Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilen yeni Karayolları Trafik Kanunu düzenlemesiyle yollarda güvenlik en üst seviyeye çıkarılıyor. Özellikle son dönemde Erzincan sokaklarında da vatandaşların huzurunu kaçıran drift ve tehlikeli sürüşlere yönelik cezalar, yeni yasayla birlikte rekor seviyeye ulaştı.

Drift Yapanın Ehliyeti Gidiyor

Yeni yasaya göre, kamuoyunda "drift" olarak bilinen akrobatik hareketleri yapan sürücülere tam 140 bin TL idari para cezası kesilecek. Bununla da yetinilmeyerek sürücü belgelerine 60 gün süreyle el konulacak ve araçlar 60 gün trafikten men edilecek. Sürücülerin ehliyetlerini geri alabilmeleri için psikoteknik değerlendirmeden geçmeleri ve cezayı tamamen ödemeleri gerekecek.

Kaldırımda Scooter Dönemi Bitti

Şehir merkezlerinde, özellikle yaya trafiğinin yoğun olduğu alanlarda sıkça görülen elektrikli scooter ve bisikletlerin yayalara ayrılmış alanlarda kullanılması artık yasak. Bu kuralı ihlal edenlere 5 bin TL ceza uygulanacak. Ayrıca yetki belgesi olmadan hizmet veren scooter işletmelerine 86 bin 900 TL ceza kesilecek.

İzinsiz Yarışlara Ağır Darbe

Şehirler arası yollarda veya çevre yollarında izinsiz yarış düzenleyenleri de ağır yaptırımlar bekliyor. Bu riskli eylemleri gerçekleştirenlere 46 bin TL para cezası verilirken, ehliyetlerine tam 2 yıl süreyle el konulacak.

Yeni düzenleme, trafik güvenliğini artırmayı ve denetimleri daha caydırıcı hale getirmeyi hedefliyor.

Muhabir: Sümeyra İÇER