.

Paralel zaman neydi. Paralel zaman nasıl bilgisayarda bir sürü sekme açabiliyorsak hayatımızda da açtığımız sekmelerdir. Çalıştığımız yerde başka yerler ve olaylar düşündüğümüzde belki bir tatil beldesinde belki bir arkadaş ortamında bambaşka yerlerde olabiliriz. İşte bu paralel zamandır. Yani gerçek konumumuz sıkıntılıysa bu sayede daha rahat ortamlarda hissedebiliriz. 

Örneğin Filiskin’deki çocuklar her an ölse de o sırada şehit oyunları oynayarak Disneyland’da gibi davranıyorlar. Yani paralel zaman çoğu zaman bizi kurtaran alandır. Kimi dönem tarihin geçmiş sayfalarında bir yerde oluruz, kimi zaman 50-60 yıl ilerde robotların arasında artık hiçbir iş yapmayan tüm işlerin onlara bırakıldığı bir dünyada buluruz kendimizi. Peki, kötü bir dünyada paralel zaman ne işe yarar. Bize bu dünyanın bir imtihan yeri olduğunu ve kötü insanlar ile kötülükler ayrılana kadar ihtiyacımız olan bir zaman olduğunu gösterir. Önemli haberciler bu zaman kavramını araştırmakta ve sorgulamaktadır. Çünkü belki bazı haberleri yayınlasa vurulacağını düşündüğünden bazı doğruları açıklayamadığı, yazamadığı dönemde sığındığı bir kapı olduğu için. Kimi zaman da paralel zaman olmasını istediğimiz hayatın sınırlarını çizer. Bir sıkıntı halinde düşündüğümüz iyi bir zaman dilimi geleceğimizi inşa ettiğimiz bir alan olabilir. 

Aslında dünyada baksak herkes Noel’i kutlar. Ama her gün öyle bir dünya olsun istemezler. Çünkü o ortamda iyilikler, aileler, birlik,  güzel yemekler, mutluluk ve neşe vardır. Yani cennettir. İşte imtihanın sırrı. Bunun devamını istemeyenler 364 gün bizi paralel zamanda o Noel ortamını yaşayacağımız zaman dilimlerini özletir. 

İslam ülkesinde İslam programına baktığımızda da kandiller,  bayramlar ve her Cuma gününün bayram olması da Noel gibi bize bu dünyada cenneti hissettiren günlerdir. Takribi 5 yaşlarımda gördüğüm bir rüyada 40-50 katlı saf altından yapılmış bir plaza benzeri yapı görmüştüm. O zamandan beri nereye gittiysem altın içeren veya altın kaplamalı yerlerde o yapıya benzer bir iz aradım. Bir parçasını bile gördüğümde rüyamdakine benzediğinde o çocukluk döneminin mutluluğu içimi kaplardı. Ve hala öyle bir yapı yok. 

Sene 2023 . ABD, İliç’de altın madeni çıkarmakta ama cennet kasabası kurmak öyle yapılar yapmak akıllarına bile gelmemekte . Neden? Ama ABD, Noel kutlamalarının baş memleketidir. İşte burada Müslüman alimlerden Kuranı kerim vasıtasıyla cennet nimetlerini Adn cennetlerini öğrenebilir böyle kasabalar kurabilirler. Yani dinler ortak noktada cennet algısıyla buluşabilir. İşte paralel zaman da bize bu cennet aralıklarını dünyada açan zaman dilimidir.