Erzincan Sol sahil ve Sağ sahil sulama birliklerine Devlet Su İşleri İşletme Bakım Kısım Şefliğinde İnşat Teknikeri görevinde bulunan Eyüp Soylu, sulama birliklerine kayyum olarak atanmıştı.

1 Haziran tarihi itibariyle göreve başlayan Soylu, Erzincan’da ki sulama birlikleri tarafından uzun zamandır yapılamayan çalışmaları yerinde inceleyerek çalımları hız verdi.

Çalışmaları yerinde inceleyen soylu, çalışmalar hakkında bilgiler verdi.  

Soylu açıklamasında; “1 Haziran tarihinde göreve atanmış bulunmaktayım. İki birliğin geçmiş dönemden olan 4 trilyon gibi bir borç yükü mevcuttur. Bunun yanı sıra personel özlük hakları gereği personelin maaşları birikmiş halde bekliyordu. Bugün itibariyle tüm bu çalışmaların yanı sıra geldiğim dönem içerisinde geçmişten gelen tüm personel alacakları ödenmiştir. Hiçbir personelimize bir kuruş borcumuz bulunmamaktadır. Çiftçinin parasını çiftçiye kuruşu kuruşuna harcıyoruz. Biz sulama kanallarının etrafından sulama yapılan binlerce arazinin su parasını ödememe lüksüne kapılarak su parasını ödemeden bu günlerini geçirmişler. Biz çiftçilerimizden su parası almıyoruz bunun altı özellikle çizilmeli bu su kullanım hizmet bedelidir yani DSİ tarafından sulama birliklerine devredilen sulama birliğinin sorumluluk sahası köy sınırlarından ibarettir. Tüm sorumluluk sulama birliklerine verilmiştir. Bir kişi sulama kanalından su alamıyor ise o ektiği ürüne su parası vermeyecek diye bir lüks de değildir ve bunun arazide gezilip görüldüğünde açıkça ortaya çıkacaktır ki binlerce dönüm arazi işgal edilmiştir. Araziyi tam olarak bilmekte ve hakimim. 10 dönüm arazisi olan bir çiftçi 25 dönüm arazi ekiyor ve buna karşılık benim ona karşı verdiğim su parasına haksızlık yapılıyor deniliyor kimse sormuyor sen bu kendine ait olmayan 15 dönüm araziyi nasıl ektin biçtin bunun hak olduğunu bilen bunu bilmiyor mu diye soruyorum. Tüm istimlak sahalarımızda tüm kanallarımızda sulama birliklerimize çiftçilerimiz tarafından suçlamalarda bulunuyorlar. Kanalların %50 tahrip olması çiftçinin kendi sorumluluğundan kaynaklanmaktadır. Biz göreve geldiğimiz zaman tüm müdahaleleri ortadan kaldıracağız. Herkes kendi sınırına çekilecek ben kanalıma girebilmeliyim kanalımın onarımını yapabilmeliyim. Kanallarımızın sağında ve solunda çiftçimize ait hiçbir mülkiyet bulunmamaktadır. Çiftçilerimizden tek ricam tüm müdahale edilen yerlerden geri çekilmeleridir aksi taktirde bize engel olan tüm engellerin ortadan kaldırılacağını bilinmesini istiyoruz. Kesinlikle çiftçimizin kendi arazisine müdahale etmiyoruz. Sulama ücretleri konusunda da kanun açıktı. Biz çiftçiden bu paraları toplayamasak bu sahadaki sorunları çözmek için yüklü miktarlar lazım. Eğer bunu yaparsak su paralarına %50-%60 gibi bir zam yapılacaktır. Oysaki göreve geldiğim zaman su ücretlerine zam yapmamayı hedeflemiştim ve bu gibi çalışmalar sürdükçe bir yılı su parası ödemeden geçirmeyi hedefledim. Bu kapsamda çiftçilerimizin bize yardım etmeleri ve yardımcı olmaları gerekmektedir. Çiftçilerimizden rica ediyoruz son gününü beklemeden su ücretlerini yatırsınlar.” Dedi.

Editör: Doğu Gazetesi