Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faruk Günay, süt fiyatlarının sabit kalması nedeniyle üreticinin zor durumda olduğunu belirtti. Artan yem maliyetleri ve olası saman krizi üretimi tehdit ediyor.
Günay, son bir yıldır süt fiyatlarının sabit kaldığını ve üreticinin eline geçen paranın maliyetleri karşılamadığını dile getirdi. Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen referans fiyatların piyasada geçerliliğini yitirdiğine dikkat çeken Günay, çiftçinin umudunu yaklaşan fiyat güncellemesine bağladığını ifade etti.
“Çiftçimizin eline geçen gelir, artan maliyetler karşısında eriyip gidiyor. Bir litre süt için 20-21 TL bandında bir ödeme yapılması üreticinin ayakta kalması için artık bir zorunluluk,” diyen Günay, özellikle yem ve kaba yem maliyetlerinin son aylarda ciddi artış gösterdiğini söyledi.
Kuru hava şartları ve mevsimsel değişikliklerin silajlık mısır ve saman üretimini de olumsuz etkilediğini belirten Günay, “Ekinlerin kısa kalması saman üretimini düşürebilir. Silajlık mısırlar da boylanamıyor. Bu durum, önümüzdeki dönemde kaba yem krizine neden olabilir,” diye konuştu.





