Erzincan son günlerde "Kırmızı" rengi iliklerine kadar hisseden bir il. Koronavirüsün Brezilya varyantından tutun Çin varyantına kadar bir çok çeşidi ile savaşın sürdüğü Erzincan'da vatandaşın sanki hiç öyle bir derdi yok. Öyle ki kısıtlamanın olduğu 28 mart 2021 Pazar günü "HUURDACIII" sı da görevinin başındaydı. Kız meselesinden insanları bıçaklayanlar da. Hatta çaddeler öyle kalabalık ki polisin bile kimlik sormaktan yorgunluk çektiğini gözlemledim. Peki bu renk mevzuunu sadece ben mi yanlış anlamışım. Yönetim mi, vatandaş mı. Gelin biraz irdeleyelim. 

Koronavirüsün aşılamayla birlikte normalleşme aşaması çerçevesinde bir çok ilde renk uygulamasına geçildi. Kısıtlamalar sadece kırmızı kategoride kalan iller hariç diğer kategoriler için hafifletildi. Gel zaman git zaman Erzincan'ın da rengi kırmızıya döndü. Şimdi normalde kırmızı kategorideki iller gibi pazar günleri sokağa çıkma kısıtlamasının olması gerekirken kafeler, berberler, çay ocakları, dershaneler işi olan olmayan herkes dışarıda. Düşünün ki sabahın 8 inde sokaktan 2 kez geçen hurdacıdan, kız meselesini Ordu caddesine taşıyan gençlere kadar herkes dışarıda. Peki bu ne anlama geliyor. Yanlış her zaman yanlıştır.

YÖNETİM AÇISINDAN 

Kısıtlama çerçevesinde sadece gece değil kısıtlamanın sürdüğü gündüzleri de önlemlerin yüksek seviyede tutulması gerekiyor. Bence Kırmızıya döndüğümüzden beri gece yapılan polis uygulamalarının gündüz de uygulanması gerekiyor. Hele ki pazar günü pandemiyi geçiştirmek için çok elzem. Zaten 1 noktamız kaldı kısıtlamayı olumlu değerlendirebilmek için tutunabileceğimiz. O da pazar kısıtlaması. Bu kısıtlamayı güzelce uygulayabilmemiz gerekiyor. Ama sınıfta kaldık gibi düşünüyorum.

VATANDAŞ AÇISINDAN 

Erzincanlı zaten tam Allahlık. Hafta içi kısıtlama dediğimiz olgu tamamen hayatımızdan çıkmış durumda. 150 binlik bir şehir düşünün. Bu şehir Türkiye'nin "ENLERİ" arasına olumsuzlukla giriyor. Yönetim biraz boş bırakmış. Aboooo bir bak ki caddeler insan seli. Hatta güzel havayı fırsat bilenler mesire alanlarına yol almış. Denetlemenin olduğu mekanlar sağlam. Ama bir de kimsenin bilmediği yeni yerler keşfeder olmuşuz. 

Tabi bu "ENLER" haritasındaki Erzincan'ın yerini gösteren matematik hilesini de görmezden gelemeyeceğim. "Yüzbinde bilmem kaç" direkt hasta sayısıyla şehir nüfusuna oranlansa, aslında rakamın çok ta korkutucu olmadığı görünecek. Ama önlem önlemdir. Bu hastalığın yayılma hızına bakıldığında, kimi nasıl etkileyeceğinin de bilinmemesi, alınması gereken önlemlerin çok daha önem arzetmeye başladığını gösteriyor. 

PEKİ YANLIŞ ANLAYAN KİM ?

Görünen o ki bu renk kombinasyonunu yanlış anlayan ben mişim. Kırmızı kategoriye girildiğinde alınması gereken önlemlerin daha sıkı uygulanması gerektiğini düşünürsek, Pazar günü Erzincan'ına da bakılınca benim konuyu tamamen yanlış anladığım ortaya çıkıyor. Vatandaş dışarıda, her yer açık. "HURDACIIII" bile çalışıyor.

"Mavi Vatanıma Mavi yakışır" lütfen önlem alalım. Önlemlere uyalım.