Geçmeyen öksürükle başınız dertte mi? Doğal kürler ve  bitkisel karışımlar bu derdin en iyi dermanı olacaktır.

Öksürük, başladı mı kolay kolay geçmeyen, zaman zaman insanın krize bile girmesine neden olan önemli bir sağlık sorunu. Gece uykulardan uyandıran ya da önemli bir toplantı sırasında sizi zor durumda bırakabilen öksürük krizlerinden kurtulabilmek için özellikle bitkilerden yararlanmak da fayda var.
Şimdi sizlerle öksürüğü geçirecek önemli ipuçlarını paylaşacağız.

Soğan: Bir soğanı ince şekilde doğrayıp bir büyük bardak içine ekleyin. Soğanın üzerine 2 yemek kaşığı bal dökün. Bir süre bekleyin ki soğan ve bal karışsın. Bu karışımı gün içinde birkaç defa için. Kuru şekilde gelen rahatsız edici öksürükleri giderecektir. Kuru öksürük nefes darlığı gibi şikayetlerinizi bu kür ile çözebilirsiniz.

Üzüm: Üzüm ciğerleri güçlendiren bir meyvedir. Aynı zamanda antioksidandır. Kuru öksürüğe neden olan tüm bakterileri vücuttan atar. Üzümü meyve olarak tüketebileceğiniz gibi üzüm suyunu da içebilirsiniz. Üzüm kuru öksürük için şifalı bitkiler arasındadır.

Tuzlu Gargara: Kuru kuru öksürmeler, boğazda kaşıntılara neden olacaktır. Tahriş olan boğazınızda bir süre sonra kuru öksürük ve ses kısıklığı yaşanır. Bu durumun önüne geçmek için tuzlu su ile gargara yapmalısınız. Tuz iltihapları temizleyerek öksürüklerinize çare olacaktır. Gün içinde 3 defa uygulayabilirsiniz.

Badem: Bol vitamin içeren badem öksürüğü kesen bir besindir. Kuru öksürükler için bademi suda bekletip suyunu içebilirsiniz. Ayrıca bademleri ezip bir miktar şeker ve tereyağı ekleyip macun yapabilirsiniz. Hem bağışıklık sisteminiz güçlenecek hem de kuru öksürükler kesilecektir.

Tarçınlı Süt: Süt boğaz yolunu yumuşatır. Tarçın eklendiğinde antioksidan etkili bir karışım haline gelir. Bir kaşık bal ile içerseniz doğal antibiyotik haline gelecektir. Uykudan önce etkisini daha çok gösterir.

Karabiberli Süt: Süt ile karabiber beraber tüketildiğinde en etkili ilaçlardan biri olmaktadır. Tadına alışamayanlar bir kaşık balla içebilir. Kuru öksürüklerinizin çaresi karabiberli süt olabilir.

Ihlamur Çayı: Kuru öksürük balgam çok az olduğu zamanlarda yaşanır. Bu durum ise boğazınızı yıpratabilir. Böyle anlarda yumuşak içimli sıcak içecekler ilaç gibi gelecektir. Bu içeceklerden biri de ıhlamur olacaktır. Yıllardır öksürükle mücadele için tercih edilen ıhlamur, yine en popüler öksürük çaylarından biridir.
Keçiboynuzu: Kuru öksürük İbrahim Saraçoğlu tarafından keçiboynuzu ile tedavi edilmektedir. Kuru öksürük şikayetinde olanlara keçiboynuzu tüketmelerini tavsiye eder.

Ayrıca ılık içecekler içip ılık duş alıp boğaz çevresini sıcak tutarsanız; kuru öksürüklerden bir an önce kurtulabilirsiniz.
Öksürük için bitkisel karışımları deneyin

Zencefil, karabiber, bal, limon, tarçın
En etkili kabul edilen yöntem bu beşlide saklı. 1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.

Diğer alternatif ise şöyle;

1.Karabiberli ballı çay 
Balgam ve dolaşım akışını hareketlendiren karabiber, balla karıştırıldığı zaman öksürüğünüzü yatıştıran bir antibiyotik özelliği kazanır. Bunun için bir çay kaşığı taze çekilmiş karabiberi ve 

2.Limon-karabiber-tuz üçlüsü 

Zengin bir C vitamini kaynağı olan limon grip, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonların tedavisinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek sağlayaran etkili bir doğal ilaçtır.

3.Ballı kekik çayı 

Kekik, öksürüğe en iyi gelen bitkilerden biridir. Üst solunum yolu enfeksiyonları ve bronşit gibi hastalıklar için çok kullanılır. Üst solunum yolu hastalıkları nedeniyle oluşan öksürüklerin iyileşmesinde de etkilidir.

4. Zencefilli tarçınlı çay 

Sıcaklıklarla gelen cilt hastalıklarına dikkat! Sıcaklıklarla gelen cilt hastalıklarına dikkat!

Vücut direncini artırma ve öksürüğü kesme özelliğine sahip olan zencefil, doğal ve kolay bir tedavi yöntemidir. Hasta olacağınızı anladığınız anda bu zencefilli ve tarçınlı bitkisel çayı hazırlayabilirsiniz.

5.Soğanlı su yöntemi 

Soğan, çeşitli besinler açısından zengin bir kaynaktır. Alerji ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı da son derece etkilidir.

6.Ballı turp yöntemi 

Kara turp da öksürüğe iyi gelen besinlerden biridir. Kara turbun içini biraz oyun ve içerisine bal ilave edin. Daha sonra bir bardağın üstüne yerleştirin.

Yukarıda listelediğimiz doğal ve bitkisel yöntemleri denemenin yanında bu yöntemleri de uygulayarak öksürüğü geçirebilirsiniz.

- Bulunulan ortamın havalandırılması
- Oda nemlendiricilerin kullanılması
- Soğuk ortamlardan kaçınmak
- Sigara ve diğer tütün ürünlerinden uzak durmak
- Burnu temizlemek
- Buhar cihazı ile buhar solumak
- Yastığımızın dik ve hafif yüksek olmasını sağlamak
- Parfüm gibi kokulardan belirli süre uzak durmak
 

Editör: Merve Kiraz