Konu hakkında açıklamalarda bulunan Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma hastanesinde görev yapan Uzman Dr. Hasan Mücahit Özbaş; “Verilen ilaçlar aneminin temel tedavisidir bitkisel kaynakların çok bir faydası olmadığını belirterek yaptığı açıklamada; ‘’Demir minareli hem bitkilerde hem de hayvansal kaynaklı gıdalarda mevcut. Şu bir gerçek ki bitkisel kaynaklardan alınan demirin vücuda alınması ve bunun bizim asıl ihtiyacımızı karşılaması mümkün değil.

Mesela dut pekmezi üzüm pekmezi keçiboynuzu gibi şeylerin demir ihtivası azdır. Bunların kan yükseltme ihtimalleri çok zayıftır. Bunların kullanılmasıyla kansızlık sorununu çözmemiz mümkün değildir. Demirin esas kaynağı hayvansal gıdalardır. Özellikle kırmızı etten alınan ondan yapılan besinlerden elde ettiğimiz kaynaklardır. Yani kırmızı ette bulunur en çok, sakatatta da bulunur ama temiz ve güvenilir olması gerekiyor.

Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma hastanesinde görev yapan Hematoloji uzmanı Uzman Dr. Hasan Mücahit Özbaş, Özellikle bunun yanında B, B12 vitamini eksikliğiyle de karşılaşıyoruz. Buda tamamen hayvansal besin maddelerinde bulunan bir gıda, aynı zamanda mide bağırsak problemi olan kişilerde de bu eksiklik gelişebiliyor. Daha önce operasyon geçirmiş ya da bizim kolit dediğimiz tablolarda. Hatalarda ne gibi şikâyetler olur diye sorarsanız halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma nefes darlığı çarpıntı gibi şikayetler sıkça görülür. Bunun yanında B vitamini eksikliği olan kişilerde unutkanlık, ellerde ayaklarda uyuşma, denge problemleri de sıkça görüyoruz. Bunların tedavisi aslında son derece kolay ama doktora gelmeleri muayene olmaları gerekiyor. Verilen ilaçlar temel tedavisidir bitkisel kaynaklar çok bir faydası olmayacaktır.’’ dedi.

Editör: Doğu Gazetesi