İzmir’in Aliağa ilçesi yakınlarında yer alan antik Myrina kentinden çıkarılan eşsiz bir Helenistik döneme ait pişmiş toprak heykelcik, İngiltere’nin başkenti Londra’daki İngiliz Müzesi’nde sanatseverlerle buluşuyor. MÖ 1. yüzyıla tarihlenen ve küçük biblo boyutundaki bu heykelcik, bir çocuğun elindeki üzümleri yemeye çalışan meraklı bir horozu betimliyor.
Myrina, antik çağda Pytikos veya Titnaios olarak da bilinen ve Çandarlı Körfezi’ne dökülen Güzelhisar Çayı’nın kıyısında kurulan, Aiol uygarlığının 12 büyük kentinden biri olarak önemli bir kültür ve ticaret merkeziydi. Bölgede yapılan kazılarda, özellikle MÖ 3. yüzyıl ile MS 1. yüzyıl arasında yapılmış, pişmiş toprak figürinler keşfedildi. Bu küçük heykelcikler, zarif işçilikleriyle İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Paris Louvre Müzesi gibi prestijli kurumlarda da sergileniyor.
“Horoz ve Üzümler” figürü, dönemin günlük yaşamına dair sıcak ve samimi bir kesiti gözler önüne sererken, Myrina’nın zengin kültürel mirasına da ışık tutuyor. Bu benzersiz eser, Helenistik dönemin sanat anlayışının yanı sıra Anadolu’nun antik tarihine olan ilgiyi de artırıyor.




