlu etapları geçiyorlar. Hem yukarıya çıkıyorlar bazı etaplarda kayakları alarak kayalarda tırmanıyorlar daha sonra kayaklarını takıp diğer parkurlara geçiyorlar. Çok komplike bir spor, içinde kayağı barındırıyor dağcılığı büyük oranda barındırıyor ve yüksek oranda güç gerektiren bir spor branşı. Bugün burada çok güzel bir organizasyon var özellikle buradaki ilgili arkadaşlarımız destekleri ve yapılan çalışmalar sonucunda Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi ve Erzincan Üniversitesi’nin büyük katkıları var bu yarışmayı yapmamızda. Onların hepsine teşekkür ediyorum ben. Türkiye dağcılık Federasyonu bu yarışma ile birlikte bir sonraki kış olimpiyatları büyük ihtimalle artık olimpiyatlara girmiş bir branş olacak. Olimpiyatlara sporcu vereceğimizi umut ediyoruz. Bu da bizim federasyonumuz açısından çok önemli. Türkiye dağcılık Federasyonunun iki branşı oluyor olimpiyatlarda. Bir tanesi spor tırmanış yaz olimpiyatlarında bu yıl yapılacak. Bir diğeri ise kış olimpiyatları dağ kayağı. Buda federasyonumuz hem kış hem yaz oyunlarında olimpiyatlarında yer alacak. Bu da bizim için çok önemli bir gelişme. Şu anda Türkiye dağcılık Federasyonu yoğun olarak alt yapı çalışmalarına önem veriyor. Yarışma branşlarında yeni yarışmacılarımız yetiştirmek için spor tırmanışı, dağ kayağı gibi buna gayret ediyoruz. Bugün güzel bir hava var Erzincan'da. Ergan Dağı çok güzel yarış için ideal şartlar var. Uluslar arası federasyondan gelen hakem ve heyet şartların çok olumlu olduğunu bize bildirdiler bu da sevindirici. Organizasyonumuz da güzel gidiyor umarız bugün ve yarın güzel sonuçlar elde edilecek güzel bir yarışı da burada tamamlamış olacağız” dedi.

Uluslararası Dağ Kayağı Federasyonu (ISMF) Sportif Direktörü Rebecca Veinon ise kısa bir açıklama yaparak, Türkiye’de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Rebecca Veinon açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Uluslar Arası Dağ Kayağı Federasyonunu temsilen buradayım. İlk defa yapılan bu organizasyonda, organizayona genel komiteye, organizasyonda görev alanlara teşekkür ediyorum. Dağ kayağı genellikle pistte değil pist dışında bol karda yapılır ama kolaylık açısından genellikle kayak tesislerine yakın bir şekilde yapılır. Burası çok güzel bir alan ve kayak tesisi yöneticilerine iş birliklerinden dolayı teşekkür ederim. İlk defa Türkiye’ye geliyorum. Daha önce birkaç defa İstanbul’a uçmuştum. Ama yıllardır organizasyonda yer alan bazı insanları tanıyorum. İlk defa geldim. Çok mutluyum. Burada ki konuk severlik mükemmeldi. Sadece benim için değil takımda ki diğer elemanlar içinde burada gösterilen konuk severlik ve yardımseverlik inanılmazdı.”

Ergan Dağı’nda 11-12 Şubat 2017’de iki gün süren yarışmalar ödül töreni ile sona erdi. Kadınlar ve erkeklerde yapılan yarışma sonunda dereceye girenlere madalyaları verildi.

Editör: Doğu Gazetesi