Yöremizi temsil eden, tarihimiz hakkında bilgi veren yerel kıyafetlerimiz özellikle folklör ekiplerimizin gösterileri ile günümüzde tanıtılmaya devam ediyor.

Çalıştay Sonuçlarını Takip Etme Komisyonu toplandı Çalıştay Sonuçlarını Takip Etme Komisyonu toplandı

Erzincan Yöresel kıyafeti diğer yörelerimizde olduğu gibi alpaka ve mecidiye kumaşlardan imal edilir. Erzincan yöresi bu bölgeden göç eden kişiler tarafından oluşturulan dernek ve kuruluşlar tararfından çok rabet gören bir kostümdür. Kostüm kumaş kalitesi farklı tercihlere göre bossa yada çuha olmaktadir.

Halk oyunu kıyafeti

yöresel kıyafet 4_1065x960

Erzincan yöresel halk oyunu kıyafeti Bayanlarda şile bezi gömlek, mecidiye üçetek dokuma kumaştan üzerine işlemelidir. Ayrıca dokuma kuşak bellerinde ismaliye dir. Bazı bölgelerde ise paralı kemer kullanılmaktadır. Şalvar saten kumaştan olup ağlı ve boldur. Paralı fes yazma poşi ve gerdanlık bu kostümün aksesuarlarından olup ayakabı olarak ise deri ayakkabı kullanılmaktadır. Erzincan yöresel kıyafeti erkeklerde yelek şalvar kuşak dokuma ismaliye dir ayrıca bu kostümü çocuklar için istediğinizde dokuma kuşak üçgen olarak verilir. Çünkü kalın kuşak çocuklar için daha kolay taşınmaktadır. Yelek ve şalvar için ayrıca işleme ve sutaşı yapılır ve bu kostüm işlemeli olarak daha çok rabet görmektedir. Kostümün ayakkabısı deri ayakabıdır.

Kırsal kesimde

yöresel kıyafet 1_1280x818

Toplumsal değişmeye koşut olarak, yerel giysilerin yerini çağdaş giysiler almaktadır. Yerel giysiler, kırsal kesimde günümüzde de az da olsa rastlanmaktadır. Köylerde kadınlar astarlı iki entariyi üst üste giyerler. Bu entariler topuğa dek uzanır. Yörede üçeteğe üç peşli entari de denir. Üçetekle birlikte geniş bir şalvar, uzun keten ve bürümcük gömlekler giyilir. Belde şal kuşak, gümüş kemer kadın giyimini tamamlar. Başa peştamal, yazma sarılır, yerli tezgahlarda, ince yünden dokunan ihram (Yörede ehram denilmektedir.) önceleri yaygın bir sokak giysi iken artık Üzümlü yöresindeki birkaç köyde giyilmektedir, ihramı özelliği dikişsiz olmasıdır. Tüm bedeni sarar, yalnızca gözleri açıkta bırakır. Kullanılan kadın kumaşları kadife, kutnu, çitari, alaca, manisa, atlas, pullu sehavidir. Siyah ya da koyu kahverengi, paçaları bol pantolon, yakasız, kenarları işli avcı yeleği yaygın erkek giysileridir. Yünden dokunmuş bel kuşağı geniş, düz biçimde sarılır. Ayaklara geniş ya da sivri uçlu yemeni, türlü renklerde yün çorap vardır. Kullanılan kumaşlar, kadife, çuha kumaş ve tamamen yün olan mahalli kumaşlardır. Ancak, Erzincan'da modern çağın giyim tarzına ayak uydurduğundan geleneksel giysiler yavaş yavaş kaybolmaktadır.

ERKEK 

yöresel kıyafet 3_419x960
1- Mintan
2- İçlik – Gömlek
3- Yelek
4- Şalvar
5- Aba
6- Kuşak
7- Çorap
8- Cistik (Poçikli Yemeni)

KADIN

yöresel kıyafet 2_441x960
1-Yazma
2- İç Gömlek
3- Bindallı
4- Fistan
5- Salta
6- Şalvar
7- Üçetek
8- Yün çorap
9- Ayakkabı

Dünyada modern tarzın yayılması ile kullanımı son bulan bu yöre kıyafetleri günümüzde folklor ekiplerinin gösterileri, okul gösterileri ve tanıtım günlerinde kullanılmakta ve yöremizin tanıtımında en önemli unsurlar içerisinde yer almakta.

Editör: Merve Kiraz