“İçişleri Bakanlığı, Merkez/Taşra Teşkilatı Planlaması”, “Oy Verme Günü Alınacak Tedbirler”, “Oy Verme Günü ve Sonrasında Alınması Gereken  Tedbirler” ve “Diğer Hususlar” başlıklarını içeren 61 maddelik “Seçim Tedbirleri Genelgesi” gönderdi.

Cumhurbaşkanlığı ve 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin 14 Mayıs 2023 Pazar günü, Cumhurbaşkanı Seçiminin ikinci oylamaya kalması durumunda 28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılmasının beklendiğine değinilen genelge ile huzur ve güven ortamı içerisinde gerçekleşmesi için alınan tedbirlerin gözden geçirilmesi ve mahallin şartlarına göre ilave tedbirlerin alınmasının büyük önem arz ettiğine değiniliyor.

ÜLKE GENELİNDE 601 BİN PERSONEL

Seçim Güvenliği Kapsamında 601.251 Personel Görevlendirildiğinin belirtildiği genelgede Cumhurbaşkanı ve adayları ile bakanların gerçekleştirecekleri seçim ziyareti ve faaliyetlerinde yoğun güvenlik önleminin alınması gerektiğine değiniliyor. 

OY PUSULALARININ TAŞINMASINA ÖZEL ÖNLEM

Sandık seçmen listelerinin bulunduğu yerlerde, oy pusulalarının basıldığı yerlerde ve basımı yapılacak pusulaların seçim kurullarına intikali sırasında gerekli güvenlik önlemleri alınacak. Başta güvenlik güçleri olmak üzere seçimlerde görev alacak personelin seçimlerle ilgili mevzuat, Yüksek Seçim Kurulunun ilgili kararları ve uygulamaya ilişkin diğer hususları kapsayacak şekilde hizmet içi eğitime tabi tutulacak. Oy verme günü öncesi, oy verme günü ve sonrasında kamu görevlileri ve güvenlik güçleri, idarenin tarafsızlığını zedeleyici tutum ve davranışlardan kaçınılacak.

KAMERA İLE AYDINLATMA ÖNEMLİ

81 il valiliği ile güvenlik birimlerine gönderilen seçim güvenliği genelgesi ile özellikle enerji kesintilerinin asgariye indirilmesi için, seçim kurullarında jeneratör gibi önlemlerin tekrar kontrol edilmesi gerektiğine ilişkin bilgilere yer verildi.

Ayrıca Sandık kurulacak olan binaların teknik altyapısı gözden geçirilerek binaların bahçesini de görecek şekilde güvenlik kamera/aydınlatma sistemlerinin aktif olmasına yönelik gerekli tedbirler alınması istendi.

SOSYAL MEDYA TAKİP EDİLECEK

Sosyal medya aracılığıyla özellikle depremin yaşandığı 11 il bağlamında hassas konular üzerinden yapılabilecek olası dezenformasyon, “seçim suçları” ile “provokatif paylaşımları” takip etmek amacıyla kolluk birimlerince “bilişim suçları ile mücadele ekipleri”nin görevlendirilecek, suç unsuru tespiti halinde gerekli adli/idari işlemler ivedilikle yapılması gerektiğine değinildi.

DEVRİYELER ARTTIRILACAK
Oy verme günü emniyeti ve asayişi sağlamakla görevli olanlar dışında hiçbir kimsenin silahını taşımasına izin verilmeyecek. Oy kullanılacak alanlara seyyar satıcı ve araç girişine müsaade edilmeyecek. Vatandaşların sandık çevresine ulaşımlarını sağlayacak önlemler alınacak, vatandaş iradesini baskıyla etkilemeye yönelik girişimlere asla müsaade edilmeyecek. Oy verme günü vatandaşların sandık çevresine gidiş ve geliş yolları ile sandık başlarında çıkabilecek olayların engellenmesi için tüm sandık bölgelerinde gerekli güvenlik tedbirleri alınacak. Motorlu ve yaya devriyelerin yer ve sayıları artırılacak.

Oy verme günü alkollü içki satılmaması ve oy verme süresince bütün umumi eğlence yerlerinin kapalı kalmasına yönelik denetimler gerçekleştirilecek.

Dünyanın En Çok İşlem Gören Para Birimleri Dünyanın En Çok İşlem Gören Para Birimleri

Oy sayımı ve dökümü gecenin geç saatlerine kadar sürebileceğinden sandık konulan yerler ile çevrelerinin aydınlatılması konusunda seçim kurulları ve ilgili birimlerle koordinasyon ve işbirliği yapılacak.

Editör: Mücahit Özdemir