Kaynak; Snow and Ice John Mc MULLEN Çeviren: Altan LÖK
www.burakcankaya.com internet adres sayfasından yararlanılmıştır.
Tozluklar
Tırmanış Malzemesi Listesi
Bir tırmanış kaskı
Bir çift dağcılık botu
Bir tırmanış emniyet kemeri
İki buz kazması, ortalama 50cm uzunlukta olan
Bir buz çekici (isteğe bağlı)
Bir kilitli karabin ve emniyet gereci
Bir çift krampon
Bir miktar buz emniyet malzemesi. Burgulu veya düz buz sikkeleri(isteğe bağlı)
Bir miktar kaya emniyet malzemesi(isteğe bağlı)
6-12 naylon perlon ve 12-30 karabin
45-60m ve 11mm kuru (dry) ip veya ikili 9mm kuru ip
Bir adet orta büyüklükte sırt çantası(iki kazma ve krampon kılıfı)
Giyim
Buz tırmanışı bir kış sporudur ve sıcak giysi soğuğa karşı ilk savunmanızdır. Geleneksel olarak yün yapımı giysiler buz tırmanıcıları tarafından tercih edilirdi. Yün sıcaktır ve ıslandığında da yalıtkanlığını bir miktar sürdürebilir. Ancak kurutularak giyilmesi daha doğrudur. Yünün en ilginç özelliklerinden biri, buza yapışmasıdır. Tırmanma araçlarının kullanışsız veya gereksiz olduğu tırmanma bölümlerinde veya bacalarda (doğal bir buz şekillenmesi) yardımcı olarak kullanılabilir.
Yüksek Teknoloji Kumaşlar
Bugün, doğa sporlarında giymek için seçilebilecek pek çok kumaş vardır. Polypropilene, Capaline, Thermax gibi sentetik materyalden yapılma içgiyim, derinizden teri uzaklaştırıp sizi kuru tuttuğu için tercih edilmektedir. Süeter ve pantolonda kullanılan Polar-plus yün kadar sıcak ve daha hafiftirler. Dış elbise pantalonları, tozluklar ve ceketler su geçirmez ve nefes alabilir kumaşlardan yapılabilir.
Ürünleri seçerken ekstrem koşullarda kullanım için dizayn edilmiş ve üretilmiş olanları tercih etmek gerekir. Giyimde kat sistemi kullanın ve her türlü hava koşuluna hazırlıklı olun.
Eldiven ve Botlar
Daha çok korumaya ihtiyaç duyan vücut parçaları elleriniz ve ayaklarınızdır. Elleriniz emniyet malzemesi yerleştirme ve istasyonlar kurma gibi görevleri yapabilmelidir. Daha ağır ve sık dokumalı bir eldivenin içinde ince dokumalı ve daha hafif bir eldiven iyi iş görecektir. Dış eldivenin üzerinde ve bilek iç kısmında küçük elastik luplar ve bunların içinden geçen bilek bağları acil durumlarda kaybolmalarını engellemek için kullanılır.
Ayağınızın konforu geniş ölçüde botlarınızın kalitesine bağlı olacaktır. Deri ve plastik botun seçimi tamamen kişiseldir. Örneğin esnekliği tercih eden biri, deri botları seçecektir. Eğer siz sıcaklık ve hafiflik arıyorsanız plastik ayakkabıları seçersiniz. Bütün plastik botların çoğu aynı şekilde imal edilir. Botun dış kabuğu dayanıklı plastikten yapılır ve hepsi bir iç bota (mes) sahiptir. Bazı üreticiler farklı sıcaklık oranları için değişik mes modelleri dizayn eder. Yapacağınız tırmanma şekline göre bot tipi seçmelisiniz. Eğer karışık buz ve kaya rotaları tırmanacaksanız, dış botun tabanında kauçuk veya vibram katman olmasına özen gösterin. Bu katman kaya üzerinde daha iyi tutunmayı sağlar. Eğer aşırı soğuk koşullarda tırmanmak isterseniz, sıcak tutacak bot kılıfını tercih edin. Bot kılıfı, botu tümü ile kaplayan tozluk gibidir ve ısı kaybını önleyen katman görevini yapar.
Buz Kazması
Uzunluk
Buz kazmaları çok çeşitli boyut ve şekillerde olabilir. Geleneksel dağcılık kazması 60-75cm uzunlu-ğundadır ve her dağcı ekipmanının esas parçasıdır.
Modern buz kazmasının yapısı;
Dik buz tırmanmak isteyen tırmanıcılar 45-55cm uzunluğunda buz kazmasını isteyeceklerdir. Daha kısa kazma daha hafiftir ve küçük yerlere girmenize imkan sağlar. Size gerekli kontrolü veren, yeterli hafiflikteki ve iyi yerlere ulaşmayı sağlayacak yeterli uzunluktaki kazmaları tercih edin.
Sap
Bütün saplar çok iyi yapılmış ve birbirine benzer şekillerdedir. Yalnızca Black Diamond buz kazması, anatomik açıdan daha uygun kavrama sağlasın diye sap kısmı elips şeklinde yapılmıştır.
İyi bir kavrama sağlayan buz kazmasına sahip olmak önemlidir. Buz kazmasının sapı düz veya eğimli olabilir. Eğimli olanı daha çok dik buz tırmanışları yapan dağcılar tarafından tercih edilir.
Geleneksel buz kazması ucu düz ve sap ile az bir açıya sahip idi. Bu tip uçlar ortalama kar çıkışlarında yeterli olabilir. Ancak dik kar ve buz için iyi bir seçenek değildir.
Düşük uç, dik buz üzerinde kullanılmak için şekillendirildi. Bunlar sert buz içine ucu savurup yerleştirmek için çok özel yapılmışlardır ve eğer bir delik açmak için birkaç kez hafifçe vurduktan sonra kanca-lanırsa çok iyi çalışır.
Ters eğimli uç, düşük ucun bir çeşididir. Ucun üst kısmına ters bir eğimin yerleştirilmesiyle, buzdan çıkartılması daha kolaylaşır. Bu tip uç, kancalamak için mükemmeldir. Ters eğimli uç daha çok şelale tırmanıcıları tarafından tercih edilir. Çok özelleşmiş uç şekli, tüp şekilli uçtur. Tüp şeklindeki burgulu buz sikkelerinin ne kadar iyi çalış-tığını gördükten sonra Greg Lowe, kırılgan su buzu tırmanıcıları için özel yapılmış tüp şeklindeki kazma ucunu dizayn etmiştir. Tüp uçlar, kaya ile karşılaşırsa zarar görür. Bu uç karışık ve alpin tırmanışlar için tavsiye edilmez.
Karışık rotaları çıkmaya niyetliyseniz, düşük veya ters eğimli çelik uçları seçin.