Emlak piyasasında köklü bir değişim yaşanıyor. Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve konut satışlarında şeffaflığı sağlamayı amaçlayan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) tam kapasiteyle devreye girdi. Artık gayrimenkulünü satmak isteyen vatandaşlar, emlak ofislerine şifahi olarak yetki veremeyecek; işlemler tamamen dijital ortamda ve devlet güvencesiyle yürütülecek.

Yeni düzenlemeye göre, evini satmak ya da kiraya vermek isteyen mülk sahiplerinin e-Devlet kapısını kullanması zorunlu hale geldi. Vatandaşların sisteme giriş yaparak, gayrimenkullerini pazarlaması için çalışacakları emlak danışmanını veya emlak ofisini resmen yetkilendirmesi gerekiyor. Bu yetkilendirme işlemi yapılmadan, hiçbir emlakçı söz konusu taşınmaza ait ilanı internet sitelerine giremeyecek ve pazarlamasını yapamayacak.

Sistemin temel amacı, piyasada "köpük" olarak adlandırılan yapay fiyat artışlarının ve sahte ilanların önüne geçmek. Geçmişte, habersizce başkasının evi üzerinden ilan açılması ya da olmayan evlerin düşük fiyatla ilana koyulup kaparo dolandırıcılığı yapılması gibi durumlar yaşanabiliyordu. Yeni sistemle birlikte ilanı veren kişinin, o mülkün gerçek sahibiyle veya birinci derece yakınıyla resmi bir bağı olduğu sistem tarafından otomatik olarak teyit edilecek.

Bu süreç, Erzincan’daki emlak ofisleri için de yeni bir disiplin anlamına geliyor. Yetki belgesi olmayan, "ayakçı" tabir edilen kayıt dışı emlakçıların sistemde işlem yapması imkansız hale geliyor. Ev alacak vatandaşlar ise baktıkları ilandaki evin gerçekten satılık olduğunu ve ilanı veren emlakçının mülk sahibi tarafından resmen yetkilendirildiğini bilerek güven içinde hareket edebilecek. Uzmanlar, hem satıcıların hem de alıcıların mağduriyet yaşamamaları için e-Devlet üzerinden yetkilendirme sürelerini ve şartlarını dikkatle takip etmeleri gerektiği konusunda uyarıyor.

Muhabir: Sümeyra İÇER