Teknolojinin artık her gün değil de her dakika ilerlediği bir zaman dilimindeyiz desek pek de yanlış olmaz heralde. Teknoloji ürünleri artık giyilebilir bir özelliğe bürünmüş durumda. bu isimle bir çok teknolojik ürün raflarda yerini çoktan aldı bile. Yaşlılarda dahi bir çok kolaylığı sunan bu ürünlerin tabi ki her ürün gibi zararları da mevcut. Nedir bu giyilebilir teknolojik ürünler bir göz atalım.

Teknolojik giyilebilir ürünler insanların hayatını kolaylaştırmayı hedefler. Teknolojik kıyafet ve kişisel aksesuarlar, nanoteknoloji kullanılarak üretilirerek, nesneler arası iletişim de mümkün kılar. Yani bu ürünler akıllı telefonunuzla sekronize olarak topladıkları verileri size sunabilecek şekilde tasarlanır.  Ürünler arasında popülerlik bakımından akıllı saatler elbette başı çeker. . Bu sektör sayesinde hiç kirlenmeyen kıyafetler üretilmesi muhtemel bir yenilik olarak bekleniyor. Çünkü nanoteknoloji ile tasarlanan kumaşlar bakteri üremesine izin vermiyor. Koku ve kir oluşumu olmadığında kıyafetleri temizlemek için harcanan su ve elektrikten tasarruf yapılacağı ön görülüyor. İletişim teknolojisinin giyim dünyasına doğru entegresi sayesinde giyilebilir teknoloji tasarımcılığı çok gözde bir meslek haline gelecek gibi görünüyor. Moda dünyasının teknolojiye ayak uydurma isteği ile tekstil dünyasının ve teknoloji dünyasının önde gelenleri iş birliğine girerek yeni bir çağı başlatacağı düşünülüyor. Bu değişimin yaşanacağının sinyalleri, bazı defilelerde sergilenen ürünlerle tüm dünyaya yansıtıldı.

Giyilebilir teknoloji ifadesi, bir kıyafetin parçası olarak ya da kişisel aksesuar olarak giyilebilen teknolojik ürünleri kapsar. Yaklaşık olarak 2015 yılından itibaren “giyilebilir teknoloji” teriminin popülerlik kazandığını söyleyebiliriz. Aslında giyilebilir teknoloji tarihsel süreçte çok eskiye dayandırılabilir. Kimi kaynaklar, giyilebilir teknolojinin taşınabilir kol saatlerinin bileğe takılması ile başladığını savunmaktadır. Mantıken doğru da kabul edilmesi gereken bir saptamadır. Günümüzde sıradan bir kol saati size her ne kadar teknolojik gelmese de, ilk çıktığı dönemlerde oldukça teknolojik kabul edileceği aşikârdır. Yani giyilebilir teknoloji çok eski yıllarda hayatımıza kısmen giriş yapmıştı. Şuan giyilebilir teknoloji konusunda yaşanan ise bir çağ atlama sıçrayışı diyebiliriz. Ayrıca şuan var olan giyilebilir ürünler, yıllarca birçok kez karşımıza tasvirlerle çıkan ürünlerdi. Sadece teknolojinin bu sıçrayışı yapması biraz uzun sürdü diyebiliriz. Çünkü Dick Tracy’nin yer aldığı çizgi romanda telsiz bileklikler vardı ve tarih 1930’du. 1960’lı yıllarda Jetgiller içinde, birçok giyilebilir teknoloji örneği için tasvirleme yapılmıştı. Yani bir kesim için giyilebilir teknoloji ürünleri sürpriz değil beklenen yeniliklerdi.

Gelecekteki Yeri Nedir?

Giyilebilir teknoloji ürünleri arasında akıllı saatler, vücut sensörleri, akıllı gözlük, elektronik giyim eşyası, mücevher ve kişisel video kayıt cihazları yer alır. Bu ürünler koruyucu giysi, konum takibi, yaşam takibi, sağlık hizmetleri, giyilebilir web, spor performansı, sağlık ve etkinlik izleme gibi amaçlarla kullanılır. Tasarlanan cihazların giderek kompakt bir yapıya bürünmesi ve maliyetlerinin düşmesi gelecekte iş dünyasının belirli süreçlerini değiştirebilir. Çalışanların nerede oldukları, hangi yöne seyahat ettikleri ve hızlarını belirlemek amacıyla giyilebilir teknolojiden yararlanılabilir. GPS ile otomatik veri toplama yapılarak mobil çalışma koşulları yaratılabilir. Bu yöntem ile işverenler personelin bulundukları yerdeki gerçek zamanlı bilgiye ulaşabilir ve çalışanların verimli çalışıp çalışmadığını izleyebilir. Şu andaki süreçte giyilebilir teknoloji ürünleri; kalp hızı, terleme, sıcaklık değişiklikleri, kas aktiviteleri ve vücut yağ kompozisyonunu ölçebiliyor. İlerleyen zamanlarda vücut ile etkileşimde bulunan sensör sayıları artırılarak vücuttaki her bir değişikliği ölçecek hale gelebilir. Giyilebilir teknoloji ürünleri ile vücutta önemli değişiklikler yaratan kan şekeri, böbrekten geçen mineral ve besinlerle alınan vitamin miktarı gibi birçok konuda bilgi sahibi olabiliriz.

