İşte evinin duvarlarını bizzat boyamak isteyenlere boya badana hakkında püf noktalar!

Nemli havalarda boya yapmayın

Boyama için havaların daha kuru olmasını beklemek size avantaj sağlar. Nem boyama esnasında damlama ve yavaş kuruma anlamına gelir, bu yüzden özellikle yağmurlu bir günde boya yapmaktan kaçının. 

Boya seçimi

 Evlerde duvar ve ahşap mobilyaların boyanması için yaygın olarak su bazlı boyaların kullanılması önerilir. Çünkü su bazlı boyalar silinebilir  ve nispeten daha kolay temizlenir.  Ayrıca küf ve neme karşı dayanıklı olan boyalar esnek yapısıyla bilinir.

Nasıl yapılır?

Boş bir evde boya yapmak hem daha kolaydır hem de daha kısa sürer. Ancak evde eşyalar varsa öncelikle eşyalarınızı bir araya toplayın ve üstlerini brandayla veya çarşaf örtülerle örtün. Ardından geri kalan boş zeminleri de aynı şekilde zemin koruma brandaları ile kaplayın. Böylece boyama esnasında zemine boya damlalarının düşmesini önlemiş olursunuz.

Maskeleme bandı çekin: Öte yandan boyanması istenilmeyen pencere, kasa kenarları, kapı pervazları, sabit dolap ve benzeri yüzeylere, cam ve kapıların kenarlarına maskeleme bantı çekilmek sureti ile ince bant çekin. Duvar boyama işlemi bittikten 2-3 saat sonra koruma amaçlı çekilen bantları sökün ince bantları çıkarın ve o bölgeleri de ince fırça ile boyayın. Böylece titizlikle boyama işlemlerini gerçekleştirmiş olacaksınız.

Astar: Boyama uygulamasında yapmanız gereken önemli işlemlerden biri de astar atmak. Özellikle koyu renk duvarları açık renge çevirecekseniz astar kullanmanız önemli. Astar, boya ile duvar arasında tampon görevi görerek su ve nem geçirimini azaltır ve böylece duvarlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar.

Fırça ve rulo seçimi: Kaliteli fırçalar ve rulolar boyayı daha iyi sürmenize yardımcı olur aynı zamanda da mükemmel bir kapama sağlar. Böylece yeniden uygulama için zaman ve boya harcamazsınız. Tavan, duvar, kapı ve pencerelerin boyanması için farklı fırça ve rulolar kullanın.

Genelde siyah kıllı fırçalar sentetik boyalar için, beyaz kıllı fırçalar ise su bazlı boyalar için kullanılır.  Macun ve saten alçı gibi düz yüzeylerde boya cinsine bakmaksızın saten rulo, sıvalı ve tekstürlü yüzeylerde ise plastik boya rulosu tercih edin. Geniş yüzeyler için ise rulo, kapı ve pencere kenarları için ince uçlu fırçalar kullanın.

Boya eleği kullanın: Boyama yaparken ruloya ve fırçaya fazla boya almak yerine ince tabaka boyayacak miktarda boya almak gerekir. Bunu kolaylaştırmak için boya eleğini kullanın.

BİM'e Fastfryer, Tezgah Altı Buzdolabı, Elektrikli Bisiklet, Döküm Tava, Bıçak Organizer, Çay Fincan Seti geliyor BİM'e Fastfryer, Tezgah Altı Buzdolabı, Elektrikli Bisiklet, Döküm Tava, Bıçak Organizer, Çay Fincan Seti geliyor

Yukarıdan aşağıya doğru boyama yapın: İnce bir fırçayla kenarlarını kestikten sonra, ruloyu yüzeye değdirin ve geniş bir V hareketi ile boyayı yüzeye dağıtın. Karışık fırça hareketleri kullanmanız duvarda dalgalanma bırakır. Bu nedenle yukarıdan aşağıya doğru hep aynı yönde boyama işlemini tamamlayın. 


 


 

Editör: Sena ERDOĞAN