Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile birlikte, 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na ekli tarifelerde yer alan silah taşıma ve bulundurma harçları yeniden belirlendi. Yıllardır merakla beklenen bu düzenleme, özellikle bireysel silahlanma konusunda ciddi adımların atılacağını gösteriyor. Yayımlanan yeni karara göre, ruhsat harçlarında önemli bir artış yaşanacak.

Yeni Harçlar Ne Kadar Oldu?

Karara göre, 2/7/1964 tarihli ve 492 Sayılı Harçlar Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca belirlenen yeni harçlar şu şekilde:

  • Meslek erbaplarına verilecek tezkere, vesika ve ruhsatnameler: Yüzde 200'ü aşan bir artışla 31.600 TL olarak belirlendi.

  • Bulundurma ruhsatnameleri: Yüzde 200'ü aşan bir artışla 50.565 TL olarak belirlendi.

  • Özel kanuna göre verilecek yivsiz tüfek ruhsatnameleri: Yüzde 200'ü aşan bir artışla 1.225 TL olarak belirlendi.

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan bir hukuk uzmanı, bu düzenlemenin bireysel silahlanmayı zorlaştırmayı amaçladığını belirterek, "Bu harç artışları, özellikle ruhsat alım sürecinde caydırıcı bir etki yaratabilir. Devlet, bu kararla silahların daha kontrollü bir şekilde edinilmesini hedefliyor." yorumunda bulundu.

Karar, yayımlandığı tarihten itibaren geçerli olacak ve ilgili hükümlerin uygulanması Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek. Bu önemli gelişme, hem mevcut silah sahiplerini hem de yeni ruhsat almayı düşünenleri yakından ilgilendiriyor.

Muhabir: Sümeyra İÇER