Kulunç konusunda oldukça dertliyseniz çözüm yollarını bilmeniz şart. Kulunç neden olur, tedavi yöntemleri nelerdir uzmanların konu hakkında yaptıkları bilgilendirmeleri derleyerek sizler için bir cevap oluşturduk. İşte kulunç sorunu yaşayanların bilmesi gereken sebep, çözüm ve öneriler;

Öncelikle kulunç nedir?

Kulunç, kaslar veya kasları çevreleyen zar olan fasyadaki gerilim ve baskı sonucu kas-iskelet sistemindeki lokalize ağrıyı anlatan bir durumdur. Hareket edildiğinde ağrı olan bölgelerde katur kutur ses çıkartan, hem akut hem de kronik olabilen bir durumdur.

Kulunç durumunda ağrı tek bir bölgede lokalize olabilmekle birlikte farklı bölgelere de yayılabilir. Ağrı karakteristik olarak kaslardaki tetik noktalarla ilişkilidir. Bu tetik noktalar, üzerlerine baskı ve gerilim uygulandığında etkilenen bölgede ağrı meydana getirir. İlgili bölgelerin başında bel, boyun, omuz ve göğüs gelir.

Bu ağrılar bazı durumlarda ise basınç ve gerilim olmadan kendiliğinden ortaya çıkar. Bazen bu ağrı vücudun ilgisiz gibi görünen bir bölgesinde de görülebilir.

Hareket edildiğinde ortaya çıkan katur kutur ses çıkaran ağrı, kaslarda şişlikler, kas hassasiyeti ve zayıflık, ağrı olan bölgelerde hareket kısıtlılığı kuluncun yaygın belirtileri arasındadır.

Kulunç ağrısını tedavi etmek için ise egzersiz, masaj, fizik tedavi ve tetik noktalara yapılan iğnelerden faydalanılır. Aynı zamanda ağrı kesici ilaçlar da kulunç ağrısını yok edebilir.

Kulunç Ağrısı Neden Olur?

Kulunç ağrısı, kasları çevreleyen bir zar olan fasyadaki oluşan gerilim ve baskı sonucu hareket edildiğinde belirgin seslerle ortaya çıkan lokalize ağrılardır. Bu ağrılar tek bir bölgede ortaya çıkabileceği gibi diğer bölgelerde de görülebilir. Meydana gelen ağrı ilgili bölgelerin tetik noktalarını etkiler. Bu bölgeler genellikle omuz, bel, boyun ve göğüstür.

Kulunç ağrısını tetikleyen ve meydana getiren faktörler şunlardır:

Sakın bunları sürekli kullanmayın… B12 ve D vitaminini sıfırlıyor Sakın bunları sürekli kullanmayın… B12 ve D vitaminini sıfırlıyor

·        Kas yaralanması

·        İlgili kasların aşırı zorlanması ve baskı

·        Kötü bir duruş (postür)

·        Sinir sıkışması

·        Uzun süreli hareketsizlik ve egzersiz eksikliği

·        Kronik enfeksiyonlar

·        Obezite

·        D vitamini ve folat gibi vitamin eksiklikleri

·        Uyku bozukluğu

·        Stres

·        Soğuk algınlığı

Kulunç Nasıl Geçer?

Kulunç ağrısı her bireyde farklı bölgede ve şiddette seyredebilen bir rahatsızlıktır. Ağrı ve sertlik uygun yöntemler kullanılarak rahatlatılabilir ve çoğu zaman da geçirilebilir. Burada önemli olan nokta, kulunç ağrısını geçirecek yöntemlerin kişiye özel belirlenmesi gerekliliğidir.

Kuluncu geçirmek için tercih edilen yöntemler arasında;

  • Çeşitli ilaç tedavileri,
  • Fizik tedavi,
  • Masaj terapisi,
  • Postür çalışmaları,
  • Psikolojik destek almak yer alır.

Sırtta ve Omuzda Kulunç Nasıl Geçer?

Sırtta ve omuzda kulunç belirtilerini hafifletebilecek en etkili yöntemlerden biri de fizik tedavi egzersizleridir. Bu egzersizler bireyin anatomik yapısına, ağrının yerine ve şiddetine göre belirlenen hareketlerden ve bu hareketlerin belli bir düzende tekrarından oluşur. Örneğin, omuzların dairesel hareketler çizdiği omuz yuvarlama egzersizi veya ellerin başın arkasında birleştirilip hafifçe öne eğilerek sırt kaslarının esnetildiği egzersizler bahsi geçen fizik tedavi yöntemleri arasındadır. İyileşmenin önüne geçebilecek sakatlıkları engellemek adına tüm hareketlerin fizyoterapist eşliğinde yapılması önerilir.

Kulunç Tedavisi

Kulunç teşhisi hekimin fiziki muayenesi dâhilinde gerçekleştirilir. Bireye uygulanacak kulunç tedavisi tanı konduktan sonra hekim tarafından belirlenir. Bu esnada hastanın sağlık öyküsü ve ağrıya yönelik şikâyetleri de dikkate alınır.

Tüm bu işlemlerin sonunda uygulanabilecek tedavi yöntemleri:

  • İlaç tedavisi (oral veya topikal şekilde),
  • Proloterapi,
  • Ozon injeksiyonu,
  • PRP uygulamaları,
  • Kuru enjeksiyon tedavisi,
  • Psikolojik terapidir.

Kulunç Nasıl Kırılır?

Kulunç kırma tedavisi fizyoterapist eşliğinde uygulanan, kulunç oluşan bölgeyi rahatlatarak ağrıyı hafifletmeyi amaçlayan fizik tedavi yöntemdir. Tercih edilen yöntem ve teknolojiler bazen tek başına bazen bir arada uygulanabilir. Bu sayede kulunç rahatsızlığını belirli bir süre içinde tedavi etmek ve hastayı rahatlatmak mümkün hâle gelebilir.

Tercih edilebilecek fizik tedavi teknikleri şöyle sıralanabilir:

  • Manuel fizyoterapi teknikleri,
  • Duruş veya beden-vücut eğitimi,
  • Üç boyutlu ayak, vücut veya omurga analizi,
  • Osteopati teknikleri,
  • Psikonöroimmünoloji,
  • Fizyoterapi çeşitleri (GTOS terapi, Graston terapi gibi),
  • Kinezyo bantlama.

Kaynak; www.memorial.com.tr - www.acibadem.com.tr

Editör: Merve Kiraz