.

İnsan inatçı bir varlıktır. Yaratıcı bunu baştan bildiğinden bu dünyanın da sonu olduğunu bildirmiş. Masal gibi yarattığı dünyanın her bir yerinde başka bir ilim görülürken insanoğlu yıkımı yapımdan daha çok sevmiştir. İşte kıyamet bu yıkım sevgisinin son noktasıdır. Örneğin doktor olarak ben yıllardır insanların iyiliği için gece gündüz çalıştım . Ancak her seferinde bir isyankar yaptığım emekleri yok etmeye kalktı. İncilde de  yazıldığı üzere ne kadar kötülükle karşılaşırsanız karşılaşın iyilik yapmaktan  asla vazgeçmeyin  yazılarına uyarak iyilik yapmaya devam ettim. Ancak yıkım isteğindeki insanların çabasına baktığımda meslekten eski zevki alamadığımı fark ettim. İşte dünyadaki insanlar da yeni oluşturdukları hayatların insafsızca bombalarla anlamsız savaşlarla yıkıldığını gördükçe dünyadan soğumaya başlar. Bu aşamada yaratıcı ve kurtarıcı insanların imdadına yetişir.İşte kıyamet budur.  

Satrançtaki tüm taşların sahibi Allah her yerden şah çeker ve kıyamet kopar. İlimlerin hepsine baktığımızda ister tıp ister dini ister teknoljik hepsinde yeni keşifler mevcuttur. Yıkım getiren işlere baktığımızda ise sahte tanrıcılık oynayan aciz insanoğlundan başka bir şey göremeyiz. Yani aslında piyondur ama şah gibi davranıyordur. Robocopların  gündem olduğu sinema dünyasında güçlerin bu yöne doğru gittiğni gösterirken insanoğlu corona denilen küçücük bir virüsle küçük kıyameti yaşadı. İnsanlar yığınla bir anda öldü. Yaratıcının Kuranda  da anlattığı kıyamet gibi bir anda her ülkeden milyonlarca insan öldü. Sonuç depremler seller kendi yıkımlarımızın yüzümüze çarpması oldu. İnsanoğlu doğayı insanları kırdıkça oradan da küçük kıyamet diyebileceğimiz cevaplar gelmeye başladı Hiç unutmuyorum Florida da İdalıa kasırgasında vali bey son yarım saat kala ben size bir şey yapamam kuzeye gidin diye beyanda bulunmuştu. İnsanlar ne yapacağını şaşırmış halde maalesef küçük kıyameti yaşadılar. Louısanada 1 milyon kişi elektriksiz kaldı ve milyar dolar kayıp meydana geldi.          

Dorıan kasırgada da  mr Trump Nasadan görüntüleri gördüğünde artık çok geçti birçok inasanın ölümü gerçekleşti  ve 45 milyar dolar  kaybedildi. İşte son yıllarda ister anlayalım ister anlamayalım kıyametin bir andalarını gördük . 8 sn de Maraşta  olan depremde bir sitede birçok insanın ölümü görüldü. Şimdi de İsrail Filistin savaşı ve bir sürü insan bir anda ölüyor.
Sonuç insanoğlu kendi elleriyle dünyayı yıkmaya devam ediyor. Ve sonuç yine kıyamet. 
Yunus der ki ;
İLİM İLİM BİLMEKTİR
İlim kendin bilmektir,
Sen kendini bilmezsin, 
Ya nice okumaktır
***
Okumaktan murat ne
Kişi Hak'kı bilmektir, 
Çün okudun, bilmezsin, 
Ha bir kuru emektir.
***
Okudum, bildim deme, 
Çok tâat kıldım deme, 
Eğer Hak bilmezisen, 
Abes yere yelmektir.
***
Dört kitabın mâ'nisi,
Bellidir bir elifte,
Sen elifi bilmezsin,
Bu nice okumaktır
***  
Yiğirmi dokuz hece
Okursun uçtan uca
Sen elif dersin hoca,
Ma'nisi ne demektir
***
Yunus Emre der hoca, 
Gerekse bin var hacca, 
Hepisinden iyice,
Bir gönüle girmektir.