Parmak izlerinin her bireye özel olduğu, çizgilerinin kimseyle aynı olmadığı, benzersiz olduğu zaten biliniyor. Adli vakalarda, suçluların tespit edilmesinde, güvenlikte, kimlik doğrulamalarında, hatta imzası olmayanlar için evrak işlerinde parmak izi kullanılıyor. Peki parmak izleri hakkında başka ne biliniyor. İşte parmak izlerinin bilinmeyenleri!

Hamileliğin yaklaşık 10. haftasında oluşur!

Parmak izlerinin hamileliğin 10. Haftasında anne karnındayken oluştuğunu biliyor muydunuz?  Bu dönemde, parmaklarımızın derisinde bulunan hücreler, birbirine bağlanarak kıvrımlar oluşturur. Bu kıvrımlar ise parmak izlerimizin ta kendisi!

Öldükten sonra bile bozulmadan kalır!

Parmak izleri asla değişmez. Öldükten sonra bile parmak derisinde bulunan hücreler bozulmadan kalır.Parmak Izi 1280X869

GAMEON PUBG: BATTLEGROUNDS Turnuvası başlıyor GAMEON PUBG: BATTLEGROUNDS Turnuvası başlıyor

Yok edilemez!

Parmak izleri kaybolmuyor. Gangster John Dillinger, parmak izlerini asitle yakarak kimliğini gizlemeye çalıştı ve işe yaramadığını gördü. Yani parmak izlerini değiştirmek veya yok etmek sanıldığından çok çok daha zor.

Elbette ki istisnalar var. Örneğin sedef hastalarında, bazı cilt hastalıklarında ve kemoterapi ilaçları kullanan kişilerde parmak izlerinin değiştiği görülebiliyor.

Kavrama yeteneğini etkiler!

Bilim adamları parmak izlerinin kavrama yeteneğine yardımcı olduğunu düşünüyorlar. Çünkü ağaçlara tırmanan ve tutunan gorillerin, orangutanların ve şempanzelerin el ve ayak parmaklarında her bireye özgü dermatoglifler bulunuyor.  Biyologlar dermatogliflerin ilgisiz organizmaların bağımsız olarak benzer özellikler geliştirdiğini, dermatogliflerin insanların olayları daha iyi kavramalarını sağlayacak şekilde evrimleştiğini varsaydılar.

Editör: Sena ERDOĞAN