Gözünüz gibi baktığınız; uygun ışık, hava, gübreleme, sulama gibi koşulları yerine getirdiğiniz halde bazen çiçekleriniz hastalanabilir. Böcekler, yaprak biti, güneş yanığı gibi birçok faktör çiçeklerin hastalık nedeni olabilir. Yaprak bitini ayrıntılı olarak inceleyelim ve çiçeklerinizi bu böcekten kurtaralım!

Yaprak biti nedir, bitkilerde neden oluşur?

  • Yaprak biti,  bitkinizi öldüren, kurutan ve hatta gelişimini engelleyen bir böcek olarak tanımlanabilir. Genelde renkleri yeşil, boyları 1-4 mm olur. 
  • Bu bitler, yaprakların özünü emer. Susuz kalan bitki fotosentez yapamaz bu nedenle gelişimi durur ve ölür.
  • Ayrıca tek bir bitkide olan yaprak bitinin diğer bitkilere sıçradığı da sıklıkla görülür. 
  • Yaprakları yapışkan hale getirir. Böylece yaprakta küf oluşumu görülme riski artar.
  • Yaprak biti, bitkilerin tatlı özüne gelir. Çok hızlı ürerler, bu nedenle en kısa zamanda onları fark etmek ve kurtulmak gerekir.yaprak biti JPEF 44_1280x960

Yaprak Biti Nasıl Yok Edilir?
Doğadaki diğer canlıları ve doğanın kendisini de korumak için organik tarım ilaçları ya da evde hazırladığınız doğal çözümleri tercih etmelisiniz. 

Arap Sabunu/ Sirke/ Aspirinli Su İle Bitkilerinizi Kurtarın

Arap Sabunu
1 litre suya 5-6 kaşık Arap sabunu ekleyin. İyice karıştırın. Her gün bitkinin köküne ve yapraklarına sıkın. Suyun, yaprak bitlerinin üstüne gelmesine dikkat edin. Bu işlemi gün içinde birkaç kez yapabilirsiniz. 

Hangi vücut tipi hangi modelde gelinlik seçmeli Hangi vücut tipi hangi modelde gelinlik seçmeli

Sirke
Sirkeli su karışımı ile bitkilerinizdeki yaprak bitinden kurtarabilirsiniz. Hatta sirkenin içine  toz biber de koyarak bir tarım ilacı elde edebilirsiniz. 

Aspirinli Su
Birkaç aspirin ve suyu karıştırıp bitkinin toprağına bu karışımı dökün ve yaprak bitine elveda diyin!

Editör: Sena ERDOĞAN