İletişim ve medya sektöründe nitelikli iş gücünü artırmak ve basın kuruluşlarının personel ihtiyacını karşılamak amacıyla Basın İlan Kurumu (BİK) ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) arasında "Aktif İşgücü Hizmetleri İş Birliği Protokolü" imzalandı. Yeni uygulamayla resmi ilan ve reklam yayımlayan gazeteler ile internet haber sitelerine yönelik önemli istihdam ve eğitim destekleri hayata geçirilecek.

KOBİ'lere Uluslararası Ar-Ge Fırsatı: CORNET 42 Çağrısı Başvuruları Başladı
KOBİ'lere Uluslararası Ar-Ge Fırsatı: CORNET 42 Çağrısı Başvuruları Başladı
İçeriği Görüntüle

İletişim Başkanlığı'nda düzenlenen imza törenine İletişim Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Duran, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Abdulkadir Çay, İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş ile ilgili kurumların yöneticileri katıldı.

Yerel basına güç katacak

Törende konuşan İletişim Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Duran, medya sektörünün dijital dönüşüm sürecine dikkat çekerek, bu değişime uyum sağlayabilecek nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

İmzalanan protokolün özellikle Anadolu'da faaliyet gösteren yerel medya kuruluşları için önemli fırsatlar sunacağını ifade eden Duran, sektörün ihtiyaç duyduğu insan kaynağı ile iş arayanları buluşturacak bu iş birliğinin yerel basının güçlenmesine önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Daha önce 3 bin 635 kişi yararlandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan ise İŞKUR'un aktif iş gücü programlarıyla birçok sektörde istihdama katkı sunduğunu hatırlattı.

2016 yılında Basın İlan Kurumu ile imzalanan önceki protokol kapsamında düzenlenen işbaşı eğitim programlarından muhabirlik başta olmak üzere çeşitli medya mesleklerinde toplam 3 bin 635 kişinin faydalandığını belirten Işıkhan, yeni protokolle bu başarının daha da ileri taşınacağını ifade etti.

Yeni dönemde gazetecilik ve iletişim alanında uzman personelin yetiştirilmesine yönelik eğitimlerin artırılacağını söyleyen Işıkhan, protokolün medya sektörünün nitelikli iş gücü ihtiyacına önemli ölçüde katkı sağlayacağını vurguladı.

1.075 basın işletmesi destek kapsamına alındı

İki yıl süreyle uygulanacak protokol kapsamında Basın İlan Kurumu sisteminde kayıtlı resmi ilan ve reklam yayımlayan ya da bekleme sürecinde bulunan toplam 1.075 basın işletmesinin istihdam ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor.

Program sayesinde iş arayanlar ve üniversite öğrencileri gazeteler ile internet haber sitelerinde işbaşı eğitim programlarına katılabilecek. Katılımcılara İŞKUR tarafından 9 ay boyunca net asgari ücret tutarında ödeme yapılırken, aynı süre içerisinde sigorta primleri de karşılanacak.

Mesleki eğitim kurslarını başarıyla tamamlayan kursiyerler ise eğitim süresinin en az iki katı kadar ilgili basın kuruluşunda istihdam edilecek.

Basın işletmelerine yeni teşvikler geliyor

Protokol kapsamında İŞKUR; iş gücü temini, işe yerleştirme, meslek danışmanlığı ve eğitim programlarını yürütürken, Basın İlan Kurumu ise sektörün ihtiyaçlarının belirlenmesi, işletmelerin bilgilendirilmesi, katılımın artırılması ve koordinasyonun sağlanmasından sorumlu olacak.

Öte yandan protokolün yürürlüğe girmesiyle birlikte, İŞKUR üzerinden personel istihdam eden resmi ilan ve reklam yayımlayan süreli yayın kuruluşlarının teşviklerden daha etkin yararlanabilmesi amacıyla Basın İlan Kurumu mevzuatında da yeni düzenlemelerin yapılması planlanıyor.

Yeni iş birliğiyle hem basın sektöründe istihdamın artırılması hem de dijital dönüşüm sürecinde ihtiyaç duyulan nitelikli gazeteci ve iletişim profesyonellerinin yetiştirilmesi hedefleniyor.

Muhabir: Adem Küçükkaya