Her geçen  gün hızla gelişen  son teknoloji ürünü olan telefonlar büyükten küçüğe tüm kesimi etkisi altına almış durumda. Telefon markalarının sürekli yeni geliştirdikleri ürünleri piyasaya sürmesi özellikle gençlerin son teknolojiyi elde etmek için birbiriyle yarışmasına olanak sağlıyor. 

Hangi sosyal medya platformunun Türkiye'de kaç kullanıcısı var? Hangi sosyal medya platformunun Türkiye'de kaç kullanıcısı var?

Sosyal hayatın bir parçası haline gelen telefonlar iş, ev, okul ve eğlence hayatımızın hiç şüphesiz bir parçası haline geldi. 2010’lu yıllarda akıllı telefonların piyasaya sürülmesiyle birlikte insan hayatının olmazsa olmazı haline gelen telefon piyasasında rekabet de kızıştı.
Her yıl yeni modeller çıkarmaya başlayan telefon markaları arasındaki rekabet cep telefonlarında yaşanan gelişimi de destekledi. İlk zamanlarda dokunmatik olması ve uygulama yüklenmesi gibi özellikleriyle ön plana çıkan akıllı telefonlar günümüzde bilgisayar ve profesyonel kameraları aratmayacak hale geldi. Hal o ki tüm markalar  yeni çıkartılan tüm ürünlerinde  birbiriyle yarış halinde.

Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi gibi markalar Türkiye’de de en çok satan telefon markaları arasında yer alıyor.

Türkiye'de En Çok Satan Telefon Markaları

Samsung: 60,6 milyon.
Apple: 58 milyon.
Xiaomi: 30,5 milyon.
Oppo: 28 milyon.
vivo: 20,8 milyon.
Diğer markalar: 82,3 milyon.

 Dünya sıralamasında en çok satan markalar ise şöyle

- Apple

Küresel çapta en kalite telefon üreticisi olarak tanınan Apple üst segment telefonları ile adından söz ettiriyor. Yenilikçi ve gelişmiş teknolojisi ile dünya genelinde tanınan ABD merkezli Apple’ın yıl başına satış adedi 217 milyon iken yıllık geliri ise 53,8 milyar dolardır.Şirketin en iyi akıllı telefonları iPhone serisi olarak karşımıza çıkıyor.
iPhone neden bu kadar seviliyor?
Apple'ın müşterileri iPhone ve MacBook gibi ürünlere duydukları hayranlığın sebebi, sadece donanım ve yazılım olarak kaliteli bir tecrübe sunmaları değil, ayrıca arayüz ve ürün tasarımlarının da yüksek kalitede olması.

- Samsung

Piyasada birçok farklı modelde bulunan Samsung markalı telefonlar, her ihtiyaca göre en iyi özelliklerde üretiliyor. Birbirinden kaliteli ve sağlam olan bu ürünleri aldığınızda Samsung, uzun süre kullanım vadediyor. Dünyanın en iyi şirketleri arasında yer alan Güney Koreli telefon üreticisi Samsung sunduğu cep dostu ve uzun ömürlü cihazlarıyla listede adını ilk 10'a yazdırıyor.

- Xiaomi

Akıllı telefon pazarı gerçekten de pek çok markanın kıyasıya rekabet ettiği, zaman zaman birbirine fark attığı ya da birbirinden özellik kopyaladığı bir alan. Xiaomi de bu pazarda özellikle Redmi serisi ile dikkat çekmeyi başarıyor. Ürünün gamının çeşitliliği ile milyonlarca kişiye seslenen Xiaomi’nin teorik olarak Redmi alt markası 2013 yılında karşımıza çıktı.

Giriş ve orta segment grubu telefonlarla kullanıcıların karşısına çıkan bu modeller 2019 yılına geldiğinde daha üst segment modellerle karşımıza çıkmaya başladı. Redmi  K serisi ile başlayan bu serüven 2020 yılında hız kesmeden devam ediyor.Böylelikle de seslendiği kullanıcı sayısını da önemli ölçüde artırmayı başardı. Telefon zaman içinde tasarım ve performans açısından önemli bir değişim geçirdi.

- OPPO

Oppo, son zamanlarda ülkemizde büyük bir yükseliş gösteriyor. Fiyat performans açısından binlerce lira daha fazlaya satılan telefonlardan özellik bakımından neredeyse farkı yok bile diyebiliriz. Ülkemiz için orta segment bir telefon olarak görülse de kullanıcıları memnun. Tabii her üründe olduğu gibi Oppo hakkında da şikâyetler var. Fakat bu fiyata bu özellikler o şikâyetleri biraz gölgede bırakıyor.

