Gıda zehirlenmeleri günümüzde çok karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu kapsamda her evde istisnasız olarak bulunan yumurta ile ilgili merak edilen“Bayat yumurta nasıl anlaşılır?", "Yumurtanın bozuk olup olmadığını nasıl anlarım?" gibi soruların yanıtlarını haberimizde derledik.

Su testi
Su testi yaygın olarak bilinen ve her evde kolaylıkla yapabileceğiniz bir yöntem olarak listenin başında yer alıyor. Bu test için evinizde derin bir kaba su doldurmanız yeterli. Daha sonra suyun içine yumurtaları bırakın ve yumurtaların suyun üzerinde batıp batmadığını gözlemleyin.  Eğer aradaki farkı çok daha net görmek istiyorsanız suyun içine 1 çay kaşığı kadar tuz ilave edin ve karıştırın. 

Bu işlemden sonra yumurtalar bardağın dibine batıyorsa taze, batmayıp su yüzeyine çıkıyorsa bayat ya da bozulmuş olduğu çıkarımında bulunulabilir. Eğer yumurta bardaktaki suyun ortalarında bir yerlerde kalıyorsa yumurtanın son kullanma tarihi yaklaşmış olduğu anlaşılır.

Ses testi
Yumurtayı kırmadan kolaylıkla yapabileceğiniz bir başka yöntem ise ses testi. Bozuk olduğunu düşündüğünüz yumurtayı nazikçe tutun ve kulağınıza yaklaştırıp sallayın. Yumurtadan ses gelmiyorsa yumurtanızın bozulmadığı cıvık bir ses geliyorsa ise bozulduğunu veya bayatladığını anlayabilirsiniz.

Kırma testi
Bu yöntemi, koku ve renk yöntemi ile birlikte yumurtayı kıracağınız bir tarifte uygulayın. Öncelikli olarak yumurtayı bir kasenin içine kırın çünkü bozulma ihtimali olan yumurtayı doğrudan kullanacağınız kabın içine kırmak riskli olur. Kasenin içine kırdığınız yumurtanın sarısı hemen dağılmıyorsa yumurtanızın taze olduğu düşünülebilir.

Bebek Çocuk Ergen İzlem Protokolleri kapsamında eğitimler veriliyor Bebek Çocuk Ergen İzlem Protokolleri kapsamında eğitimler veriliyor

Koku testi
Önceki yöntemde kırdığınız yumurtanın sarısı ve akı dağılmamış olsa dahi kokusunu test etmek sonuç için daha sağlıklı olur. Her yumurtanın kendine has bir kokusu olsa da bozulmuş yumurtanın kokusunu rahatlıkla ayırt edebilirsiniz. Çünkü bozulmuş yumurta kokusu keskin ve oldukça kötü bir koku olduğundan kolay fark edilir.

Renk testi
Eğer yumurtayı kırdığınızda olması gerekenden farklı bir renk ile karşılaşıyorsanız temkinli davranmakta fayda var. Zira yumurtanın akı pembemsi ya da yeşilimsi tonlardaysa bu, yumurtada pseudomonas isimli bir bakterinin bulunduğuna işaret olabilir. Aynı şekilde yumurtanın sarısı ve akında siyah veya yeşil noktalanmalar gördüyseniz bu da yumurtada mantar olabileceğinin göstergesi olabilir. Böyle durumlarda yumurtayı asla tüketmeyin.
 

Editör: Sena ERDOĞAN