Oje sürmek tırnak bakımı ve güzelliği adına birçok kadının vazgeçilmezi olarak en sık yaptığı uygulamalardan biri. Ancak bakım yapayım derken tırnağınıza zarar veriyor olabilirsiniz.

Yapılan araştırmalara göre güzel görünen ojeler, görüntüsünün aksine oldukça zararlı kimyasallar içeriyor. Amerika’da 24 kadına kimyasal toksin işaretleri için yapılan araştırmada her bir kadının vücudunda toksin izlerine rastlandı. Araştırmanın ardından gözler ojelerin içinde ki kimyasallara çevrildi.

İşte oje içerisindeki kimyasalların insan sağlığına zararları;

Tırnak yüzeyine zarar verir. Oje sertleştiğinde, tırnağın yüzeyini kaplar ve tırnağın nefes almasını önler. Bu, tırnakların daha kırılgan ve zayıf hale gelmesine neden olur.

Bazı kimyasallar, özellikle de formaldehit, toluen ve DBP gibi maddeler, alerjik reaksiyonlara neden olur. Alerjik reaksiyonlar, kaşıntı, kızarıklık, şişme, kabarcıklar veya diğer cilt problemleri şeklinde kendini gösterir. Bazı kimyasallar ise toksik olabilir ve uzun süre maruz kalınması durumunda sağlık sorunlarına neden olur.

Hormonları olumsuz yönde etkiler. Özellikle, ftalatların hormon bozukluğuna neden olduğu biliniyor. 

Ojenin içersinde bulunan toluen ve formaldehit ile uzun süreli temas durumu, sinir sistemi sorunlarına neden olur. Buda baş ağrıları, baş dönmesi, uyku bozuklukları gibi sorunlar şeklinde kişilerde görülür.

Oje çıkarıcılar ve bazı ojelerde bulunan kimyasallar, solunduğunda öksürük, nefes darlığı, astım gibi solunum sorunlarına neden olur.

ŞOK'a İç Cephe Boyası/Tavan Boyası, Ayakkabılık Vestiyer, Avuç Taşlama, Darbeli Matkap, Promer 4+1 Merdiven geliyor! ŞOK'a İç Cephe Boyası/Tavan Boyası, Ayakkabılık Vestiyer, Avuç Taşlama, Darbeli Matkap, Promer 4+1 Merdiven geliyor!

Bu nedenle uzmanlar oje kullanımında doğal veya organik formüllere sahip olan ojelerin tercih edilmesini öneriyor. 

Editör: Sena ERDOĞAN