Giyilebilir Teknoloji Örnekleri Nelerdir?

Akıllı saatler

akıllı saat_873x960

Akıllı saatler, telefon ve tabletlerin temel özelliklerine kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmenizi hedefler. Örneğin telefonunuz çaldığında akıllı saatiniz yardımıyla telefonunuzu açabilir görüşmenizi akıllı saat aracılığı ile yapabilirsiniz. Fotoğraf çekebilir, müzik dinleyebilir ve dâhili GPS özelliği ile nerede olduğunuzu yakınlarınıza iletebilirsiniz.

Konum takipçiler

konum takipöileri_1280x720

Çocuklar ve evcil hayvanların üzerinde taşıyabileceği GPS takip cihazları da giyilebilir teknoloji ürünleri arasındadır. Bu cihazlar kullanıcının kaybetmekten korktuğu her türlü canlı ya da cansız nesneye yerleştirilebilir. Saati gösteren ve sesli arama yapabilen bu cihazlar konum takip mekanizması sayesinde taşınan kişinin nerede olduğu hakkında tam bir bilgi verebilir. Üzerinde ihtiyaç durumunda acil butonunun da yer aldığı konum takipçileri, özellikle ebeveynlerin en çok beğendiği giyilebilir teknolojiler arasındadır.

Sağlık ve fitness takip cihazları

sağlık fitnes_1280x836

Kemere ya da bileğe takılarak kullanılabilen sağlık ve fitness takip cihazları, en çok kullanılan giyilebilir teknoloji ürünleridir. Kalp atım hızınızı, 24 saat boyunca ne yedip içtiğinizi, yaptığınız egzersizleri ve uyku düzeninizi, hatta uyku sırasında hareket etme durumunuza göre ne kadar hafif ya da ağır uyuduğunuzu ölçebilen bu cihazlar, kişisel eğitmen gibi davranır.

Kablosuz kulaklıklar

kulaklıklar_1280x829

Kablosuz kulaklıklar, örneğin akıllı telefon, stereo hoparlör, televizyon, oyun konsolu, bilgisayar ve diğer elektronik cihazlara kablo kullanmadan bağlanan kulaklıklardır. Kablosuz kulaklıklar, cihaza bağlı olarak ses sinyallerini radyo veya IR (kızılötesi) sinyaller üzerinden ileterek çalışır.

Bluetooth kulaklıklar, kablosuz bağlantı teknolojisi sayesinde telefon, tablet, bilgisayar ve diğer cihazlarla kolayca eşleştirilebilen kulaklık modelleridir. Bu kulaklıklar, kablolu kulaklıklara göre daha hareketli ve özgür bir kullanım sunar.

Bluetooth kulaklıkların birçok özelliği bulunur. İlk olarak, kablosuz bağlantı teknolojisi sayesinde herhangi bir kablo kullanmadan cihazlarla bağlantı kurarlar. Ayrıca, kulaklıkta bulunan mikrofon sayesinde eller serbest konuşma imkanı sağlarlar. Bu özellikler özellikle iş görüşmeleri ve araba kullanırken telefon görüşmeleri için oldukça faydalıdır.

Akıllı tekstil ürünleri

akıllı mont_1280x854

Yakın gelecekte akıllı saat ve bilekliklerin tüm fitness özelliklerini taşıması beklenen akıllı tekstil ürünleri, moda dünyasında yerini almaya başladı. Örneğin; dayanıklı yapıya sahip kumaşlar kullanılarak tasarlanan akıllı mont çeşitleri, hem iç hem de dış yüzeyine yerleştirilen akıllı sensörler sayesinde kendini otomatik olarak ortam sıcaklığına göre ayarlar. Daha pek çok tekstil ürününde kullanılmayan başlayan giyilebilir teknoloji gelecek günlerde çok daha değişik tasarımlara gebe olacak gibi görünüyor.

Akıllı Gözlükler

gözlük 2_1280x823

Akıllı gözlükler son yıllarda gelişmekte olan giyilebilir teknolojik araçlardan biridir. Akıllı gözlüklerle fotoğraf ve video çekebilir, yönümüzü bulabilir, adım sayımızı ve nabız değerimizi öğrenebilir, gelen aramalara yanıt verebiliriz. Akıllı gözlük; bilgisayar, tablet ve akıllı telefondan aldığı bilgileri gözlüğün ekranına getirir. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte yüz tanıma teknolojisine sahip akıllı gözlükler kullanılmaya başlanmıştır. Çin Halk Cumhuriyeti’nde polisler, akıllı gözlükler ve yüz tanıma teknolojisi yardımıyla sokaklardaki suçluları bulabiliyorlar.

Görülen o ki bilim kurgu filmleri aratmayan bir dünya hayatının tam ortsına düşmüş bulunmaktayız. Gelecek olan nesiller için teknolojinin  varacağı safhaları tahmin etmek ise pek de güç değil.

2024’ün ilk döneminde en çok satan akıllı telefon markaları belli oldu 2024’ün ilk döneminde en çok satan akıllı telefon markaları belli oldu

Editör: Merve Kiraz