Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Oğuz köyünde, zamana meydan okuyan bir antik kent yükseliyor: Dara. Yaklaşık 1.500 yıl önce Roma İmparatorluğu tarafından doğu sınırını korumak amacıyla kurulan bu garnizon şehri, Perslerle yapılan savaşlarda kilit rol oynadı.
Adını, tarihçilerin büyük olasılıkla Pers kralı Darius’tan aldığını belirttiği Dara, Roma, Pers ve Bizans dönemlerinde stratejik önemini korudu. M.S. 4. ila 6. yüzyıllar arasında askeri ve ticari bir merkez olan kent, bugün yer altı sarnıçları, nekropol alanı, kilise kalıntıları ve sur yapılarıyla dikkat çekiyor.
Özellikle devasa yer altı su sarnıçları ve mezar odaları, ziyaretçilerini adeta zaman yolculuğuna çıkarıyor. Dara, Mezopotamya'nın kayıp şehirlerinden biri olarak, tarih meraklılarını ve arkeoloji tutkunlarını kendine çekmeye devam ediyor.





