Uğur Temel Lisesi 11. Sınıf öğrencileri İlker Hazar Çakmak ve Ceren Bilgin okul adına çıkaracakları eğitim dergisi için İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün’ü makamında ziyaret ederek eğitim ve öğretim üzerine söyleşi yaptılar.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü makamında gerçekleştirilen söyleşide öğrencilerin sormuş oldukları soruları içtenlikle cevaplayan il Milli Eğitim Müdürü Gün; Eğitim sistemi ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında; “Eğitim sistemi bir bütündür, Eğitimimiz Temel Eğitim, Orta Öğretim ve yükseköğretim var. Temel eğitimde okul öncesi ilkokul ve ortaokul var dedi.

Orta öğretimde ise liseler olarak, Fen Liseleri, proje Liseleri, Sosyal Bilimler Lisesi, Özel temel liseleri ve Meslek liseleri olduğunu belirten İl Milli Eğitim Müdürü Gün, birde liselerimizin üstü olan yükseköğrenim var. Eğitim sistemimiz birbirine bağlı. Temel eğitim olmadan ortaöğretim olmuyor, orta öğretim olmadan üniversite eğitimi olmuyor. Bu sistemde sistemin bir bütün olarak devam etmesini sağlayan farklı faktörler var. Bu sistemi ayakta tutan, öğretmen faktörü var, veli faktörü var, alt yapı faktörü var, öğrenci faktörü var, sistemleri hayata geçirecek ve yarınlara entegre edecek olan insan faktörüdür. İnsan faktörü olarak bu sistemleri harekete geçirip, bu sistemin içerisinde yetişip öğrencileri en güzel şekilde yarınlara yetiştirirsek bu sistemin başarısı olacak.

Unutmayalım ki her birimiz bu sistemin bir parçasıyız diyen Gün, başarılı olabilmek için mutlaka kendimizi bu sistemin bir parçası olduğumuzu görmemiz lazım. Başarı ve sistemin en büyük parçası bzi yani insan dedi.

Sistemlerin canlı bir organizma olduğunu belirten Gün, Sistemlerde bizler bir insan olarak eğitimde eksiklikler olabileceğini düşünerek şikâyetlerde bulunabiliyoruz. Burada önemli olan şikâyete konu olan durumları duymazdan mı geliyoruz yoksa tedavisine mi bakıyoruz. Tabi ki tedavisine bakıyoruz. Burada sistemi oluşturan okullarda, sistemin bir parçası olan öğretmenlerin, sistemin bir parçası olan çevrenin ve diğer personellerin, yönetici ve idarecilerde böyle bir toplu sistemde yüzde yüz kaliteyi yakalamak çok zordur. Fakat amaç hedefe ulaşmak olduğuna göre burada oluşabilecek sorunları görmezden gelmemek, öncesinden sezebilmek, müdahale edebilmek, önemli olan sorun olmadan çözebilmek.

Yakın zaman içerisinde gerçekleştirilen Çalıştay da alınan önemli kararlar olduğunu belirten Gün, ilk önceliğimiz tabi ki eğitimde zirve. Elbette akademik başarıyı biz istiyoruz, Veli istiyor, Öğretmen istiyor, Ülkemiz istiyor herkes istiyor. Bunun için yapılacak projelerimiz var. Bu projeler içerisinde öncelik karakter eğitimi, Şahsiyet eğitimi ve değerler eğitimi, Toplumun bir parçası olabilme. Burada toplumun bir parçası olunca sıkıntılar doğrudan bizi üzer. Başarılar ise sevindirir. Burada projelerimiz arasında kitap okuma etkinlikleri, Yazarları öğrenciler ile buluşturma, öğretmen geliştirme atölyeleri, STEM atölyeleri, Robotik yazılım ve kodlama çalışmalarımız var. Ayrıca sosyal projeler kapsamında da kardeş okul projemiz, bu yıl ilk kez başlattığımız zilsiz okul projemiz. Burada öğrenci ve öğretmenlerimiz için giriş, çıkış zili olmayacak. Öğrencimizde öğretmenimizde bilecek ders saatini ve sorumluluğunu.

Geçlerin bilinçli olarak yetiştirilmelerinin önemine vurgu yapan il milli Eğitim Müdürü Gün, Akademik başarılarımız devam edecek. TUBİTAK projelerimiz devam ediyor, spor okullarında Türkiye ikincisiyiz. Bu yıl ki en önemli projelerimiz bilinçli olmak ve Bilinçli nesil yetiştirmek en önemli çalışmamız dedi.

Okullarda gerçekleştirilen farklı spor branşları olduğunu belirten Gün, Futsal sporu, tüm sporların anası olan Atletizm her okulumuzda devam ediyor. Badminton ilimizde yaygınlaşıyor. Bocce, zekâ oyunları, mangala gibi, satranç oldukça yaygınlaştı. Hatta Gençlik merkezimiz ile koordineli çalışılıyor. Salon sporlarının tamamı var. Bu spor alanlarında okullarımız çok güzel çalışmalar yapıyorlar. Biliyorsunuz okul sporlarında bu çeşitlilik sayesinde Türkiye ikincisiyiz.

Erzincan İlimizde Üniversite sınavlarında tüm derslerde Türkiye ortalamasının son iki yıldır üzerinde olduklarını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Gün, İlimizde ki tüm okullarda sınav olunan tüm derslerde genel olarak belirlenen ortalama puanın üzerinde olduğumuzu rahatlıkla ifade edebilirim dedi.

Özel okul ile devlet okulu arasında hiçbir fark olmadığını belirten Gün, Öğrenci bizim öğrencimiz, öğretmen bizim öğretmenimiz veli bizim velimiz. Nasıl ki aile de kardeşler arasında ayrım olmuyorsa Devlette asla özel okul devlet okulu ayrımı yapmaz. Biz burada özel okulların güçlenmesini istiyoruz, Devlet istiyor, Milli Eğitim Bakanlığımız istiyor. Rekabeti istiyor, Fırsat eşitliğini istiyor, tabi ki ortaya bir kalitenin gelmesini istiyor.

Son olarak Uğur okullarının İlimize Ülkemize sizlere ve bizlere uğur getirmesini ismi olduğu gibi uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

Editör: Doğu Gazetesi