Bir diğer adı Atopik Dermatit olan egzama alerjik bir hastalık olarak tanımlanıyor.  Özellikle çocukluk çağında ortaya çıkan egzama, herkeste ve her yaşta görülebilir.

Egzama Nedir?

Cilt yüzeyinde kuruluk ve kabarcıklar oluşmasına neden olan egzama bir uyarana karşı cildin vermiş olduğu cevap şeklinde ortaya çıkar. Bu uyaran, iç veya dış kaynaklı olabilir.  Genellikle yüz, saç derisi, bacaklar, dirsekler, diz arkaları ve kalça gibi bölgelerde ve çoğu hastada el bölgesinde gözlenir. Egzama olan cilt, kaşıntı yaparak kabarcıklara neden olur. Kabarcıklar ise çatlayarak yara görünümünü alır. Bu nedenle egzama hastası bireylerde enfeksiyon oluşur. 

Ana özelliği ciltte kızarma, kabuklanma ve kaşıntı olan egzamanın kesin nedeni bilinmiyor. Ancak stres, alerji, tahriş, dolaşım sorunları, gıdalar, toz, parfümlü losyonlar, yün, peluş oyuncaklar, ani sıcaklık değişiklikleri ve terlemenin egzamayı tetiklediği üzerinde duruluyor.

Egzamaya yatkın olan kişilerin, hastalığa neden olan uyarıcı ile temasında egzamanın hemen tetiklenebileceği gibi uyaran maddeyle bir süre temas edilmesinin ardından da kendini gösterebilir.

Öte yandan genetik yatkınlığın, stres ve dolaşım sorunlarının da egzamaya neden olduğu biliniyor. Tek başına görülebildiği gibi egzama astım veya alerjik nezle gibi başka alerjik hastalıklarla birlikte de seyredebiliyor.

Egzama hastalığı çeşitleri nelerdir?

Vücudun farklı bölgelerinde oluşan egzamanın birçok çeşidi bulunuyor. 

El Egzaması: El ile egzamayı tetikleyen kimyasal ürünlerin teması halinde ortaya çıkar. Ev hanımlarında kuaförlerde, metal işçiliği gibi mesleklerle uğraşan bireylerde sıklıkla görülür.

Atopik Egzama: Özellikle bebeklerde görülür. Alerjik yatkınlık ve çevresel etmenler nedeniyle ortaya çıkar.  Zamanla iyileşme eğilimine geçse de tekrarlayıcı özelliğe sahip.

Seboreik Egzama: Cildin yağlı olduğu bölgelerde ortaya çıkan bu egzama türünün nedeni bilinmiyor. kızarıklık, pullanma ve kabuk oluşumuna sebep olur. Kış ve bahar aylarında artış gösterir.

Kontakt Egzama: Cilde temas eden iritan maddeler ve cildin koruyucu yağ tabakasının oluşumuna izin vermeyen kimyasallarla sürekli temas nedeniyle ortaya çıkar. Akut veya kronik olabilir.

Numuler Egzama: Genellikle eller, kollar ve bacaklarda yaygınlık gösterir. 

Asteatotik Egzama: Cilt yüzeyindeki yağ tabakasının azalması nedeniyle ortaya çıkar. Sık banyo yapılması ve yaşlılık nedeniyle cildin kuruması gibi nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkar.

Stres Egzaması: Strese bağlı olarak ortaya çıkan psikolojik kaynaklı egzama türüdür.

Bayram tatili boyunca 760 bin 449 sağlık personeli görev yapacak Bayram tatili boyunca 760 bin 449 sağlık personeli görev yapacak

Egzama tanısı nasıl konulur?

Fiziki muayene sonucunda vücuttaki kızarık ve kaşıntılı bölgelerin incelenmesi, genetik yatkınlık gibi faktörlerin göz önünde bulundurulması sonucunda hastalığın teşhisi konulur.
 

Editör: Sena ERDOĞAN