Kuzey Doğu Anadolu Fay hattının geçtiği Erzincan’da deprem bilinci ve depreme yönelik alınabilecek önlemler her geçen gün daha da artırıldı. 26 Aralık 1939 Erzincan depreminin 79’uncu yıl dönümü münasebetiyle Erzincan Valiliği Erzincan Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nce yaklaşık 20 kurum ve kuruluştan 300 personelin katıldığı saha tatbikatı gerçekleştirildi. Geçit Beldesi eğitim ve tatbikat alanında düzenlenen tatbikata Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Kadir Çelik, bazı kamu kurum müdürleri ile davetliler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile başlayan programda konuşan Erzincan Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Kadir Çelik, Erzincan’da ki en büyük doğal afet tehlikesinin depremlerin oluşturduğunu belirterek, 1100 kilometrelik Kuzey Anadolu fay hattının 360 kilometrelik kısmını Erzincan’ın kapsadığını kaydetti. Bugünkü teknoloji ile depremlerin önceden tahmin edilmesinin mümkün olmadığını bildiren Çelik, ancak bazı tedbirler alarak can kayıplarının önüne geçilebileceğini söyledi.

Ardından konuşan Erzincan Valisi Ali Arslantaş ise konuşmasında; “ 1939 depreminde 26 Aralığı 27 Aralığa bağlayan gecede belki de Anadolu tarihinin en büyük depremini kış mevsiminin en ağır şartlarında yaşadık. 1992 yılında 13 Mart’ta bir Ramazan akşamı aynı afeti yaşadık. Şimdi tatbikatını da tamda kışa uygun depremlerin oluştuğu döneme uygun, yağmurun altında yapmış olacağız. Belki de bu bizim için bir şans. Afetler pırıl pırıl, günlük güneşlik bir hava tercih etmiyorlar. Bugün burada yağacağımız tatbikata ilimizden 20 kurum katılıyor. AFAD Müdürlüğü’nün yanında Emniyet, Jandarma, itfaiye, TEDAŞ, Enerya, Defterdarlık, Milli Eğitim Müdürlüğü, sivil toplum örgütlerine kadar Tunceli ve Gümüşhane’den gelen ekipler katılıyor. 1939 depreminden sonra Erzincan, yaklaşık bir 8 kilometre Kuzey’e doğru taşındı. Dikey yapılaşmayı kesinlikle reddedildi. İmara sadık kalan, belediye başkanlarına teşekkür ediyor, minnetle yad ediyorum. Erzincan, 1940 yılına kadar insanoğlunun şehircilik manasında elde ettiği bütün birikimlerin uygulanabildiği bir saha oldu. Erzincan, Türkiye’nin en düzenli şehridir. Erzincan Türkiye’de depreme en hazırlıklı ildir. Bu yaşadığımız acılar bize bu kabiliyetleri kazandırdı. Emeği geçenleri tebrik ederek, depremsiz nice güzel günler temenni ediyorum. Afetsiz günler diliyorum. Afette yitirdiğimiz canlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından AFAD İl Müdürlüğü ekipleri; senaryo gereği yıkılan bir binanın enkazından özel eğitimli köpek yardımıyla yaralıları bulması, araçta sıkışın bir vatandaşın kurtarılması, yangın olaylarına müdahale, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) sızmalara karşı arındırma ve teşhis çalışmalarının provası yapıldı. Polis ve jandarma başta olmak üzere 20 ilgili kurumun görev aldığı prova, gerçeği aratmadı.

Editör: Doğu Gazetesi