Polis memurlarının uzun süredir beklediği mesai düzenlemesi nihayet hayata geçiyor. Sahadaki yoğun iş yükünü hafifletmeyi amaçlayan yeni modelle, polisler "12 saat çalışma, 36 saat dinlenme" esasına göre görev yapacak. Bu değişiklikle birlikte haftalık çalışma süresi 42 ile 45 saat arasında sabitlenecek. Düzenlemenin temel hedefi, personelin sosyal hayatına daha fazla vakit ayırmasını sağlamak ve görev başındaki verimliliği artırmak olarak açıklandı.
Bekçiler artık gündüz de sahada
Düzenlemenin en dikkat çekici maddelerinden biri çarşı ve mahalle bekçilerini ilgilendiriyor. Bugüne kadar ağırlıklı olarak gece mesaisinde görmeye alışık olduğumuz bekçiler, artık valiliklerin kararıyla gündüz saatlerinde de görevlendirilebilecek. Yaklaşık 30 bin bekçiyi kapsayan bu adımla, emniyetin sahadaki gücünün günün her saatinde desteklenmesi amaçlanıyor.
10 bin yeni polis haziranda sahaya iniyor
Emniyet teşkilatındaki personel ihtiyacını karşılamak için de düğmeye basıldı. Eylül ayında yapılması beklenen Polis Akademisi mezuniyet törenleri erkene çekildi. Haziran ayında diplomalarını alacak olan 10 bin yeni polis memuru, yaz aylarından itibaren göreve başlayarak teşkilata taze kan olacak.
Özel Harekatçılara birim değiştirme hakkı
Yeni paketle Özel Harekat birimlerinde de kademeli bir değişikliğe gidiliyor. Bu birimlerdeki personel sayısının azaltılması planlanırken, mevcut personelin isteğe bağlı ya da ihtiyaç doğrultusunda diğer emniyet birimlerine geçiş yapmasına imkan tanınacak. Bu sayede tecrübeli personelin farklı alanlarda da değerlendirilmesi hedefleniyor.
Maaş yerine huzurlu çalışma ortamı
Mali konularda ise yetkililer, mevcut kamu tasarruf tedbirleri nedeniyle doğrudan bir maaş artışının gündemde olmadığını belirtti. İçişleri Bakanlığı’nın önceliğinin, maddi artıştan ziyade çalışma koşullarını iyileştirerek polisin üzerindeki psikolojik ve fiziksel yükü hafifletmek olduğu vurgulanıyor.