- VİVO

Gerek ülkemizde gerek dünyada üst düzey özellikleri kullanıcı dostu fiyatlarla buluşturmayı başaran Vivo, Çin merkezli bir şirket olmasıyla kendi ülkesinde de en popüler telefon markalarından biri. 2009 yılında kurulan şirketin ana odağı Asya pazarı olsa da son dönemde tüm dünyada en çok kullanılan telefonlar arasında yer alıyor.

Kameralarında kullandığı teknolojiler ve eşsiz tasarımlarıyla dikkat çeken Vivo model telefonlar özellikle ülkemizde fiyat/performans denince ilk akla gelen telefon modelleri arasında yer alıyor.

- Realme

Realme ülkemizde satışa çıktığı ilk günden beri kullanıcıları tarafından fazlasıyla sevilen ve tüketicilerin gözünden iyi bir yer edinen marka olmayı başardı. Hem giriş segmenti, hem orta segment hem de üst segmente yönelik olan akıllı telefonu ile yeni bir akıllı telefon satın almak isteyenlerin tercihleri arasında yer almayı başardı.

- Lenovo

Motorola'yı da satın alıp bir anda cep telefonu dünya çapında pazarında dördüncü büyük oyuncu olan Lenovo, geçtiğimiz günlerde bu pazarda zarar ettiğini açıklamış, 6 yıl sonra ilk kez uğradığı zararın boyutunun ise tam 714 milyon dolar net olduğu ortaya çıkmıştı.
Hem Motorola'nın satın alımı, hem Vibe model cep telefonlarının beklendiği kadar ilgi görmemesi sonucunda birtakım değişikliklere gideceği açıktı. Buna istinaden ortaya çıkan haberlere göre ise Lenovo, Vibe cep telefonlarının ipini çekiyor.

- General Mobile

General Mobile, en yeni teknolojileri müşterilerine sunarak uluslararası bir marka yaratma fikriyle kuruldu. Türkiye’nin en çok tercih edilen ilk 3 akıllı telefon markasından biri olan General Mobile, üstün kalite standartlarında, ulaşılabilir, güncel teknolojilere sahip akıllı mobil çözümler geliştirmektedir. General Mobile, stratejik iş ortağı Google ile Android One projesini başlattı. Avrupa’nın ilk Android One ürününü lanse eden General Mobile, dünyada Android One programının en başarılı iş ortağı oldu. General Mobile, Dünya Mobile Kongresi’nde (MWC) Google tarafından kalite odağı, yaratıcılığı ve Android’in yeteneklerini en iyi şekilde kullanan marka olarak “Android European Hero” ödülüne layık görüldü.

- Sony

En son satışa çıkan Android işletim sistemli modeli ise, 22 Eylül 2022 tarihinde satışa çıkan Sony Xperia 5 IV'tür. Sony, 2012'nin son çeyreğinde -Çinli akıllı telefon üreticileri dışında- dünyanın en büyük 3. akıllı telefon üreticisi unvanını almıştır.

- ASUS

ASUSTeK Computer Inc., 1989 yılında kurulmuş Tayvan merkezli bir bilgisayar ve donanım üreticisi. Asus, akıllı telefon üretiminde her geçen gün kendisini yenilemekte

- Nokia

Nokia 1865 yılında Finlandiya'da kurulmuştur. Kısa sürede sanayileşmeye başlayan Nokia Ar ge çalışmalarına büyük önem vermiştir. Nokia uluslararası pazara girerek telefon üretimine başladı. Sadece mobil üretimde değil aynı zamanda cep telefonu yazılımlarını da üreten Nokia bu alanda lider şirketlerden bir tanesi olmuştur. Nokia tarihte pek çok kez logosunu da değiştirmiştir. Ülkemizde en fazla satılan telefon markalarından bir tanesi olmuştur.
Telefon sektöründe uzun süre listede birinci sırada yer alan Finlandiya merkezli şirket akıllı telefon pazarındaki rekabette geride kaldı. 1990’lı yılların en popüler telefon markası olan Nokia teknolojisini gelişmesi ve telefon pazarındaki yeniliklere ayak uyduramaması listede geri kalmasına neden oldu. 

- Motorola

Bir zamanların telefon devi Motorola, Lenovo markası altında giriş ve orta seviye Android telefonları ile pazarda ufak bir kitleye hitap ediyor. Bu kitle için üretilen moto G ve moto E serisi, 2023 için yeni modeller ile güncellendi.

Hal o ki markaların birbiriyle olan rekabeti teknolojinin hızla ilerlemesine katkı sağlamakta. Sonuç olarak görüyoruz ki her gün daha da gelişen teknolojik ürünler dünyada çağ açıp kapatacak bir etki alanı haline gelmiş bulunmakta.

Editör: Merve Kiraz